VochtweringswerkenPremium

Wat te doen met door water aangetaste vloerbekleding?

Is het wel of niet nodig om de dekvloer te vervangen?

Vloerbekleding
Beoordeel steeds de staat van de dekvloer alvorens een nieuwe afwerking te plaatsen, want ook die kan waterschade hebben opgelopen

Hevige regenval, maar evengoed een kapotte wasmachine of gesprongen waterleiding, kan een huis tijdelijk onder water zetten. De vloerbekleding is daarbij een van de zaken die schade kan oplopen. Tegels geplaatst op cementdekvloeren, kunnen ongetwijfeld behouden blijven, maar wat met andere vloerbekleding, zoals parketvloeren of laminaat?

Welke ondergrond?

Cementdekvloer

Een cementdekvloer kan over het algemeen goed tegen vocht. Let wel, bepaalde leidingen of metalen hulpstukken die in de dekvloer ingebed zijn (bv. vloerverwarming) kunnen door het water wel schade oplopen.

Anhydrietdekvloer

Anhydrietdekvloeren kunnen ernstige schade oplopen als ze te lang nat blijven. Plaats daarom zeker geen vloerbekleding op anhydrietdekvloeren met een vochtgehalte hoger dan 1% (gemeten met een carbidefles). Wanneer een anhydrietdekvloer nat is geworden, is het daarom ook raadzaam om alle bekledingen te verwijderen om het droogproces te versnellen. Wilt u daarna een nieuwe afwerking voorzien? Zorg ervoor dat het massavochtgehalte van een calciumsulfaatgebonden dekvloer niet hoger is dan 0,6% als er een parketvloer opligt, en niet hoger is dan 0,5% als er een dampdichte vloerbekleding op rust (zoals tegels of een soepele vloerbekleding). Als er vloerverwarming is voorzien, dan wordt zelfs een maximaal vochtgehalte van 0,3% voorgesteld.

Hoe isoleer je een roetvlek?
7 artikels
Alles over schildersproblemen opgelostOntdek ons digitaal magazine over schildersproblemen opgelost
Lees magazinechevron_right
Anhydrietchape
Anhydrietchape is een meer vochtgevoelige dekvloer dan chape op basis van cement

Is er isolatie voorzien?

Als er een isolerende dekvloer ligt of een thermische isolatielaag onder de dekvloer is voorzien, is het aan te raden om het vochtgehalte van de isolerende dekvloer of isolatielaag te controleren, omdat isolerende materialen grote hoeveelheden vocht kunnen opslaan. Als er inderdaad veel vocht aanwezig is, zal de isolatielaag verwijderd moeten worden.

Dekvloer nog voldoende sterk?

Als er na de droging van de dekvloer twijfel blijft bestaan over de mechanische eigenschappen ervan, voer dan zeker een dynamische ponsproef uit, die geeft een goed idee van de kwaliteit van de dekvloer. De diepte van de ponsindruk mag na 4 schokken niet meer dan 5 mm bedragen (screed tester, zie § 4.3.4 van TV 189).

Van zodra water is ingesloten in een dekvloer die is afgewerkt met soepele vloerbekleding is het bijna altijd noodzakelijk om de dekvloer te vervangen

calciumcarbidetest
Meet de vochtigheid van de dekvloer met een calciumcarbidemeter

Welke vloerbekleding?

Weinig vochtgevoelige vloerbekleding

Wanneer het gaat om een vloermateriaal dat weinig vochtgevoelig is, zoals een tegelvloer, die bovendien op een cementdekvloer werd aangebracht, dan is het risico op toekomstige schade beperkt. De vloerbekleding vervangen is dan niet nodig, want de schade beperkt zich meestal tot enkele uitbloeiingen op de voegen tussen de tegels wanneer het in de dekvloer opgesloten water opdroogt.

Vochtgevoelige vloerbekleding

Van zodra water is ingesloten in een dekvloer (zelfs in een cementdekvloer) die is afgewerkt met parket, laminaat, soepele vloerbekleding zoals linoleum, pvc, vocht- of vlekgevoelige natuursteen en harsgebonden vloeren (op basis van epoxy- of polyurethaanharsen) is het bijna altijd noodzakelijk om de dekvloer te vervangen, of toch zeker ter hoogte van de natte plaatsen (bv. ter hoogte van voegen of aan de rand van de vloer). Met behulp van een carbidefles kunnen te natte plekken opgespoord worden. De drempelwaarden in bijgaande tabel vormen een betrouwbare basis om de hoeveelheid vocht te beoordelen.

Onder water
De vloerbekleding en dekvloer na waterschade vervangen is omslachtiger, maar bespoedigt wel het herstel van het gebouw

Hoe waterschade oplossen?

Hoewel de problemen zich niet altijd onmiddellijk voordien, blijkt uit de praktijk dat er op de plaatsen waar de dekvloer te nat is, absoluut voor een van de volgende oplossingen gekozen moet worden:

Vervang de afwerking

  • Kiest u ervoor om de beschadigde afwerking te vervangen door een weinig vochtgevoelige bekleding zoals tegels, dan is het vochtgehalte van de dekvloer niet van belang en is het niet nodig om te wachten tot de dekvloer volledig droog is.
  • Wilt u de beschadigde afwerking vervangen door een andere vochtgevoelige vloerbekleding zoals linoleum of parket, dan is het belangrijk dat de dekvloer voldoende gedroogd wordt (het duurt vaak enkele maanden voordat de nieuwe afwerking kan worden aangebracht).

Vervang de afwerking en dekvloer

De vloerbekleding en de dekvloer (en eventueel ook de isolerende dekvloer) vervangen, is omslachtiger, maar bespoedigt wel het herstel van het gebouw.

Tabel vochtschade

Bron: ‘De gevolgen van vocht op vloerbekledingen’ door G. De Raed, ing., hoofdadviseur, afdeling ‘Technisch Advies en Consultancy’, Buildwise

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine