VerwarminginstallatiesPremium

30% minder CO2-uitstoot met R33

Alternatief voor klassieke stookolie?

Een jaar lang werd R33, een koolstofarme brandstofmix, gebruikt in 15 verwarmingsinstallaties in woningen. De resultaten van de uitgevoerde controles waren positief: R33 is perfect bruikbaar in verwarmingsinstallaties van minder dan 20 jaar oud. Het verlaagt de CO2-uitstoot met een derde in vergelijking met klassieke stookolie in eenzelfde cv-ketel.

R33
"Koolstofarme brandstoffen, zoals R33, zijn al geruime tijd beschikbaar en nu is het tijd om ze ook op de verwarmingsmarkt te introduceren"

Een derde minder CO2

"Als we kijken naar wat er zich op de internationale energiemarkt afspeelt als gevolg van de crisis in Oekraïne, hebben degenen die op mazout verwarmen een groot voordeel", vertelt Luc Bouts, managing director bij brandstofhandelaar Bouts nv. "Ze zijn in feite onafhankelijk van de marktperikelen eens ze hun mazoutvoorraad hebben ingedaan. Daarbovenop worden vloeibare brandstoffen koolstofarmer. Wij spelen hier ook op in. Zo hebben we onze laadinstallaties dit jaar volledig aangepast waardoor we nu in de mogelijkheid zijn om eender welke hoeveelheid aan biocomponenten toe te voegen in een mix met stookolie." Bouts kan met zijn menginstallatie ook R33 maken.

Biodiesel
R33 is een mengsel dat bestaat uit 67% gasolie-diesel en 33% koolstofarme brandstof

R33 is een mengsel dat bestaat uit 67% gasolie-diesel 10 ppm (NBN EN 590) en 33% koolstofarme brandstof, namelijk 26% HVO (NBN EN 15940) en 7% FAME (NBN EN 14214). Klassieke stookolie stoot 267 g CO2eq/kWh(Hi) uit. De in de tests gebruikte R33 stoot 187 g CO2eq/kWh(Hi) uit. Het verlaagt dus de CO2-uitstoot met een derde in vergelijking met klassieke stookolie in eenzelfde cv-ketel. "Als we de berekening doortrekken naar een gemiddeld jaarverbruik van 2.000 liter R33 zal deze emissie 3,74 ton CO2-equivalent bedragen, ten opzichte van 5,34 ton voor fossiele stookolie. Met de 15 testinstallaties bespaarden we dus al 24 ton CO2-equivalent", vertelt Willem Voets, general manager van Informazout. "Als de in België ca. 1,5 miljoen gezinnen die zich met stookolie verwarmen, met elk een jaarverbruik van 2.000 liter, R33 gebruiken, gaat het dan potentieel om een aanzienlijke daling van 2,4 miljoen ton CO2-equivalent per jaar."

Koolstofarm
"Het grote voordeel van R33 is dat deze 'drop-in' is en perfect gebruikt kan worden in bestaande verwarmingsketels"

"Koolstofarme vloeibare brandstoffen zijn dus erg belangrijk in het kader van de strategie die Europa heeft uitgezet om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn", gaat Guido Saenen, technisch adviseur bij Informazout verder. "Koolstofarme brandstoffen, zoals R33, zijn al geruime tijd beschikbaar en nu is het tijd om ze ook op de verwarmingsmarkt te introduceren."

Informazout
R33 verlaagt de CO2-uitstoot met een derde in vergelijking met klassieke stookolie

Ook brandstofleverancier Joassin uit Flawinne is voorstander van het gebruik van nieuwe koolstofarme brandstoffen. "In het kader van de energietransitie moet elke sector zijn deel van het werk doen", aldus Julien Gonze, gedelegeerd bestuurder van Joassin. "Het is belangrijk dat er wordt geïnvesteerd en geïnnoveerd om de klimaatdoelstellingen te halen. Bij Joassin merken we ook dat klanten steeds meer interesse hebben in die nieuwe brandstoffen. Ze stellen vragen over het product, de werking en andere karakteristieken."

