Flexibele mogelijkheden, gedetailleerde afwerking
Evolutie moderne bitumineuze dakafdichtingen
Bitumineuze dakbedekkingen kennen wereldwijde toepassingen op miljarden vierkante meters dak. Van grondstof tot afgewerkt product worden alle fasen onderworpen aan de strengste kwaliteitsbewakingssystemen, opgevolgd door keuringsinstituten en controlebureaus. Sinds ongeveer de jaren 80 hebben nieuwe technologieën gezorgd voor betere bitumen dakbanen met een zekere waterdichtheid en een langere levensduur. Fabrikanten hebben sterk geïnvesteerd in recyclage en nieuwe ecologische technologieën. In dit artikel bespreken we van deze moderne bitumineuze dakbedekkingen onder meer de voordelen, de soorten bitumen, de plaatsingsmogelijkheden en de marktevoluties.
Bitumineuze dakmembranen kunnen op verschillende manieren aangebracht worden
De voordelen van het bitumineuze platte dak
Moderne bitumineuze dakafdekkingen bieden een groot aantal voordelen. De toegankelijkheid voor onderhoud, en het gebruik als dakterras, groendaken, dakparkings, etc. zijn troeven. Bitumineuze afdichtingen onder fotovoltaïsche cellen vormen bovendien geen probleem. Dit type dakopbouw is gemakkelijk en goed te isoleren (doorlopende isolatie). Voor iedere toepassing bestaat een passend duurzaam bitumineus membraan. Er is de gemakkelijke plaatsing en de aansluiting met technische installaties (bv. airco). Ook kan men op een bitumineus plat dak 'veilig' onderhoud doen en gemakkelijk aan dakdetails werken.
Bitumen is waterdicht, absorbeert geen water, en kan elastisch gemaakt worden door toevoeging van SBS-rubber. Bij bitumineuze platte daken heeft de opdrachtgever een dubbele zekerheid door de toepassing van twee lagen. Bij renovatie volstaat het om één extra laag te plaatsen, de toplagen zijn min. 4 mm dik, en bij bitumineuze membranen bekomt men degelijke homogene naadverbindingen. Er zijn verschillende kleuren van membranen beschikbaar.
Thermische shocks
De productsamenstelling en de duurzame eigenschappen van de bitumen dakbanen maken dat ze een beter gedrag vertonen ten opzichte van extreme weersomstandigheden en alle klimaattypes: van -35 tot +110 °C. Thermische shocks, ten gevolge van temperatuurverschillen overdag en 's nachts, worden decennialang probleemloos opgevangen.
Veelzijdig inzetbaar
Bitumen dakbanen zijn bewezen betrouwbaar en een aangepaste keuze voor elk dakconcept en waterdichtingstoepassing. Bitumen dakbanen zijn aangewezen en perfect geschikt voor functionele, creatieve en esthetische daken zoals tuindaken, solardaken, parkeerdaken, afdichtingen bij werfsituaties, ...
Lange levensduur
Het verouderingsproces van de huidige verbeterde bitumen verloopt zeer traag en kan gemakkelijk en voordelig tegengegaan worden door de onderhouds- en renovatiemogelijkheden. Hierdoor heeft het bitumen dak een bewezen levensduur van 40 jaar en meer, die bij goed onderhoud en optimale omstandigheden kan oplopen tot maximaal 90 jaar. Dit maakt dat bitumen dakbanen zowel op korte als op lange termijn een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding hebben.
Vereisten voor een bitumineus plat dak?
Het moet bestand zijn tegen uv-straling en zonnestraling, brandverspreiding, sneeuw, regen, hagel en wind. Verder dient het een beter gedrag te vertonen tegen hoge en lage temperaturen, wortelwerend te zijn, bestand te zijn tegen zure regen, chemische neerslag en pollutie.
Het dient de mos- en algenvorming tegen te gaan. Het moet bovendien spanningen, trillingen, uitzettingen en puntlasten in de structuur perfect kunnen opvangen.
Plaatsingsmogelijkheden
De bitumineuze membranen kunnen op verschillende manieren aangebracht worden volgens de voorschriften van Buildwise. Een veel toegepaste plaatsing is met de open vlam of volgens de vlamlasmethode. Tevens kan er op bepaalde ondergronden met een mechanische bevestiging gewerkt worden, met een koudlijm, warm bitumen of een losse plaatsing onder geballaste daken waarbij enkel de lasnaden en opkanten gevlamlast worden. Een bitumen dak is, in tegenstelling tot andere dakbedekkingen, perfect beloopbaar tijdens werfsituaties, wat extra zekerheid biedt voor een waterdicht resultaat.
Nieuwe ontwikkelingen en brandvrij afwerken
Vlamvrije afwerking
Momenteel is er heel wat te doen over de brandveiligheid op de werven. Met de zelfklevende bitumineuze membranen en met lijmen kan een plat dak perfect en volledig vlamvrij afgewerkt worden van dampscherm, onderlaag tot toplaag. Voor het aanbrengen van deze zelfklevende membranen dient er evenwel op sommige ondergronden gewerkt te worden met een speciale elastomeerprimer om een goede hechting aan de ondergrond te bekomen. Tevens dient de ondergrond droog en stofvrij te zijn alvorens de primer aan te brengen. De plaatsing van deze membranen is heel eenvoudig en de uitvoeringssnelheid ligt heel hoog. Bij koude temperaturen dienen speciale voorzorgsmaatregelen getroffen te worden of worden zelfklevende membranen afgeraden!
Vloeibare afdichtingen
Verder bestaan er nog vloeibare afdichtingen (ééncomponent) op basis van een mengeling van bitumen en polyurethaanharsen om moeilijke dakdetails (opstanden, dakdoorvoeren, …) vlamvrij en perfect waterdicht aan te werken.
Marktevoluties
Evolutie naar gekleefde systemen
Door het feit dat isolatiepakketten op het platte dak steeds dikker worden, ziet men ook duidelijk dat er een verschuiving plaats vindt van dakbedekkingen die mechanisch worden bevestigd d.m.v. schroeven naar volledig gekleefde systemen. Bij dikke isolatiepakketten zijn zeer lange bevestigers nodig, wat niet altijd evident is. Bij gekleefde systemen wordt de isolatie ook steeds meer met synthetische lijmen gekleefd i.p.v. met de klassieke bitumen. Platte daken krijgen ook steeds meer extra functies: het worden groendaken of echte gebruiksdaken, er worden zonnepanelen op geplaatst, ze worden ingezet voor regenwaterrecuperatie, enz. Bijna alle producenten hebben hiervoor aangepaste producten of systemen ontwikkeld.
Systeemoplossingen
Producten evolueren uiteraard voortdurend. Naast de klassieke systemen, proberen de producenten een aantal systeemoplossingen aan te bieden die zorgen voor hoger werkrendement en hogere isolatiewaarde. Combinaties met zelfklevende banen en lijmen bieden hierbij mogelijkheden om met andere isolatieplaten te werken dan die met een bitumencachering.
REGELGEVING
Buildwise heeft samen met enkele universiteiten grondige studies gemaakt, wat geleid heeft tot de TV 215 “Het platte dak, opbouw, materialen, uitvoering, onderhoud". Daarnaast werd ook een TV 244 “Dakdetails" opgemaakt.