Circulair bouwenPremium

Regenwaterrecuperatie: wat heeft uw klant zeker nodig?

Gebruik water uit de hemel, niet uit de kraan. De overheid stuurt er stevig op aan. Zeker in Vlaanderen, waar regenwaterrecuperatie al langer verplicht is bij nieuwbouw of verbouwing. Dat levert een stevige besparing op voor het milieu, de portemonnee én het (almaar schaarsere) drinkwater zelf. Aan de wettelijke verplichtingen voldoet uw klant waarschijnlijk met een regenwatertank, maar er bestaan ook regenwatertonnen voor buitengebruik. Bij die aankoop horen dan wel de juiste accessoires.

HEEL WAT VOORDELEN

Besparen op drinkwater

Eigenlijk klinkt het te gek voor woorden: met drinkbaar leidingwater het toilet doorspoelen, auto’s wassen, de tuin besproeien, kleding wassen … Terwijl dat allemaal perfect mogelijk is met gratis regenwater. Op die manier kunnen u en uw klanten tot de helft minder drinkwater verbruiken. Hierdoor besparen we aanzienlijk op het milieu, op de kosten en op het steeds schaarser wordende drinkwater.

Geen kalkafzetting

Bovendien heeft regenwater een zeer groot technisch voordeel: het is zacht water. Geen kalkafzetting in wc-stortbakken dus, wat tot lekkende vulsystemen kan leiden. Zacht water is ook beter voor de wasmachine en kledij.

Nodig in een ander klimaat

Naarmate ons klimaat verandert, wordt regenwaterrecuperatie cruciaal. De voorbije jaren kenden we extreme regenval, maar ook langdurige periodes van droogte. Ook daarvoor moeten we hemelwater maximaal ter plaatse houden.

Regenwaterrecuperatie toepassingen
Veel huishoudelijke toepassingen zijn perfect mogelijk met hemelwater (GEP)

VANDAAR VERPLICHT

in Vlaanderen

Vandaar dat wie vandaag in Vlaanderen een nieuwbouw wil zetten, of een gebouw wil herbouwen, meestal een systeem voor regenwaterrecuperatie moet voorzien. Voor bouwaanvragen vanaf oktober 2023 gelden daarbij strengere regels. Wie bouwt of grondig verbouwt, moet een regenwaterput van minstens 5000 l laten steken. Is het dak groter dan 80 m², dan dient de put minstens 7500 l groot te zijn. Beslaat het dak meer dan 120 m², dan is een put van 10.000 l verplicht.

in Brussel en Wallonië

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet uw klant dan weer een of meerdere opvangtanks plaatsen waarmee in totaal minstens 33 l hemelwater per m² dakoppervlak opgevangen kan worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw klant een nieuw gebouw bouwt, of als hij een bestaand gebouw uitbreidt, waarbij de bodemoppervlakte met meer dan 20 m² toeneemt. In Wallonië is het plaatsen van een regenwaterput nog niet structureel verplicht.

HOE REGENWATER OPSLAAN?

In betonnen tanks onder de grond

Een betonnen tank wordt bijna altijd ondergronds geplaatst, als de plaats goed bereikbaar is met een vrachtwagen en kraan. Als het grondwater te hoog staat, moet er eerst een grondwaterverlaging worden toegepast. Mogelijk wordt de tank verzwaard met een extra betonnen deklaag, zodat die niet drijft.

Regenwatertank met inbouw
Kunststoftanks zijn de perfecte keuze voor zowel boven- als ondergrondse installaties (MPI Pumps)

In kunststoftank boven of onder de grond

Tanks uit kunststof worden zowel boven- als ondergronds geplaatst. Kunststoffen tanks wegen (relatief) weinig, en vallen dus manueel te verplaatsen. Als de tank bovengronds geplaatst moet worden omdat ondergrondse plaatsing niet mogelijk is, dan vindt u heel wat modellen: tanks die niet opvallen, of tanks die net wel in het oog springen met een mooi design.

Allerlei capaciteiten

Regenwatertanks bestaan in allerlei volumes, van 1.000 tot 50.000 liter. Bovendien vallen de meeste modellen aan elkaar te koppelen, waardoor de totale capaciteit nog toeneemt. Wilt u zeker niet zonder hemelwater komen te zitten? Ga dan voor 7500 of 10.000 liter.

MAAR OOK IN REGENTONNEN

In allerlei regentonnen

Daarnaast zijn er regentonnen te verkrijgen in allerlei ontwerpen en kleuren. Dit varieert van standaard regentonnen en muurmodellen tot tonnen met een hout- of baksteenlook, evenals die met de vorm van een amfoor of Romeinse kolom. U kunt een regenton met een plantenbak of een ton met houten omkasting overwegen. Er bestaan zelfs schuttingen die regenwater opvangen.

Rainsaver slimdesign
Regentonnen vindt u in allerlei vormen, waaronder allerlei decoratieve muurmodellen (DS Plastics)
Regentonnen volume
Stijlvol en milieubewust: dit muurmodel in zandkleur is gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal (Galico)
1/2

Wel typisch kleiner volume

Een regenton heeft wel over het algemeen een kleiner volume dan een regentank. Denk aan pakweg 100 tot 2.000 liter. Met andere woorden: een regenton kan relatief snel leeg zijn. Vandaar dat uw klant het best voor het grootste model gaat. Ook tonnen vallen trouwens aan elkaar te koppelen. Zo kan het volume toch verdubbelen tot bijvoorbeeld tweemaal 2.000 liter.

WAT NOG NODIG VOOR REGENTON?

Vulautomaat

Wil uw klant hemelwater via de regenpijp naar een regenton afvoeren? Dan plaatst hij het best een vulautomaat tussen de pijp en de ton. Als de ton vol is, vloeit het overtollige water weg via een afvoerbuis onderaan de vulautomaat.

Vulautomaat regenwater
Gebruik een vulautomaat voor een probleemloze afvoer van hemelwater naar uw regenton (DS Plastics)

Kraantje en voet

Eventueel moet uw klant ook nog een apart kraantje kopen, en een voet waarop hij de regenton kan plaatsen. Zo zet hij makkelijk een emmer onder het kraantje. Goed om te weten: er bestaan regentonnen die meteen al deze accessoires bieden.

WAT NOG NODIG VOOR DE TANK?

Filter

Bij de afvoer van het dak naar een tank zuivert uw klant het water het best van het grootste vuil. Dat kan met roostertjes op de dakgoten en/of een al dan niet zelfreinigend voorfiltersysteem. Een valpijpfilter plaatst uw klant in de afvoerpijp. Deze vergt behoorlijk wat onderhoud en voert minder water door. Vangt uw klant het water in een tank onder de grond? Dan kan hij ook voor een ondergrondse volumefilter kiezen. Die kan meer water aan. Is er geen ruimte voor een extern systeem? Dan is een inlinefilter in het mangat of de ophoogschacht van de put een optie. Een cycloonfilter plaatst u in de horizontale leiding, voor de put. Hij voert het meeste water naar de tank, maar is duurder.

Pomp

Een pomp zet het water in de tank onder druk en pompt het water via een nafiltersysteem naar de gebruikstoepassingen in huis. Nafiltering met actieve kool ontgeurt en ontkleurt regenwater, zodat het perfect bruikbaar blijft voor de wasmachine.

Omschakelsysteem

Is er in de zomer te weinig regenwater? Dan moet uw klant kunnen overschakelen naar leidingwater, met een omschakelsysteem volgens de BELGAQUA-norm. Er bestaan heel wat omschakelsystemen op de markt, voor elk budget: van handbediende tot geautomatiseerde systemen, die uw klant zelfs met een app kan bedienen.

Of een compleet pakket

Ook hier zijn complete regenwaterpakketten te koop. Enerzijds een regenwatertank met meteen een voorfilter, rustige toevoer en aanzuigset, en anderzijds een kant-en-klaar regenwatersysteem met pomp, nafilters, omschakelsysteem en de nodige verbindingsleidingen.

ENKELE VEELGESTELDE VRAGEN
Moet ik de regenton legen in de winter?
Bij vorstgevaar best wel, met de aflaatdop aan de onderkant van de regenton.

Kan ik de was doen met regenwater?
Ja, mits de juiste filters.

Wat doe ik als de regenwaterput vol is?
Overtollig regenwater moet uw klant in de eigen tuin infiltreren.

Welk budget moet ik hiervoor uittrekken?
Dat hangt sterk af van wat de klant wenst. Maar een regenwatersysteem is betaalbaar voor de meeste gezinnen.

PRESENTATIE EN VERKOOP

Cross-selling erg belangrijk

U hebt het (waarschijnlijk) al begrepen: optimale cross-selling is van groot belang, want een systeem is maar zo goed als de samenstelling van alle onderdelen ervan. Bij een kant-en-klaar systeem is dat zeker het geval, maar geef uw klant ook altijd het nodige advies. Dit kan, indien gewenst, ondersteund worden door de fabrikant.

Presentatie regenwater
Toon uw klanten hoe een regenwatersysteem werkt (MPI Pumps)

Hoe presenteren?

Presenteer de componenten ook samen, bijvoorbeeld een regenton met een kraantje, voet en vulautomaat. Of toon een vooraf opgebouwd regenwatersysteem met pomp en filters, al dan niet in werking. Zo krijgt uw klant een goed idee hoe het systeem werkt en hoe hij het monteert.

Met medewerking van DS Plastics, Galico, GEP en MPI Pumps & Irrigation/Water Is Life Group

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine