BouwmaterialenPremium

Gipsplaten presteren almaar beter

steeds vaker als deel van systeem

Knauf
Cleaneo: esthetisch, akoestisch en luchtzuiverend, van Knauf

Zeker, met ‘normale’ gips(vezel)platen kunt u al heel wat situaties aan, bijvoorbeeld qua brand- en vochtwerendheid, stootvastheid en akoestische isolatie. Maar de droogbouwsector diversifieerde de laatste jaren sterk. Fabrikanten maken dan ook steeds verder werk van gipsplaten die aan nieuwe bouwvereisten voldoen. Platen die dus harder zijn, meer brand, vocht en straling weren, lucht zuiveren, akoestisch nog beter isoleren ... Die resultaten zetten de platen neer als deel van een systeem.

DRIE FAMILIES

Op de lopende band vervaardigd

Bij deze eerste familie kan het natuurlijk om een standaardgipsplaat gaan, waarmee uw klant snel en efficiënt onafgewerkte, ruwe structuren bekleedt of lichte constructies opbouwt. Maar ook gipsplaten met specifieke eigenschappen voor specifieke doeleinden rekenen we tot deze familie. Net als gipsplaten met toegevoegde waarde. Meer daarover straks.

Gipsplaten versterkt met vezels

Dit tweede type gipsplaten is gewapend met vezels, bijvoorbeeld papiervezels. Dit zijn bijvoorbeeld platen met vezeldoek zonder kartonbedekking en gipsvezelplaten. Beide worden vaak gebruikt in onder meer vloerelementen en wandbekledingen. Bij één fabrikant zijn zowel het gips als de vezels afkomstig van recyclage. Ze worden tot sterke, homogene platen samengeperst, gedroogd en met een waterafstotend middel geïmpregneerd.

GIPSPLATEN

Cementgebonden platen

De derde familie platen is op basis van cement, en bevat dus geen gips. Dit zijn bijvoorbeeld cementen afbouwplaten. Straks bespreken we een type, als we het hebben over platen voor vloeren.

HOE EVOLUEREN GIPSPLATEN?

Vaak kunt u met ‘normale’ platen al heel wat situaties aan. Alle gipsvezelplaten van een fabrikant zijn bijvoorbeeld al geluidsisolerend, brand- en vochtwerend, stootvast en erg belastbaar.

Fabrikanten maken steeds verder werk van nieuwe oplossingen die aan de nieuwe bouwprestaties voldoen

De droogbouwsector heeft zich de laatste jaren echter erg gediversifieerd. Dus maken fabrikanten steeds verder werk van nieuwe oplossingen die aan de nieuwe bouwprestaties voldoen. Die resultaten zetten de gipsplaten neer als deel van een systeem, samen met bijvoorbeeld minerale wol en metalen profielen.

Hardere platen

Zo vindt u bijvoorbeeld platen met een hoge oppervlaktehardheid. Die kan uw klant aanbrengen op een onderconstructie voor niet-dragende scheidingswanden, voorzetwanden en verlaagde plafonds, bij toepassingen die waarschijnlijk zwaarder mechanisch belast worden. Bijvoorbeeld in scheidingswanden van scholen, ziekenhuizen, waar ze bestand zijn tegen allerlei kleine klappen.

Brandwerend

Fabrikanten werken ook voortdurend aan nieuwe brandwerende platen. Zoals gipsplaten met vezelvlies voor een hoge brandweerstand. Of gipsvezelplaten met papiervezels en extra niet-brandbare rotswolvezels. Welke plaatdikte, welk type plaat en hoeveel plaatlagen uw klant nodig heeft, hangt af van de brandwerendheid die hij met het systeem moet behalen.

Knauf
Deze gipsplaat met vezelvlies van Knauf biedt een hoge brandbestendigheid

Vochtwerend

Platen kunnen ook extra vocht weren, omdat hun kern van gips geïmpregneerd werd met een waterafstotend middel. Bepaalde types zijn dan inzetbaar in intensief gebruikte natte ruimten of bij andere toepassingen waarbij de luchtvochtigheid permanent meer dan 80% bedraagt.

Luchtzuiverend en akoestisch

Dan zijn er gipsplaten die de lucht helpen zuiveren. Zoals gipsplaten met doorlopende perforaties die bovendien een betere akoestiek verzekeren, met een esthetisch effect. Uw klant kan de platen gebruiken in een verlaagd plafond of een bovendeel van een lichte wand.

Akoestisch isolerend

Ook op dit vlak zoeken fabrikanten almaar verder naar nieuwe oplossingen. Platen presteren ook extra akoestisch dankzij een speciale kern en eventueel een hoge oppervlaktemassa. Maar de akoestische prestaties van bijvoorbeeld een wandsysteem hangen niet alleen af van de gipsplaten. Uw klant moet ook de juiste de juiste profielen kiezen, en minerale wol van goede kwaliteit.

Knauf
Gipskartonplaat van Knauf met speciaal afgestemde geluidafzwakkende kern en hoge oppervlaktemassa

NOG MEER GIPSPLATEN MET TOEGEVOEGDE WAARDE

Verwarmende plaat

Deze stootvaste, met vezels versterkte gipsplaten hebben aan de achterkant een verwarmingselement van 600 of 1200 W. Dat element kan uw klant dan aansturen via een schakelaar, een thermostaat of zelfs via domotica. De oplossing valt volledig in de wand te integreren.

Platen voor vloeren

Met platen voor vloerbereik, op basis van gipsvezel of cement, legt uw klant snel zwevende droge (onder)vloeren aan, zowel in nieuwbouw als renovatie. Zo behoren de lange droogtijden van de cementdekvloeren tot het verleden. Tegelijk zijn droge dekvloeren dunner en lichter, terwijl ze toch aan de hoge eisen voor bouwmaterialen voldoen.

Fermacell
Dit vloerelement van Fermacell heeft onderaan een laag minerale wol

Gipsvezelplaten voor vloeren vindt u zonder of met een isolerende onderlaag van houtvezel, minerale wol/rotswol, vilt of polystyreen … Daarop kan uw klant tegels, pvc of linoleum aanbrengen als vloerbedekking. De cementgebaseerde platen bestaan bijvoorbeeld uit lichtbeton dat aan beide zijden met glasvezel gewapend is. Deze worden vooral gebruikt voor natte ruimtes in huis of bij zwembaden.

Isolatieplaten

Deze gipsplaten, die we ook wel voorzetplaten noemen, zijn aan de achterkant voorzien van een vaste isolatieplaat met bijvoorbeeld EPS of pur. Uw klant brengt ze aan de binnenzijde van een buiten- of binnenwand aan, om die thermisch en/of akoestisch extra te isoleren.

Stralingswerend

Bijvoorbeeld in dokterspraktijken en ziekenhuizen worden binnenwanden steeds meer met platen gebouwd die straling weren. Deze bestaan uit een gipskern bedekt met twee bladen gerecycled karton. De rugzijde is met een loodblad bekleed. Of uw klant gebruikt een gipsplaat met bariumsulfaat, ideaal voor tandarts- en veeartspraktijken.

AANBOD

Veelvoorkomende diktes en afmetingen

Waarschijnlijk hebt ook u vaak platen van 12,5 mm dik op voorraad liggen. Maar die dikte kan variëren naargelang het type plaat: bijvoorbeeld van 6,5 tot 30 mm. De platen zijn vaak meestal 2.600 mm lang, maar kunnen ook een lengte van 2.000 tot 3.600 of 4.000 mm hebben. Hun breedte bedraagt bijvoorbeeld 400, 600, 900 of 1.200 mm. En dan zijn er nog platen op maat beschikbaar.

Veelvoorkomende kantuitvoeringen

Welke kantuitvoering uw klant het best kiest, hangt af van zijn toepassing, de gewenste aansluitingen en de manier waarop hij de voegen wil afwerken. Heel vaak zijn de platen afgeschuind, aldus een gesproken fabrikant, aangezien de markt vooral dat verlangt.

Fermacell
Heel vaak zijn platen afgeschuind, zoals bij deze gipsvezelplaat van Fermacell

Met dank aan Fermacell en Knauf

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine