PILS BLIJFT FAVORIETE BIERSTIJL VAN DE BELG
GROEIMARKT VOOR ALCOHOLVRIJe, LOKALE EN ZWAARDERE VARIANTEN
Een bewustere consumptie en de aanhoudende crisis liggen aan de basis van de aanhoudende daling in verkoopvolumes. Pils blijft populair, maar alcoholvrije en speciale bieren winnen veld. Doe daar uw voordeel mee en zet in op nieuwigheden en trendy gearomatiseerde varianten om de impulsaankoop een extra duwtje te geven. Plaats ook lokale specialiteiten in de kijker; onderstreep hier zeker het verhaal achter het product, bijvoorbeeld in een opvallende beer corner. Speel in op bijzondere genietmomenten met een sfeervolle presentatie voor het aperitief, feesten en barbecuehoogdagen.
MARKANTE MARKTEVOLUTIES
Bewustere consumptie
Op lange termijn zien we een trage en gestage daling van de verkoop qua volume. Voor de pandemie daalden de volumes in de retail minder sterk in vergelijking met de horeca. Tijdens de covidperiode was er even een tijdelijke stijging van de verkoop in de supermarkt, maar sinds het opheffen van de maatregelen zet de neerwaartse trend zich opnieuw voort in beide kanalen. Een van de onderliggende redenen is dat de consument steeds bewuster omgaat met alcoholconsumptie. Dit is met name opvallend bij sommige jongvolwassenen. Bovendien zijn het vandaag andere tijden. De algehele crisis en de situatie in Oekraïne maken alles merkelijk duurder. Consumenten verschuiven hun aankopen naar goedkopere alternatieven of stappen over naar compleet andere producten. Sommige genietbieren ondervinden daarvan zeker effect met een verlies aan volume en zakencijfer als gevolg.
Speciaalbieren winnen aan belang
Hoewel shoppers beslissen op basis van hun portemonnee, blijft bij sommige brouwers de verkochte waarde toenemen op basis van een positief mixeffect: duurdere bieren zoals sterke blonde en gearomatiseerde worden populairder. De langetermijntrend doet vermoeden dat speciaalbieren aan belang blijven winnen, meer bepaald ook fruit- en alcoholvrije soorten. Hoewel pils nog steeds zo’n 65%-70% van de globale Belgische biermarkt vertegenwoordigt en daarmee de favoriete bierstijl bij uitstek blijft, neemt dit segment toch jaar na jaar af. Belangrijke nuance is dat premiumvarianten het goed doen, vooral dankzij het kwaliteitsaanbod en de link met Belgische hop en gerst.
Verschillen op basis van leeftijd en regio
We zien vooral verschillen op basis van leeftijd. Jongere huishoudens gaan bewuster om met alcoholgebruik en consumeren op een andere manier. Ze kopen meer 0.0% en staan eerder open voor andere categorieën, zoals gearomatiseerde bieren. Ook regionaal zijn er andere accenten. In Vlaanderen blijft pils het zeer goed doen, evenals alcoholvrije en sterke blonde bieren. In Wallonië maken de meer traditionele stijlen zoals abdij- en trappistbieren, stouts en witbieren furore. Gearomatiseerde bieren doen het er eveneens goed. Pils is minder vertegenwoordigd dan in het Vlaamse landsgedeelte. Een andere trend is de ‘vervrouwelijking’. Dames beginnen bier meer en meer te appreciëren. Het blijft niet langer bij pakweg een fruitbier; ook zwaardere soorten worden gedegusteerd.
Hoe meer keuze in alcoholvrij/-arm, hoe vaker het in de winkelkar belandt
GROEIKANSEN VOOR DE RETAILER
Aandacht voor nieuw en lokaal aanbod
Bij de aankoopbeslissing bepaalt de consument in eerste instantie of het een variant met of zonder alcohol wordt, waarna de keuze verdergaat tussen de segmenten. De laatste tijd zijn er meer brouwerijen dan ooit actief, met uiteenlopende merken en soorten. De uitdaging voor de retail bestaat erin de juiste wegen te bewandelen. De basisproducten met focus op het lessen van de dorst zorgen voor grote rotaties. Aandacht voor nieuwigheden of meer hippe opties zoals gearomatiseerde en kleinere craftbieren en alcoholvrije innovaties heeft zeker een positief effect. Alcoholarm of -vrij is een echte groeimarkt, ook onder invloed van wat de consument proeft in de horeca en als alternatief voor frisdrank. Naast een selectie nationale producten, verwacht de bierliefhebber zeker een aantal regionale soorten. Wanneer ze al langer op de markt zijn en op eenduidige manier worden ondersteund, dan zorgt deze aanpak voor een goede fundering. De bekendheid deint dan stilaan uit naar andere streken.
Impulsaankoop stimuleren
Het is belangrijk om visibiliteit te creëren langs de route die de consument aflegt. Schapindeling en activatiemateriaal spelen een niet te onderschatten rol. De aankoop van pils is doorgaans gepland, maar gearomatiseerde bieren bijvoorbeeld staan vaak niet op het boodschappenlijstje. Beide segmenten dicht bij elkaar plaatsen vergroot de verkoopkans. Een opvallende presentatie op palets kan de impulsaankoop een boost geven. Focus ook op verschillende momenten: bij werken in de tuin wordt gemakkelijker een lichter biertje gedronken. Een pils van zo’n 5% alcohol past aan tafel. Voor de tv kiezen de meeste bierdrinkers eerder zwaardere bieren. Smaken verschillen en zijn bovendien nog afhankelijk van diverse factoren rond het consumptiemoment. Als winkelier speelt u daar natuurlijk op in met extra aandacht voor aperitief-, barbecue-, zomer- en wintermomenten, Vaderdag, eindejaarsfeesten ...
Optimale presentatie
Voor speciaalbieren is het element ‘ontdekking’ en het verhaal achter het bier cruciaal. Hier zet u in op ‘beer corners’, die u bijvoorbeeld inricht volgens thema, zoals in combinatie met kazen of gegroepeerd met andere producten voor de bereiding van gerechten. Bij de speciaalbieren speelt ook de verscheidenheid van de producten; het rayon wordt er alleen maar moeilijker leesbaar door, dus een woordje uitleg is altijd aangewezen om de impulsaankopen te versterken. Plaats de speciaalbieren per soort, geef advies om de juiste keuzes te maken op basis van recensies, gewonnen prijzen … Diversifieer verder tussen kleine lokale en grotere spelers.
Prijzenoorlog bij promoties
De algemene trend is dat veel shoppers liever verschillende producten proeven, en graag eentje van dit en van dat meepikken. Niettemin weegt de hefboom van de acties zwaar door. De verschillende promotypes hebben elk een ander doel. Kanonnen als 1+1 bijvoorbeeld trekken nieuwe shoppers aan en verhogen ook de verkochte volumes. Ook 3+1, 4+1 of 4+2 en 6+2 worden ingezet om een grotere aankoop te stimuleren. Dure bieren ondergaan de impact van de druk op de koopkracht. Dat resulteert in toenemende promoties op dit segment, hoewel veel brouwerijen niet deelnemen aan de prijzenoorlog. Om de aankoopfrequentie een zetje te geven, worden lichtere wapens ingezet, zoals promo+ benaderingen. De consument koopt een aantal producten tegen de normale standaardprijs en krijgt een extraatje, meestal iets anders dan bier.