Leasing en verhuurPremium

voertuigen leasen binnen uw bedrijf, een goede keuze?

leasing renta frank van gool

Meer en meer bedrijven bieden voertuigen aan hun medewerkers in leasevorm aan. Ook de bedrijfsfiets is aan een opmars bezig. Welke soorten leasing zijn er, en wat betekenen ze voor uw bedrijf? Wat is de invloed van de nieuwe wetgeving die ingaat op 1 juli 2023? Om een antwoord te bieden op deze vragen ging Mobility Business Solutions in gesprek met Frank Van Gool, algemeen directeur bij Renta.

Soorten leasing

Langetermijnverhuur en leasing zijn termen die hetzelfde betekenen. Maar binnen deze formules zijn er wel een aantal mogelijkheden.

Zuiver operationele leasing

"Bij deze vorm is het doorgaans niet de bedoeling dat de huurder het voertuig na afloop van het contract overkoopt. Meestal zijn alle diensten inbegrepen, zoals verzekering, onderhoud, banden en wegenbelasting, naast de huur van het voertuig. Een tankkaart kan ook worden aangeboden, waarbij het brandstofverbruik in dat geval apart in rekening wordt gebracht. Het voordeel hiervan is dat het voor een bedrijf zeer goed te budgetteren valt", vertelt Van Gool.

Na afloop van het contract worden de meer of minder gereden kilometers verrekend, eventuele schade wordt afgerekend en het voertuig wordt teruggestuurd naar de leasemaatschappij.kortetermijnverhuur auto

Financiële renting

Dit is een operationele leasing waarbij vooraf met de leasingmaatschappij wordt afgesproken of het voertuig na afloop van het contract wordt overgekocht. "Dit gebeurt dan tegen een vooraf afgesproken prijs, die wel minimaal 16% van de investeringswaarde moet bedragen. Als bedrijf ben je vrij om zelf te beslissen of je de extra diensten, zoals verzekering, onderhoud en banden, al dan niet in het contract wilt opnemen."

"Het voordeel voor de leasingmaatschappij is dat ze eigenaar blijft van het voertuig totdat de overnameprijs is betaald. De leasingnemer hoeft geen schade-afrekening te betalen aangezien hij het voertuig in de staat overneemt waarin het zich bevindt."

Zuivere financiële leasing

Een zuiver financiële leasing is een dienst waarbij de intentie bestaat om het voertuig bij afloop van het contract over te nemen. Het voertuig komt als actiefpost op de balans van de klant terecht. Gewoonlijk zorgt de klant bij deze ​​soort lease zelf voor verzekering en onderhoud. Het voertuig wordt ook ingeschreven op naam van de leasingnemer.

Frank van gool verhuurdiensten
Frank Van Gool, algemeen directeur bij Renta

"Deze vorm van financieren komt dicht in de buurt van een bancair krediet, met dat verschil dat de bank een eigendomsrecht kan uitoefenen indien er niet betaald wordt. De overnameprijs aan het einde van het contract bedraagt maximaal 15% van de investeringswaarde", aldus Frank Van Gool.

Kortetermijnverhuur

Dit soort leasing kan variëren van één dag tot meerdere maanden. Hier zijn alle diensten, zoals verzekering, onderhoud en banden, steeds inbegrepen. Deze vorm van huren is wat duurder dan een langetermijnhuurovereenkomst, maar is opzegbaar op elk moment zonder extra kosten.

Het nadeel van kortetermijnverhuur is echter dat je niet altijd vrije keuze hebt wat betreft het model, merk of de uitrusting van de auto. Meestal is er een beperkt aantal kilometers per dag of per maand inbegrepen en moet je extra betalen als je er meer wilt rijden. Bovendien zijn de kosten voor de brandstof voor eigen rekening.

Facturatie en opvolging

facturatie en opvolging

Lease- en kortetermijnhuurcontracten waarin alle diensten zijn inbegrepen, bieden qua boekhouding een zeer eenvoudige verwerking, omdat je slechts één factuur per maand krijgt die all-inclusive is. "De meeste leasemaatschappijen bieden tegenwoordig ook onlinetools aan waarmee je alles wat je nodig hebt kan opvolgen met betrekking tot je wagenpark. Hierbij kan ook het aanleveren van elektronische facturen horen. Daarnaast vind je gemakkelijk alle gegevens terug die je sociaal secretariaat nodig heeft voor een correcte loonverwerking."

Alternatief voor bedrijfswagen

Indien je als bedrijf op zoek bent naar een meer multimodale benadering naast de auto, kan je ook kiezen uit andere formules. Voor een sportievere bedrijfsleider of werknemer is fietsleasing bijvoorbeeld een bijzonder populaire keuze geworden, met bijna 90.000 gebruikers in 2022. De fiscaliteit voor bedrijfsfietsen is zeer gunstig en daarnaast kan een fiets ook worden aangeboden als aanvulling op de bedrijfswagen. 

fietsleasing renta

Als je liever volledige vrijheid geeft aan je werknemers, dan kan je hen een mobiliteitsbudget geven. Dit alternatief voor de bedrijfswagen maakt het mogelijk om een scala aan mobiliteitsdiensten te vergoeden, waaronder huur- of deelauto's, deelsteps, openbaar vervoer en zelfs woon-werkverkeerkosten.

"Uit de praktijk blijkt dat de meeste bedrijfsleiders voor zichzelf of voor werknemers die regelmatig moeten reizen of die een bepaald functieniveau hebben, een auto als vervoermiddel aanbieden en deze eventueel aanvullen met een fiets."

68% van de sollicitanten zegt dat een bedrijfswagen de keuze voor een job kan beïnvloeden

fiscale wijzigingen

Indien u nog een diesel- of benzineauto bestelt, of een lease- of huurcontract ondertekent voor dit soort wagens na 1 juli 2023, is er sprake van een geleidelijke verhoging van de CO2-bijdrage voor de sociale zekerheid. Met een factor van x 2,25 dit jaar, zal dit tegen 2027 oplopen tot x 5,5.

Daarnaast is er ook een vermindering van de fiscale aftrek, tot uiteindelijk nul procent. In dit verband geldt de datum van de bestelling als de datum van ondertekening van het lease- of huurcontract of de bevestiging van het aankooporder voor niet-leasing.

Eisen bij sollicitatie

68% van de sollicitanten geeft aan dat een job waarin een bedrijfswagen wordt aangeboden duidelijk de voorkeur heeft ten opzichte van een salarispakket zonder auto. Een op de vier bedienden die werkzaam is in de privésector heeft een bedrijfswagen. Dit komt uiteraard doordat de fiscale behandeling veel gunstiger is dan het ontvangen van extra brutoloon.

Elektrische bedrijfswagens

elektrische bedrijfswagens

Renta heeft een onderzoek uitgevoerd met de vraag of bestuurders van plan zijn om hun volgende auto volledig elektrisch te kopen. 34% van de respondenten zegt dat hun volgende privéauto elektrisch zal zijn. Bij bestuurders die in het bezit zijn van een bedrijfswagen, zegt 35% dat hun volgende bedrijfswagen een elektrische zal zijn. Er is dus geen groot verschil, maar het is wel iets om over na te denken of het elektrificeren van uw wagenpark een optimalisatie zou kunnen zijn voor uw bedrijf.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Amber Claes

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine