Opleidingen

Leerkrachten op bijscholing in chemiebedrijven

Professionalisering van leerkrachten en modernisering van het onderwijs

Meet The Expert
Workshops en trainingssessies voor leerkrachten rond industriële chemieprocessen, veiligheidssystemen en predictief onderhoud (© essenscia)

Vakmensen uit de industrie die hun kennis en praktijkervaring delen met leerkrachten uit het secundair onderwijs, vooral uit technische en beroepsgerichte opleidingen, zodat leraren en hun leerlingen helemaal mee zijn met de nieuwste technieken en technologieën. Dat is het opzet van ‘Meet the Expert’, een initiatief van de Vlaamse Stuurgroep RTC’s (Regionale Technologische Centra) in samenwerking met de vijf provinciale RTC’s en verschillende industriefederaties en -sectoren.

Chemiebedrijven Evonik en LANXESS in de Antwerpse haven organiseerden de eerste workshops en trainingssessies voor leerkrachten rond industriële chemieprocessen, veiligheidssystemen en predictief onderhoud, met extra aandacht voor digitalisering en artificiële intelligentie (AI).

Leerkrachten up-to-date houden

Drones inzetten voor de inspectie van productie-installaties, de juiste smeertechnieken voor het onderhoud van roterende apparatuur zoals pompen of compressoren, en intelligente meetsystemen die storingen voorspellen en het nazicht van machines op het juiste moment inplannen. Het is maar een greep uit de onderwerpen die tijdens de chemieworkshops van ‘Meet the Expert’ aan bod komen.

Het doel? Leerkrachten up-to-date houden over de nieuwste technologische ontwikkelingen in de industrie en concrete verbanden leggen tussen de leerplannen op school en de concrete toepassingen op de werkvloer.

Machinediagnose en veilig beheer

Bij Evonik Antwerpen hebben 10 leerkrachten en enkele instructeurs van RTC Antwerpen een intensieve workshop van een hele dag rond machinediagnose en het veilig beheer van zogenaamde shutdowns of onderhoudsstops gevolgd. Met een dynamische mix van theorielessen en praktijkoefeningen, gekoppeld aan rondleidingen doorheen verschillende productie-installaties, krijgen de lesgevers zo een realistisch beeld van de skills die hun leerlingen nodig hebben voor een job in de chemie-industrie. Daarbij wordt ook specifiek gefocust op het veiligheidsaspect.

‘Meet the Expert’ draagt op deze manier bij aan de professionalisering van leerkrachten en de modernisering van het onderwijs.

Proefopleiding voor STEM-leerkrachten

Vorige week was er een proefopleiding voor STEM-leerkrachten (Science, Technology, Engineering en Mathematics) bij LANXESS in Kallo, een bedrijf gespecialiseerd in rubberchemie, in samenwerking met RTC Oost-Vlaanderen.

Ook sectorbedrijven BASF, Bayer, Covestro en INEOS in Antwerpen, Eastman in Gent, Medgenix in Wevelgem, Mitsubishi Chemical Advanced Materials in Tielt en Vynova in Tessenderlo werken aan soortgelijke workshops.

Centrale thema’s zijn predictieve onderhoudstechnieken, de nieuwste ontwikkelingen in de energietransitie, de automatisering en digitalisering van industriële processen in chemie en farma, de impact van artificiële intelligentie, en het gebruik van robots en cobots. Het is de ambitie om dit schooljaar in alle Vlaamse provincies minstens 1 chemie- of farmaworkshop te organiseren.

Chemiesector speelt voortrekkersrol

Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen: “Met ‘Meet the Expert’ helpen we om leerlingen de juiste vaardigheden en competenties bij te brengen, maximaal afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt. Dankzij de praktijkervaring die leerkrachten opdoen bij chemiebedrijven, kunnen ze hun leerlingen ook kennis laten maken met de allernieuwste technieken en digitale technologieën. Dergelijke vormingstrajecten voor leerkrachten moeten het nieuwe normaal worden, zeker in het STEM-onderwijs, en ik ben heel trots dat de chemiesector daarin een voortrekkersrol speelt.”  

Innovatief onderwijs bevorderen

Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen: “Elke samenwerking tussen onderwijs en industrie juichen we toe, want dat is altijd een win-win voor beide partijen. Met dit initiatief kunnen we als bedrijf helpen om innovatief onderwijs te bevorderen. Zo zorgen we ervoor dat toekomstig talent een nog betere voorbereiding krijgt op de arbeidsmarkt.”

Contextgebonden bijleren

Jurgen Hus, directeur RTC Antwerpen: “Met ‘Meet the Expert’ bieden we leerkrachten een unieke kans om contextgebonden bij te leren binnen een industriële setting. Door de directe interactie met vakexperten, zoals hier bij Evonik Antwerpen, kunnen leerkrachten hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen en deze inzichten vervolgens toepassen in hun eigen lessen.”  

RTC's bouwen bruggen tussen onderwijs en bedrijfsleven

‘Meet the Expert’ is een initiatief van de Vlaamse Stuurgroep RTC’s in samenwerking met de industriesectoren chemie en farma (essenscia), technologie (Agoria), voeding (Fevia), hout en textiel (Fedustria). Het idee is gegroeid vanuit het Industrieforum, het structurele overlegplatform tussen de Vlaamse regering en de vier grootste industriefederaties. De coördinatie van het project gebeurt door de vijf provinciale RTC’s. De trainingssessies bij bedrijven worden georganiseerd in nauwe samenwerking met deze RTC’s – er is er 1 in elke Vlaamse provincie – die als bruggenbouwer fungeren tussen onderwijs en het bedrijfsleven.

Aan de sessie bij Evonik Antwerpen namen leerkrachten deel van deze scholen: GO! Spectrumschool Antwerpen, GO! Technisch Atheneum Da Vinci Edegem, Provinciaal Technisch Instituut Eeklo, Sint-Aloysiusinstituut Lier, Sint-Lambertus Westerlo en Spectrumcollege VTI Beringen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine