manuele besproeiingssystemen, nog
steeds de eenvoudigste manier
Het belang van een goed onderhouden tuin is in onzekere tijden van COVID-19 steeds duidelijker geworden. De eigen tuin vormt namelijk een verlengstuk van de huiselijke cocon en het is er dan ook fijner vertoeven als bloemen bloeien, moestuinen groeien en het gazon niet verdort. Steeds meer van onze vrije tijd brengen we door in onze tuin, en dat terwijl de oppervlakte van tuinen steeds kleiner wordt. Het aantal Belgen dat meer dan 25% van hun vrije tijd in de tuin doorbracht, steeg van 42% in 2017 naar 51% in 2020, dat blijkt uit een enquête bij 1.200 Belgen door onderzoeksbureau Shopperware in opdracht van Comeos.
Manuele bewatering
Voor het bewateren van tuinen zijn de manuele systemen nog steeds de eenvoudigste en meest voorkomende manier. Van de klassieke sproeiers en broezen tot spuitpistolen, zwenksproeiers en multifunctionele modellen; het aanbod is groot en alle prijsklassen en kwaliteiten zijn vertegenwoordigd. Ook hier zijn een aantal innovaties te vinden.
Haspels met automatisch oprolsysteem
De slang die verstrengeld raakt, vuile handen bij het oprollen of de slangwagen die omvalt; het zijn valabele frustraties die zelfs bij de sterkste believers niet in dovemansoren kunnen vallen. Om hieraan tegemoet te komen, ontwikkelden producenten een haspel met automatisch oprolmechanisme, vrijstaand of als muurmodel en in diverse formaten beschikbaar. Dankzij een eenvoudig kliksysteem schiet het mechanisme uit de startblokken en rolt de gebruiker de tuinslang – die tot 40 meter kan zijn – uit tot op gewenste lengte. Een extra knikje en de slang rolt weer op. Diverse haspels werken bovendien ook met een kinderbeveiliging, niet alleen ter beveiliging van onze jongste generatie, maar vooral om het onverwacht oprollen door een verkeerde beweging te vermijden.
Multifunctionele spuitpistolen
Het spuitpistool is al ettelijke decennia een gekende manier om op een praktische manier de tuin te besproeien. De innovatieve spuitpistolen stemmen het sproeipatroon en watervolume perfect af op de plantensoort, zo wordt elke plant afzonderlijk verzorgd en wordt waterverspilling tot een minimum beperkt. Nieuwe toestellen zijn reeds voorzien van waterregeling, vergrendelbare triggers en een individueel instelbare greep, om comfortabel water te kunnen geven. Daarnaast zorgt de membraantechnologie ervoor dat nadruppelen zowel bij het wisselen van het sproeipatroon als bij het uitschakelen wordt voorkomen.
Bovendien bestaan er ondertussen 2-in-1-spuitpistolen, die naast het bewateren van de plantengroei nog een tweede functie ambiëren: reinigen. Dankzij een roterende straal reinigt de gebruiker eenvoudig vervuilde objecten, zoals tuinmeubels en bloempotten.
KOPPELSTUKKEN
Opvallend bij de koppelingenis het nieuwe assortiment van snelkoppelingen met groot debiet die ervoor zorgen dat de tijd die nodig is om te sproeien verkleint. Voorts zien we ook dat sommige koppelingen de slang gaan beschermen door een antiknikkraag, die de slang niet altijd op dezelfde plaats laat knikken. En dankzij de nieuwe griptechnologie zorgen koppelingen voor een nog vastere verbinding. Het prijskaartje van de koppelstukken hangt voorts ook nog af van het gebruikte materiaal (pvc of messing), de vorstbestendigheid, het design enzovoort.
Innovatieve slangen
De meest verkochte slanglengtes zijn 20, 25 en 50 meter, met een gebruikelijke diameter van 12,5 of 13 millimeter. Voor professioneel gebruik wordt echter aangeraden te opteren voor een bredere diameter met grotere doorstroming. Het prijsverschil schuilt in de meeste gevallen in de gebruikte materialen: de duurdere varianten zijn ftalaatvrij (en houden dus geen gezondheidsrisico’s in voor mens of natuur) en beschikken over een extra versterking om een langere levensduur te garanderen. Ook slangen die tot drie keer de oorspronkelijke lengte uitzetten en weer inkrimpen na gebruik behoren tot de opties.