BouwmachinesPremium

hoe werken mobiele werfcompressoren?

werkingsprincipe
Vandaag domineren schroefcompressoren de markt

Perslucht is een vorm van energie. Mobiele compressoren maken deze vorm van energie autonoom, toegankelijk en flexibel. Autonoom door de diesel- of benzinemotor, toegankelijk door de lage complexiteit en flexibel door de mobiliteit en de variabele output.

SOORTEN COMPRESSOREN

Aandrijving

De oorspronkelijke compressoren waren zuigercompressoren, maar vandaag domineren vooral de schroefcompressoren. Zij kunnen aangedreven worden door een diesel- of benzinemotor en de overbrenging van de energie naar het compressorelement kan ofwel met tandwielen ofwel met riemoverbrenging gebeuren.

Compressoren die meer dan 10 m² per minuut verwerken, maken sowieso gebruik van tandwielen; bij kleinere compressoren kan er ook met riemoverbrenging gewerkt worden, al is dit door het slipverlies niet altijd aangewezen.

Het drukbereik is een andere belangrijke factor om tussen verschillende compressoren een onderscheid te maken

Drukbereik

Het drukbereik is een andere belangrijke factor om tussen verschillende compressoren een onderscheid te maken. Compressoren tot 10 bar vormen de grootste groep, terwijl compressoren van 12 tot 24 bar en hoger veeleer voor zeer specifieke toepassingen zijn bedoeld.

Mobiliteit

Het gamma eenassige mobiele compressoren neemt nog steeds toe. Voor grotere machines worden vaak 'tandemversies' gebruikt: stabiel en sleepbaar tot 90 km/u.

mobiele werfcompressor
Het belangrijkste bij werfcompressoren zijn de betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid

WERKINGSPRINCIPE

Een luchtfilter zuivert de aangezogen lucht. Vervolgens gaat de lucht door twee in elkaar draaiende schroefrotoren en wordt ze tussen de profielen en het huis naar het andere eind samengedrukt. Door het comprimeren wordt warmte geproduceerd. Tijdens dit proces worden de rotoren continu van olie voorzien. Ten eerste om ze te smeren, maar ook om onderling af te dichten en slijtage te voorkomen, en om de  compressiewarmte af te voeren. Vervolgens gaat de samengedrukte lucht samen met de olie naar een tank waar de olie van de perslucht gescheiden wordt.

Tandwieloverbrenging

Door de verhouding van de tandwieloverbrenging te wijzigen, kan het vermogen van de dieselmotor gebruikt worden om meer debiet te leveren bij een lage druk of om een hogere druk te bereiken met een lager debiet. De werkdrukken die bij een mobiele compressor gangbaar zijn, variëren tussen 7 en 14 bar.

Toerentalregeling en pneumatische sturing

Bij mobiele compressoren zijn alle modellen toerengeregeld. Het toerental van de motor evolueert in functie van de afname van het debiet. De meeste compressoren werken daarnaast met een pneumatische sturing, waarbij een stang op de injectiepomp afhankelijk van de ingestelde druk heen en weer beweegt. Voor grotere tweeassige machines hebben bepaalde fabrikanten elektronische regelingen op de markt.

BEDIENING

Het belangrijkste bij werfcompressoren zijn de betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid. In die zin worden het bedieningspaneel en de bediening in het algemeen dan ook zo eenvoudig mogelijk gehouden.

werfcompressor
foto: GT1976 (Wikimedia Commons)

KEUZECRITERIA

Om voor een mobiele compressor te kiezen, is naast de concrete toepassing vooral het benodigde persluchtverbruik een belangrijke factor.

Ook de gekozen configuratie werken met diverse, kleine, afzonderlijke toestellen of kiezen voor één grote, centrale, mobiele compressor speelt een rol.

Bij een relatief hoge druk kan er een hoog debiet of een klein debiet nodig zijn. De toegelaten belastinggraad van de persluchtinstallatie speelt ook mee bij de keuze.

Afhankelijk van de beoogde toepassingen kunnen er bovendien tal van opties en accessoires aan de compressor toegevoegd worden.

Opties en accessoires

Bij een mobiele compressor kunnen allerhande tools en accessoires geleverd worden. Zij laten toe om de compressor aan specifieke toepassingen en de wensen van de gebruiker aan te passen.

opties

BASISONDERDELEN

Standaard bestaat een mobiele schroefcompressor uit volgende basisonderdelen:

  • Luchtfilter: zuivert de aangevoerde lucht;
  • Motor: zorgt voor de aandrijving van de rotoren die de aangevoerde lucht samendrukken;
  • Oliegeïnjecteerd schroefelement: in het schroefelement drukken de rotoren de lucht van de ene ruimte naar de andere, waardoor de lucht samengeperst wordt;
  • Olieafscheider: scheidt lucht en olie, zodat er gebruiksklare perslucht ontstaat;
  • Koelers: zorgen ervoor dat de olie die terugvloeit afgekoeld wordt;
  • Onderstel

opties en accessoiresACCESSOIRES

Enkele veelgebruikte accessoires zijn:

  • een waterafscheider om droge lucht te krijgen (aan te bevelen);
  • een filter-ontoliër die de olieinhoud van de perslucht reduceert voor toepassingen zoals verfspuiten;
  • een aftercooler of 'lucht-luchtradiator' (voor het drogen van perslucht) in combinatie met een lucht-waterafscheider die wordt gebruikt bij zandstralen, om ijsvorming op gereedschappen te voorkomen;
  • Een terugslagklep die ervoor zorgt dat bij stoppen van de compressor de afgescheiden olie in de olieafscheider terug wordt gevoerd naar het oliereservoir;
  • een actieve koolfilter, die oliedamp en hinderlijke geuren kan verwijderen;
  • reheaters (herverwarmers), die de klant van droge of warme perslucht kunnen voorzien indien gewenst om bevriezing in het gereedschap te voorkomen;
  • een lekvrije bodem, die het milieu volledig afschermt van eventuele lekken en vervuiling;
  • een in hoogte verstelbare dissel, die meer flexibiliteit biedt in het vervoer van de compressor.

beveiligingBEVEILIGING

Risico-omgevingen, zoals bij chemische bedrijven, vragen soms om extra veiligheidsmaatregelen. Bij mobiele compressoren vertaalt dat zich in het installeren van vonkenvangers en/of afsluitkleppen op de motorluchtinlaat. De eerste neutraliseren vonken in ATEX-omgevingen, de tweede zorgen dat de compressor geen brandbare gassen of dampen kan aanzuigen. Dat zou er immers voor zorgen dat de motor over zijn toerental gaat en zichzelf vernietigt. Het mengen van de perslucht met de eventueel aangezogen schadelijke lucht zou bovendien ook de gebruiker kunnen schaden. Daarom zorgt een sensor op het vliegwiel van de compressor, vastgesteld op een maximumtoerental, ervoor dat de inlaatluchtklep zich sluit bij het overschrijden van dat toerental, en dat bijgevolg de motor stilvalt.

generatorINGEBOUWDE GENERATOR

De combinatie van een compressor met een ingebouwde generator zorgt dat allerlei kleinere pneumatische en elektrische gereedschappen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, wat met name op afgelegen werven een meerwaarde kan betekenen.

Een generator heeft echter wel een vast toerental nodig omdat daardoor de frequentie bepaald wordt. Zodra stroom wordt gevraagd en de generator aanslaat, zal de dieselmotor daarom op een vast toerental worden ingesteld. Wordt de generator niet belast, dan treedt het gewone regelsysteem van de compressor in werking.

COMPRESSORREGELING

Een systeem dat bij hogedrukcompressoren (20 tot 30 bar) de vochtigheid van de omgevingslucht en de olietemperatuur meet, behoort ook tot de mogelijkheden. Met dat systeem wordt de werking van de compressor zo geregeld dat condensaatvorming wordt voorkomen. Op die manier wordt bovendien de levensduur van het compressorelement verlengd.

personalisatiePERSONALISATIE

Sommigen wensen ook de compressor aan te kopen in een openframeconfiguratie. Met andere woorden: enkel de motor en de persluchtelementen. Zo kan de klant kiezen waar hij de compressorinstallatie op monteert en welke behuizing hij eromheen plaatst.

Persluchtapparatuur kan verder ook met een behuizing in aangepaste kleuren worden geleverd. Dat draagt bij aan het imago van de klant en kan preventief werken tegen diefstal.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine