Marketing & communicatiePremium

Opleiding retail- en winkelmanagement

vormt toekomstige retailmedewerkers

Retailmanagement bij HOGENT
De opleiding omvat o.a. interactieve theorielessen, groepsgesprekken over cases en groepsopdrachten

Goed opgeleid winkelpersoneel vinden is beslist geen evidentie. Gelukkig zijn er wel enkele opleidingen die potentiële medewerkers klaarstomen voor de retailbranche. Wij staken ons licht op bij HOGENT, die in de Oost-Vlaamse hoofdstad een driejarige bacheloropleiding Retailmanagement en een tweejarige graduaatsopleiding Winkelmanagement organiseert. Deze laatste kan je perfect combineren met een job.

Stevige basis

Je hoort al wel eens in de wandelgangen dat de digitalisering en automatisering in de retailsector ervoor zullen zorgen dat elementaire operationele taken op de winkelvloer niet langer door werknemers uitgevoerd zullen worden. Waar of niet? Niemand heeft momenteel een glazen bol om daarover gefundeerde uitspraken te doen, en zeker niet om in te schatten wat de toekomst is van laaggeschoolde winkelmedewerkers. Wel is vandaag duidelijk dat de krapte op de arbeidsmarkt ervoor zorgt dat steeds vaker mensen aan de slag gaan zonder een diploma hoger onderwijs op zak. Dat betekent vaak een rem op het uitbouwen van hun loopbaan in de retail naar meer verantwoordelijke functies. Willen ze hun job in de retailsector veiligstellen en tegelijk kennis en vaardigheden opbouwen om hun loopbaan uit te bouwen, dan zorgt het volgen van een opleiding aan een hogeschool voor stevige startblokken.

Hogent Retailmanagement
Na de werkplekperiode leren de studenten om kritisch over hun ervaringen op hun werkplek te reflecteren en het verband te leggen met het leerproces aan de hogeschool

Werkplekleren

Karen Van Grimbergen, coördinator retailmanagement
Karen Van Grimbergen, coördinator Retailmanagement

Als enige hogeschool binnen het Vlaamse onderwijslandschap biedt HOGENT de opleiding Retailmanagement aan in duaal leren. Enerzijds volgen de studenten les op de campus met een pakket dat gaat van interactieve theorielessen en groepsgesprekken over cases en groepsopdrachten tot het luisteren naar interessante gastsprekers. Anderzijds gaan ze al vanaf het eerste jaar ook zelf aan de slag op de werkvloer, onder begeleiding van een docent-begeleider en een bedrijfscoach. Meer dan een derde van de opleiding brengen ze door in het werkveld. De perfecte manier om de verworven kennis en inzichten die op het lesmenu staan meteen toe te passen in de praktijk. "Na de werkplekperiode leren we onze studenten om kritisch over hun ervaringen op hun werkplek te reflecteren en het verband te leggen met het leerproces aan de hogeschool. Op die manier versterken het leslokaal en de werkvloer elkaar optimaal," zegt Karen Van Grimbergen, coördinator Retailmanagement. "Via het systeem van werkplekleren doen onze studenten heel wat werkervaring op bij verschillende bedrijven. Dat werkt als een magneet bij potentiële werkgevers. Volgens handelsfederatie Comeos vertegenwoordigt de sector ruim een tiende van onze economie: werkzekerheid gegarandeerd voor onze afgestudeerden."

Erkend knelpuntberoep
De graduaatsopleiding Winkelmanagement is erkend door de VDAB. Wie aan de nodige voorwaarden voldoet, krijgt automatisch een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB en behoudt zijn werkloosheidsuitkering.

Strategische keuzes

De opleiding Retailmanagement biedt de studenten een brede focus: van strategisch management van een winkelketen tot marktonderzoek en vooruitstrevende innovaties. "Studenten maken kennis met de integratie van on- en offlinekanalen voor een doordachte en persoonlijke beleving voor iedere klant. Daarnaast krijgen ze natuurlijk ook de nodige managementvaardigheden mee op het niveau van de winkel. Van verkoop tot communicatie met klanten, personeel en andere stakeholders en van voorraadbeheer tot leidinggeven en human resources. De opleiding sluit aan bij heel wat knelpuntberoepen." Drie jaar opleiding betekent ook evenveel verschillende stagebedrijven. "Elk jaar werken de studenten bij een ander bedrijf, maar wel het hele academiejaar lang bij hetzelfde bedrijf. Op die manier maken ze kennis met de hele werking van het retailbedrijf. Ze ervaren zo hoe de retailer de bedrijfsfilosofie en -visie vertaalt naar strategische keuzes. En vervolgens naar operationele activiteiten op de werkvloer. Studenten bouwen een sterke band op met het bedrijf en leren de retail en de distributie door en door kennen. Vanuit drie verschillende perspectieven."

Flexibel traject

Valerie Schaumont, coördinator winkelmanagement
Valérie Schaumont, coördinator Winkelmanagement

Voor wie werken en studeren wil combineren, is de graduaatsopleiding Winkelmanagement een goede keuze. "Wij krijgen vaak studenten die na hun secundair onderwijs aan de slag zijn gegaan bij een retailer op de winkelvloer maar graag hun kennis en vaardigheden willen bijspijkeren om meer kans op promotie te hebben", zegt Valérie Schaumont, coördinator Winkelmanagement.

"De opleiding Winkelmanagement wordt overdag aangeboden, maar door het flexibele traject kan je dit eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.
Er kan, in samenspraak met de opleidingscoördinator, bekeken worden of werkplekleren op de eigen werkplek mogelijk is. Ook als werkzoekende is het zeker een interessante opleiding, want er is meer vraag dan aanbod aan goed winkelpersoneel."

Promotiekansen

Tijdens het werkplekleren ligt de focus in het eerste jaar op de taken van een winkelmedewerker. "Studenten maken kennis met de dagelijkse taken, zoals het inrichten van een winkel, het voorraadbeheer, het kassawerk en het voeren van verkoopgesprekken. Eens in het tweede jaar komt ook het takenpakket van een leidinggevende aan bod: denk maar aan het opvolgen van cijfers, communicatie met het hoofdkantoor, het aansturen van teams en alles wat met evaluatie en functioneren te maken heeft." Het mooie aan retail is dat er veel promotiekansen zijn, zeker met een graduaats- of bachelordiploma op zak. "Je kan starten als medewerker en doorgroeien naar afdelingsverantwoordelijke, assistent-manager en zelfs winkelmanager of regiomanager."

Stages en werkplekleren
Heb je interesse om een student bij jou stage te laten lopen en/of een leerwerkplek aan te bieden? Of heb je een boeiend onderwerp voor een bachelorproef? Neem dan gerust contact op met de coördinatoren Retail- en Winkelmanagement:
karen.vangrimbergen@hogent.be
valerie.schaumont@hogent.be

Meer info over infodagen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Werner Claeys
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine