Food Clinic: door aRCHITECTEN DOCLO & Strobbe
FIRMA: Architecten Doclo & Strobbe
NAAM EN VOORNAAM: Jan Strobbe
TELEFOONNUMMER: BE 0648514185 of 0476/858.080
E-MAILADRES: architecten.d.s@telenet.be
PROJECT: FOOD-CLINIC in het ASZ Geraardsbergen
DOELSTELLING(EN): We wilden een nieuw foodconcept oprichten in de bestaande cafetaria van het ziekenhuis ASZ Geraardsbergen.
LOCATIE VAN HET PROJECT: Gasthuisstraat 4, 9500 GERAARDSBERGEN
ONTWERPER(S) VAN HET PROJECT: Architecten Doclo & Strobbe/Jan Strobbe
UITVOERDER(S) VAN HET PROJECT: Meubelmaker: Kurt Capiau / Stofferingen: Inventi Nadine Magis/ Metaalwerken: Inolux / Verlichting Herman Vanden Brande met Carbomat
BUDGETTERING
Vooropgestelde budget: € 120.000 voor de zaal
Uiteindelijke budget: € 130.000 voor de zaal
ARCHITECTUUR/DESIGN
Hoe is de ontwerp van de winkel opgevat (zowel buiten als binnen)?
De troosteloze oude cafetaria moest een nieuwe FOOD beleving worden voor iedereen die met het ziekenhuis te maken heeft. Zowel de patiënten en bezoekers als de dokters en verplegend personeel moeten het gevoel krijgen dat een ziekenhuis ook lekker en aangenaam kan zijn.
Hoe staat de architectuur ten dienste van de winkel en/of klanten?
Het is een warm, gezellig en functioneel concept dat door zijn contrasterende uitstraling met de kille inkom direct uitnodigt om naar binnen te gaan.
Welke waren uitdagingen voor de implementatie (bv. tijdens de uitvoering) en hoe is dit opgelost?
We wilden een volledige FOOD beleving creëren: voor zowel een snelle hap als om rustig iets te eten of drinken. We wilden een gevarieerd aanbod: veel etalage voor geschenkjes, meeneem-gerechten, broodjes, bloemen, taart, een pintje, een koffie...Dit is opgelost door al deze functies in één grote toog te verwerken. De toog begint als uitstalraam, loopt over in een koeltoog, een etalage voor snoep en een kassa, tot een tapkraan met toebehoren en een bar. Deze toog leidt de bezoeker verder in het restaurant. Ook de nieuwe aankleding en de vormgeving van de bestaande inkomdeuren trekt de aandacht. Om dit te implementeren met zo weinig mogelijk technische ingrepen was een uitdaging. De brandweer en technische dienst van het ziekenhuis waren immers zeer streng in het naleven van allerlei vereisten. De plint van de meer dan 9 meter lange toog zorgt voor technische verbindingen met de bestaande voorziening.
INVULLING RUIMTE
In welke zones is de winkel ingedeeld en waarom?
De winkelzone bevindt zich rond de toog. Aan de hogere barstoelen vooraan kan men snel iets te drinken. Dieper in de zaak zit het restaurant. Achter de toog is de keuken met een paar nieuwe openingen om het contact met de zaal te versterken.
Is er een bepaalde routing uitgetekend?
De toog is de drager van het concept. Alles gebeurt daarlangs.
In welke mate speelt de verlichting een rol bij de indeling van de ruimte/zones?
Het tegelplafond werd behouden maar herschilderd en van nieuwe hedendaagse verlichting voorzien. Door de tegels te herschikken kon ik het lichtplan meer naar mijn hand zetten. Enkele led-lijnen en pendels zorgen voor accenten en meer sfeer.
Hoe is de etalage opgevat?
Op de kop van de toog zit een grote metalen structuur met glas. Een eye catcher vlak aan de inkom. De koeltoog die varieert in hoogte leidt de gasten verder.
KEUZE MATERIALEN
Welke zijn de voornaamste materialen die werden gebruikt?
De vloer en het plafond moesten behouden blijven van het ziekenhuis, dit om breek- en kapwerk te vermijden alsook de brand compartimentering niet te verstoren. Er werd gekozen voor zwart en wit, natuurlijk eik en cognackleurige daim van Profiboard eik, Shinnoki natural oak en zwarte Traceless laminaat.
In welke mate dragen de gebruikte materialen bij aan het concept/ de beleving die de de winkel wil uitstralen?
De combinatie van warme materialen creëren een gezellige sfeer in contrast met het ziekenhuis.
Is er rekening gehouden met de beoogde klanten bij de keuze van de materialen?
Het zwarte Traceless laminaat voorkomt vlekken van vingers. De samengestelde eik van Profiboard dat voor de tafels, legboorden en claustra werd gebruikt is robuust en kan tegen dagelijks gebruik. Alle rechte kanten werden op 15° afgeschuind zowel van de tafels als de legboorden en werd als detail overal doorgetrokken.
KLEUREN
Hoe en welke kleuren worden er ingezet om de sfeer en het gevoel in de winkel te sturen?
Er werd gekozen voor zwart en wit, natuureik en cognackleurige daim.
VERLICHTING
Hoe is het lichtplan (geheel van soorten verlichting om bepaalde sfeer te creëren en/of klemtonen te leggen) opgevat en waarom?
Het tegelplafond werd behouden maar herschilderd en van nieuwe hedendaagse verlichting voorzien. Door de tegels te herschikken kon ik het lichtplan meer naar mijn hand zetten. Enkele led-lijnen en pendels zorgen voor accenten en meer sfeer.
AFWERKING
Hoe werd er bij het project aandacht geschonken aan een kwaliteitsvolle afwerking?
De inrichting werd tot in het kleinste detail uitgetekend en verspreid onder de verschillende aannemers. Zo kregen ze een duidelijke instructie en werd elke onzekerheid weggenomen. Dit heeft als voordeel dat er ook precies en minutieus gewerkt wordt door iedereen.
DUURZAAMHEID
Hoe is er rekening gehouden met het beperken van de ecologische voetafdruk?
Profiboard of samengestelde eik wordt van houtoverschotten gemaakt maar is massief in de kern. Alle tafels, werkbladen en tabletten kunnen na verloop van tijd terug opgeschuurd, behandeld en herbruikt worden.
TECHNOLOGIE
Welke technologische tools zijn er geïntegreerd in het winkelconcept om de service, beleving en interactie met de klanten te vergroten zoals bijvoorbeeld digitale schermen, RFID technologie of Beacons?
Het geluidssysteem voor de muziek en het kassasysteem is gekoppeld aan de toog, zaal en keuken voor een vlotte samenwerking.