Opleidingen

71% van de jongeren wil een job met flexibele uren

800 jongeren tussen 17 en 28 jaar nemen deel aan enquête 

Bridging the future
Enquête ‘Bridging The Future’ 2024 (Foto: VBO)

Sinds 2019 houdt het Verbond van Belgische Ondernemingen in samenwerking met iVox de enquête ‘Bridging The Future’ om inzicht te krijgen in de verwachtingen van jongeren en werkgevers over een reeks onderwerpen*. Uit de enquête blijkt dat jongeren veel belang hechten aan flexibele werkuren en telewerk. Ook over ouderschapsverlof hebben ze een uitgesproken mening: ze vinden dat ouders dat onderling vrij moeten kunnen verdelen.

Flexibiliteit op het werk: een prioriteit voor jongeren 

71% van de bevraagde jongeren verwacht dat ze met flexibele uren zullen mogen werken. Werkgevers komen daar ruimschoots aan tegemoet, 93% van hen biedt die mogelijkheid aan (minstens een deel van) hun werknemers. 

Telewerken is populair bij jongeren, maar vervangt de noodzaak om aanwezig te zijn op de werkplek niet volledig. Zowel jongeren als werkgevers zijn van mening dat een combinatie van thuis- en kantoorwerk de beste optie blijft. Jongeren willen de band met hun collega’s immers niet verliezen: 71% van de jonge werknemers vindt het belangrijk om op regelmatige basis hun collega’s op kantoor te zien.

Scheiding van werk en privé

Werkgevers en jongeren zijn het niet eens over de scheiding tussen werk en privé. 38% van de werkgevers denkt dat jongeren ook bereid zijn om buiten hun vooropgestelde werkuren bereikbaar te zijn voor hun werkgever. Daartegenover vindt slechts 23% van de jongeren het oké om ook buiten de werkuren bereikbaar te zijn voor hun werkgever. Dat is dus een punt waar werkgevers en jongeren elkaar nog moeten vinden.

Ouderschapsverlof: naar meer gelijkheid tussen ouders

Wat ouderschapsverlof betreft, is 80% van de jongeren van mening dat ouders dat verlof onderling vrij moeten kunnen verdelen. Die mening wordt gedeeld door 63% van de werkgevers. Daarnaast zegt 69% van de jongeren voorstander te zijn van een maatregel die de 20 dagen verlof voor de co-ouder verplicht maakt. 41% van de werkgevers is daarmee akkoord.  

“Werkgevers en werknemers zijn het op veel vlakken eens, zoals over de juiste balans tussen thuis- en kantoorwerk. Op andere vlakken lopen de meningen dan weer uiteen, zoals over de thematische verloven. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering voor werkgevers en hun werknemers om de behoeften van jonge werknemers beter te begrijpen en een evenwichtig arbeidsbeleid te bevorderen”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

*Voor deze studie werden 800 jongeren tussen 17 en 28 jaar (representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma) en 112 werkgevers bevraagd.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine