VERWARMEN MET STOOKOLIE
Hoewel de stookolieketel het in de media soms hard te verduren krijgt, verwarmen nog steeds zo'n 3 miljoen Belgen hun woning met een stookolieketel. Om dat op een zo duurzaam en veilig mogelijke manier te doen, is onder andere een regelmatig onderhoud een cruciale pijler. Maar ook de sector blijft constant naar verbeteringen zoeken.
HOE HOU JE EEN STOOKOLIEKETEL IN TOPVORM?
EEN JUISTE VERBRANDINGSGASANALYSE
MODULERENDE STOOKOLIEKETELS
"STOOKOLIE VERDIENT PLAATS IN DUURZAME ENERGIEMIX"
HEEFT STOOKOLIE EEN KOOLSTOFARME TOEKOMST?
Hoe hou je een stookolieketel in topvorm?
De wettelijke verplichting voor het onderhoud van stookolieketels ligt niet voor niets op een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar volstaat dat ook? Eén ding is alvast zeker: wie het beste uit een stookolieketel wil halen, moet verder kijken dan de ketel alleen.
EEN JUISTE VERBRANDINGSGASANALYSE
Een centraal en wettelijk verplicht onderdeel van elk ketelonderhoud is het meten van de verbrandings- en andere waarden. Dankzij elektronische meetinstrumenten een schijnbaar eenvoudige opdracht, die evenwel heel wat aandacht vraagt.
MODULERENDE STOOKOLIEKETELS
Een cv-ketel die moduleert, presteert beter. Lange tijd was moduleren het alleenrecht van gasketels, maar ondertussen gaan ook stookoliebranders naargelang van de warmtebehoefte harder of zachter kan branden.
"STOOKOLIE VERDIENT EEN PLAATS IN DUURZAME ENERGIEMIX"
Over stookolie en het stookolieketelverbod bestaan heel wat misverstanden. Het eind vorig jaar goedgekeurde Vlaams Energie en Klimaatplan 2021-2030 – plan, geen wet – is nochtans glashelder: voor performante stookolieketels blijft er zeker een plaats in de verwarmingsmix van de toekomst. Willem Voets, general manager bij Informazout, legt uit op welke manieren en pleit voor een genuanceerdere kijk op de energietransitie.
HEEFT STOOKOLIE EEN KOOLSTOFARME TOEKOMST?
Een derde van de Belgen rekent vandaag nog op stookolie om zijn of haar woning te verwarmen. Vaak is die woning niet of moeilijk aansluitbaar op het aardgasnet, en is een warmtepomp technisch of financieel niet haalbaar. Kunnen koolstofarme vloeibare brandstoffen een uitkomst bieden om de gebouwenverwarming te verduurzamen?