Pascal Dasty, sales manager bij energieleverancier Octa+, vult aan. "Het grote voordeel van koolstofarme vloeibare brandstoffen is dat de klant zijn installatie niet hoeft aan te passen. De tank en stookolieketel kunnen worden behouden. En het aandeel biobrandstof kan geleidelijk aan worden verhoogd in de mix met stookolie."

Ook de praktijktests die door Informazout werden uitgevoerd, bevestigen dat. Uit 1.500 vrijwillig aangemelde eigenaars van een stookolieketel werden er 15 gekozen om deel te nemen aan deze tests. Om een zo representatief mogelijke steekproef van stookolie-installaties te hebben, werden laagtemperatuur- en condensatieketels van verschillende merken en verschillende leeftijden (geplaatst tussen 2006 en 2021) geselecteerd. In de zomer van 2021 werd er gestart met de leveringen van R33. "Het grote voordeel van deze brandstof is dat deze 'drop-in' is, wat betekent dat die perfect kan gebruikt worden in bestaande verwarmingsketels en ook gemengd kan worden met bestaande stookolie", verduidelijkt Guido Saenen van Informazout.

Informazout
In de testinstallaties werd geen enkele bedrijfspanne vastgesteld die te maken had met de brandstof R33

Geen enkele bedrijfspanne

Informazout
De verbrandingsgassen van de toestellen bleven conform met de reglementering

De testinstallaties werden in het voorjaar en de zomer van 2022 gecontroleerd om te kunnen nagaan hoe ze werken met R33 in vergelijking met klassieke stookolie. Daarbij ging bijzondere aandacht naar de staat van de installatie en de verbrandingswaarden. "Tijdens het stookseizoen 2021–2022 werd er geen enkele bedrijfspanne vastgesteld die te maken had met de brandstof, evenmin als technische problemen met de leidingen, pompen, filters of afvoerkanalen voor de verbrandingsgassen", verduidelijkt Guido Saenen van Informazout. "De verbrandingswaarden van de toestellen bleven ook conform met de overeenkomstige gewestelijke milieureglementering."

"Ons besluit: R33 is een koolstofarme vloeibare brandstof die stookolie kan vervangen in verwarmingsketels van minder dan 20 jaar oud", gaat Willem Voets van Informazout verder. "De tank hoeft vooraf niet gereinigd te worden en de ketels moeten buiten hun gewone jaarlijkse onderhoud niet nog eens extra afgeregeld te worden door een technicus."

Verbrandingswaarden
– Temperatuur van de verbrandingsgassen: gemiddeld 49 °C voor condensatieketels en 168 °C voor laagtemperatuurketels
– Roetindex (Bacharach): 0–1 max
– O2: alle installaties tussen 3,1 en 5,9% O2
– CO2: alle installaties tussen 10,9 en 12,9% CO2
– CO: alle installaties tussen 0 en 126 mg/kWh CO
– Verbrandingsrendement: alle installaties tussen 90,8 en 99,5% (Hi)

Brander
– Stookolieleidingen: geen doorsijpelen of zweten van leidingen
– Geluid van de pomp: normaal of onbestaand voor alle systemen
– Werking van de pomp: geen enkele geblokkeerde pomp
– Vacuüm (onderdruk van de pomp): alle installaties tussen 0 en -0,4 bar

Op de markt introduceren

"Nu Informazout de goede werking van R33 heeft aangetoond in bestaande verwarmingsketels, is de volgende stap het uitwerken van een wettelijk en fiscaal kader voor de introductie van het product op de markt", aldus Willem Voets. "Wat betreft de brandstofnormen kan R33 mogelijks worden geïntegreerd in de bestaande norm NBN T52-716 van verwarmingsgasolie. Voor de marktintroductie zelf moet er een transparant en solide wettelijk en fiscaal kader komen. We denken daarbij aan een lijst met door de ketelfabrikanten goedgekeurde verwarmingsketels voor het gebruik van R33 of zelfs een goedkeuring voor gebruik in alle stookolieketels. En om de decarbonisatie van stookolieverwarming te versnellen, zijn fiscale aanmoedigingsmaatregelen nodig."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine