SYNTRA/NXTPRO investeert in labo groene waterstof
Primeur voor campus Sint-Niklaas
SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN/NXTPRO opent dit najaar een gloednieuw waterstoflabo in zijn campus te Sint-Niklaas. Tegelijk lanceert dit opleidingscentrum een viertal nieuwe waterstofopleidingen gericht naar (aanstormende) professionals.
Met deze initiatieven speelt SYNTRA/NXTPRO niet alleen in op nieuwe noden op de arbeidsmarkt, maar maakt het ook de vertaalslag van de innovaties binnen de energietransitie naar de bedrijfswereld. Dat laatste is nu net één van de belangrijkste kerntaken van SYNTRA/NXTPRO.
Met steun van Europa
Voor de realisatie van dit praktijklabo, waar in primeur op kleine schaal groene waterstof wordt geproduceerd, kan SYNTRA/NXTPRO op de financiële steun rekenen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dat geld is bedoeld voor high-end opleidingsinfrastructuur.
Met de middelen uit datzelfde fonds investeert SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN trouwens ook gelijktijdig in twee merkonafhankelijke didactische opstellingen voor residentiële hybride verwarmingsinstallaties in zijn campus te Aalst.
Strategische ligging
Dat het nagelnieuwe waterstoflabo in Sint-Niklaas werd ingericht is geen toeval. Het lab bevindt zich strategisch tussen de havens van North Seaport en de Port of Antwerpen-Bruges, twee grote trekkers van de waterstofeconomie in Europa.
België is trouwens vastbesloten om dé waterstofhub van Europa te worden. Dat kan alleen maar als onze bedrijven, inclusief de leveranciers van onderdelen, over goed opgeleide medewerkers kunnen beschikken.
“De ruim tachtig waterstofgebonden bedrijven die in ons land actief zijn beseffen maar al te goed wat het belang van een goede (maat-)opleiding is, vertelt Wim Van Stappen, innovator opleidingen energietransitie bij SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN.
“Naast een allesomvattende opleiding in waterstoftechniek, bieden we ook korte praktijkgerichte trainingen aan over specifieke thema’s zoals productieprocessen, opslag, transport en brandstofcellen. Deze bieden we ook aan op maat van de bedrijven.”
Up- en reskilling van medewerkers
Het nieuwe lab maakt het voortaan mogelijk om praktijkgerichte opleidingen aan te bieden voor de upskilling en reskilling van productie- en veiligheidsmedewerkers, ingenieurs en operatoren actief in waterstofgebonden bedrijven.
Hieronder rekenen we ook de toeleveringsbedrijven van noodzakelijke onderdelen zoals elektrolysefilters en brandstofcellen. Als deelnemer ga je het productieproces van groene waterstof via elektrolyse nu eenmaal beter begrijpen als je het zelf eens hebt in de praktijk gebracht.
Upskillen en reskillen
Met upskillen creëer je ‘beter-weters’, maak je mensen meer expert in hun vak. Door productiemedewerkers te reskillen maak je hen vertrouwd met waterstofproductie, opslag en distributie, zodat ze breder inzetbaar zijn. Zo worden het meer-weters.
Met de doelstelling van een klimaatneutraal Europa in 2050 voor ogen, is de evolutie naar gebruik van groene waterstof in een industriële omgeving definitief ingezet. SYNTRA/NXTPRO is trots dat het hier zijn schouders mee mag onder zetten.