Hoe plaats je gipskartonplaten?
Gipskartonpanelen bestaan er in verschillende varianten; sommige zijn bijvoorbeeld extra hard, of bieden akoestische isolatie. Ze zijn ook niet allemaal geschikt voor dezelfde ruimtes. Zo kunnen enkel de groene platen toegepast worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer. We overlopen hoe je deze plaatst.
Van de grond
Gipsplaten zuigen water op als ze daarmee in aanraking komen. Daarom zet je ze het best iets van de grond, zeker als je in een badkamer werkt. Zet ze voorlopig op een paar kleine balkjes. Als de eerste plaat zeker waterpas staat, schroef je hem al gedeeltelijk vast en neem je de balkjes weer weg. Daarna schroef je verder vast.
Denk eraan dat je bij gipsplaten wel altijd een uitzetvoeg moet laten bij de overgang naar wanden en plafond.
Met speciale schroeven
Om gipsplaten te plaatsen gebruik je gefosfateerde schroeven. Die herken je aan de zwarte kleur. Deze schroeven roesten niet als ze later in aanraking komen met het gips.
Bevestig ze met een bit met dieptestop. Zo boor je de schroeven niet door het karton en zit de plaat toch goed vast. De kop van de schroef moet net onder het oppervlak van de plaat komen te liggen om het schroefgat te kunnen dichtplamuren.
Schroeven in metalen latwerk
Bij het verwerken op metalen profielen zal je tijdens het schroeven door het gips geraken, maar ga je in eerste instantie het profiel wegduwen.
Geen nood, blijf gewoon schroeven tot de kop verzonken zit en het profiel tegen de plaat komt. Wanneer je nu de volgende plaat monteert, zal het profiel niet meer worden weggeduwd en komen de platen mooi vlak naast elkaar te liggen.
Schroeven van verschillende lengtes
De schroeven bestaan in verschillende lengtes. De lengte pas je aan aan de dikte van je gipskarton en aan het materiaal waar je de gipsplaten op bevestigt. Hoe dikker de gipsplaat, hoe langer je schroef moet zijn.
Schroeven zijn meestal 25 mm of 35 mm lang. Voor de meest courante diktes 9,5 mm en 12,5 mm worden de lengtes van 25 mm gebruikt. Enkel als je het profiel uit hout maakt en je gipskarton 12,5 mm is gebruik je schroeven van 35 mm lang.
Openingen
Moet je openingen maken voor leidingen, dan gebruik je een klokboor. Maak hem iets groter dan de diameter van je leidingen.
Voor andere openingen zoals voor een stopcontact komt een gipskartonzaag van pas. Werk van het midden uit en ga voorzichtig naar de rand toe.
Isolatie en gipsplaat in één
Er bestaan ook gipskartonplaten waarin de isolatie verwerkt zit. Op overgangsplaatsen, zoals in hoeken, vergt dat wat extra aandacht. Het is vooreerst niet nodig om de plaat voorbij het latwerk te plaatsen.
Als je de twee platen tegen elkaar zet, is er wel geen contact tussen de twee platen in de hoek. Dat los je op door van de ene plaat het stuk gips weg te snijden die de contact tussen de isolatie van de platen hindert. Door dat de doen, vermijd je een koudebrug.
Voor je de tweede plaat in de hoek vastschroeft, vul je eerst de groef met PU-schuim om een doorlopende isolatieschil te verzekeren.
TIP
Als je een ruimte voorziet van dit soort panelen, werk dan steeds wand per wand. Want stel nu dat je al twee wanden gedaan hebt en er nog één wand tussen moet, dan krijg je die hoeken nooit meer mooi aangesloten.
Gipsnaden afwerken
Als alle gipsplaten zijn bevestigd, heb je een goede basis. Dan komt echter nog een niet al te simpele taak: het vullen en afwerken van de naden.
Welke producten je gebruikt, hangt af van het soort panelen. Het beste resultaat verkrijg je wanneer de temperatuur en vochtigheid in lijn liggen met wat deze normaal zouden zijn, wanneer je kamer is afgewerkt. We overlopen hier alle nodige stappen om deze klus tot een goed einde te brengen.
Gipsplaten afwerken
Als dat allemaal achter de rug is, kun je de gipskartonplaten afwerken zoals je wilt. Je kunt ze bijvoorbeeld verven of betegelen.
Wil je er iets aan vasthangen, zorg er dan wel voor dat je geschikte schroeven gebruikt. Het best kies je schroeven met een doorlopende draad met een diameter van minimaal 5 mm. Draai de schroeven handmatig vast.