Verschillende trends leiden tot stevigere schroeven
Schroeven evolueren mee met de nieuwe producten en technieken
Producten en technieken zijn constant in ontwikkeling waardoor de schroeven mee evolueren. Muren en isolaties worden bijvoorbeeld dikker waardoor de schroeven langer worden. Ook de coating wordt steeds beter. Alle innovaties dragen bij tot het produceren van sterkere vijzen.
Welke schroeven zijn er op de markt?
Universeel of specifiek?
Er bestaan verschillende soorten schroeven voor universele of specifieke toepassingen. De spaanplaatschroeven zijn algemeen inzetbaar voor een heleboel eenvoudige toepassingen en materialen. Deze veelzijdige schroef heeft bovendien een lage kostprijs. Hij is echter minder sterk en corrosiebestendig. Specifieke schroeven dienen dan eerder voor professionele constructies. Deze technische schroeven hebben een betere grip door hun aangepaste schroefdraad en verzonken kop. Ze zijn gemakkelijker in gebruik, mits professionele kennis of advies.
A la carte
Daarnaast bestaan er ook specifieke schroeven die op maat worden gemaakt. Bepaalde consumenten die specifieke producten maken, zoals lichtstraten, hebben bijgevolg aangepaste schroeven nodig. De klant bepaalt zelf hoe de schroef eruit zal zien (van kop tot schroefdraad) en bijgevolg wordt hij in grote hoeveelheden geproduceerd door een specialist. Een partnerbedrijf plaatst de bestelling in plaats van de klant en regelt de levering. Men dient echter rekening te houden met een leveringsperiode van ongeveer een half jaar. Plaats daarom uw bestelling voldoende op voorhand zodat de schroeven op tijd arriveren wanneer de voorraad is uitgeput. Deze soort schroeven zijn niet zomaar verkrijgbaar in iedere winkel, maar eerder in een professionele speciaalzaak.
Nieuwe trends
Producten ontwikkelen voortdurend en bijgevolg moeten de schroeven hieraan worden aangepast. Wanneer de dikte van een product immers verandert, dan verandert de lengte van de schroeven mee. Ook de gezondheid, de normen en de eisen spelen een rol.
Door het gebruik van nieuwe bouwtechnieken en isolatietechnieken zijn de schroeven en verankeringen mee geëvolueerd
De isolatietrend
De muren en isolatiematerialen worden dikker door een veranderende regelgeving. Logischerwijze worden de schroeven dus langer. Het gebruik van schroeven en ankers met dezelfde lengte als de dikte van de muur of het isolatiemateriaal is echter duur. Daarom zoekt men telkens naar nieuwere oplossingen.
Wanneer een isolatie de dikte heeft van 120 mm of meer maakt men eerder gebruik van een kleine schroef in combinatie met een tule. Een schroef van 180 mm lang met een plaatje is immers duurder dan een schroef van 70 mm met een tule van 90 mm. Dit is een goedkopere oplossing met betere rekenwaardes.
Er bestaan ook schroefvormige pluggen uit kunststof om lichte lasten te verankeren in isomo (PUR schuim en polystyreen). Vaak wordt gedacht dat in dergelijk materiaal niks bevestigd kan worden omdat de ondergrond niet sterk genoeg is. Deze plug biedt daarvoor een oplossing. De schroefbladen verankeren zich zonder voorboren. In het midden van de plug wordt een universele schroef geplaatst. Deze constructie kan een last tot 17 kg verdragen.
De veelzijdige trend
In functie van het materiaal waarin ze bevestigd moeten worden zijn er pluggen die uitzetten, van vorm veranderen of de vorm hebben van een schroef. De gipsplaatplug met schroefvorm, kan zonder voorboren worden geïnstalleerd. De punt van de schroef is in staat om moeiteloos in de gipsplaat te snijden. Aan het einde van de plug nemen de schroefbladen toe in diameter waardoor de plug zich kan fixeren. Nadien kan elke schroef of haak in het midden ingedraaid worden om het voorwerp perfect vast te zetten.
Daarnaast zijn er ook veelzijdige schroeven, zoals een metalen schroef die allerlei onderdelen, zoals metalen platen en beugels, in zowat elke houten ondergrond kan monteren, of het nu hard- of zachthout, laminaat of mdf-plaat is. De schroef is in talloze uitvoeringen verkrijgbaar: in verschillende lengtes, diameter, schroefdraadlengtes, types van bevestigingskop … Dit is handig voor een schrijnwerker die verschillende schroeven moet bevestigen en hiervoor hetzelfde type kan gebruiken ongeacht de ondergrond.
Tot slot zijn er ook veelzijdige afschotbevestigers. Een afschot in een dak kan verschillende diktes hebben. Daarom bestaan er nu nieuwe afschotbevestigers waardoor u met slechts één tule en schroef verschillende lengtes kan overbruggen.
De coatingtrend
Tegenwoordig worden meer en meer schroeven voorzien van een Anti-Roest-Coating. Schroeven met dergelijke beschermingslaag zijn ideaal voor buitengebruik. De coating biedt een zeer goede corrosiebestendigheid, vergelijkbaar met inox. Een roestvrij gecoate schroef breekt minder snel af dan een inox schroef en bovendien is dit een goedkoper alternatief dan het duurdere inox materiaal.
Een waxcoating reduceert het aandraaimoment. Het inschroeven verloopt minder stroef en veel sneller dankzij deze coating
Sterkte
Schroeven maken maar 2% deel uit van een volledige constructie, maar ze zijn wel een heel cruciaal component. Een schroef moet sterk zijn en op een goede manier worden verwerkt in het materiaal zodat het goed vasthoudt. Bovendien bepaalt een goede kwaliteit dat een schroef gemakkelijk door het hout of het metaal gaat zonder dat het hout splijt.
De machines om schroeven in te draaien worden steeds beter en sneller. De kracht die op die schroeven komt, is enorm groot, dus moeten schroeven beter bestand zijn tegen de druk. Innovatieve schroeven hechten zich veel sneller, gemakkelijker en beter.
De productsterkte van een bepaald soort schroef of bevestiging wordt via proeven bepaald. Er wordt onder andere rekening gehouden met de uiterst opneembare kracht, de aanbevolen materialen, de lengte ...
Milieubewust
Er wordt steeds meer rekening gehouden met de biologische voetafdruk. Vandaag de dag is er bijvoorbeeld een biologische tule op de markt die afbreekbaar is.
Betreffende de verpakkingen spreken comfort en milieu elkaar tegen. Schroeven en plaatjes worden vaak verpakt in plastieken emmers, wat praktisch is voor klusjes op het dak. Op deze manier blijven de producten beschermd en worden ze niet nat als het regent. Aan de andere kant wordt er ook aan de natuur gedacht en worden schroeven vaker gepresenteerd in kartonnen dozen die recycleerbaar zijn. Hierdoor zijn de schroeven echter minder beschermd tegen ongunstige weersomstandigheden. De kartonnen doosjes zijn dus vooral bruikbaar voor klusjes binnenshuis. Men zoekt telkens oplossingen voor deze tegenstrijdigheid. Het karton wordt steviger en krijgt een coating zodat de verpakking zowel milieubewust als weerbestendig is. De kartonnen doosjes beschikken echter over een plastieken venstertje, wat terug minder duurzaam is. De tegenstrijdigheden zijn dus nog niet volledig van de baan.