GEVARIEERD AANBOD AANNEMERSGEREEDSCHAP IS BROODNODIG
TRADITIE EN INNOVATIE BIJ AANNEMERSTOOLS
Het doel van zowel de gespecialiseerde vakman als de doorgewinterde doe-het-zelver is kwaliteitsvol werk afleveren. Zij weten ook als geen ander dat je dit beter kunt door met degelijke gereedschappen te werken. Maar hoe kunt u de klant helpen om een efficiënte keuze te maken in het zo uitgebreide aanbod van tools in de aannemers- of ruwbouwsector?
AANBOD
Zowel in de vak- als de doe-het-zelfhandel is het assortiment van aannemers- of ruwbouwgereedschappen heel breed. Het gaat om producten voor diverse werkzaamheden en toepassingen, in grote mate handgereedschappen, gaande van koevoeten over metserkuipen tot betonharken. Binnen deze sector blijven truwelen en plakspanen de hardlopers, maar ook spaden en schoppen enerzijds en hamers anderzijds doen het goed. Het zijn natuurlijk producten die heel frequent en met hoge intensiteit gebruikt worden, waardoor slijtage sneller optreedt. Het is dan ook geen slecht idee om van deze topproducten een gevarieerd assortiment aan te bieden.
Regionale verschillen
Opvallend is dat er van hetzelfde type handgereedschap regelmatig verschillende vormen bestaan, denk maar aan truwelen met afgeronde of rechte hoeken. De meest logische verklaring daarvoor is een ander gebruiksdoel, maar als we dieper graven, komen we bij regionale verschillen terecht. De vormvarianten zijn historisch ontstaan omdat smeden de gereedschappen ontwierpen op vraag van de klant. Producenten bieden meestal regio-gebonden modellen aan en het is voor de retailer dan ook belangrijk om daar rekening mee te houden.
ASSORTIMENT
Het voordeel van de uitgebreidheid van het segment aannemersgereedschappen kan voor de retailer ook een nadeel lijken. Hoe ruim moet hij gaan in zijn assortiment?
Eerst en vooral is het noodzakelijk om het verschil te maken tussen de speciaalzaak en de dhz-handel. Speciaalzaken scoren het best als ze een ruim gamma kunnen aanbieden waarin zowel de klassieke tools beschikbaar zijn als de innovatieve gereedschappen. De dhz-zaak daarentegen kan zich beperken tot goed roterende producten.
In de doe-het-zelfhandel kan men er ook voor opteren om 'sets' van gereedschappen met eventuele extra's aan te bieden. Een combinatie van truweel en plakspaan bijvoorbeeld of een schop met gratis bezem. Een aangewezen verkooptechniek in de speciaalzaak is in de nabijheid van de aannemersgereedschappen noodzakelijke tools zoals kniebeschermers, handschoenen en helmen uitstallen. Deze producten kunnen een beperkte meerverkoop genereren, wat altijd mooi meegenomen is.
KWALITEIT EN DEGELIJKHEID
Hout
Navraag bij producenten en verdelers toont aan dat professionele gebruikers nog altijd de voorkeur geven aan ruwbouwgereedschappen met een houten handgreep. Die producten bestaan al sinds jaar en dag en de vertrouwdheid met een materiaal kan ervoor zorgen dat de overstap naar gereedschappen die vernieuwende ingrepen hebben ondergaan, iets minder vlot verloopt. Hout is dan ook een kwalitatief materiaal dat 'warm' aanvoelt en niet slecht scoort bij het opvangen van trillingen en schokken.
Glasvezel
Als aanbieder van diverse aannemersgereedschappen kunt u rekening houden met de eerder vernoemde conservatieve trend, maar tegelijk is het niet slecht om bij uw klant het zicht op innovatieve materialen te verbreden. Een van die materialen is glasvezel. Bij de productie van stelen wordt een glasvezelkern gebruikt die ervoor zorgt dat de steel vijf tot tien keer sterker is dan zijn houten variant. Dit type steel wordt frequent gebruikt bij spades, schoppen, hamers, pikhouwelen …
Lasnaden
Het is logisch dat het intensieve gebruik van ruwbouwmaterialen in de professionele sector ervoor zorgt dat er bij de aankoop extra gelet wordt op de duurzaamheid van het materiaal. Bij de aankoop van truwelen wordt er bijvoorbeeld veel aandacht geschonken aan de kwaliteit van de lasnaad waarmee de hals op het blad bevestigd is. De doe-het-zelfhandel kan dergelijke kwaliteitsvolle en tegelijk duurdere materialen aanbieden, maar moet ook thuis zijn in het goedkopere segment. Dat neemt niet weg dat hier ook op degelijkheid gelet moet worden, rekening houdend met de frequentie waarmee deze materialen gebruikt zullen worden.
GEBRUIK EN VEILIGHEID
Ergonomie
In veel beroepen moeten dezelfde bewegingen elke dag opnieuw frequent herhaald worden. Dergelijk professioneel gebruik van bouwgereedschappen, maar ook intensief gebruik door de doe-het-zelver kan leiden tot lichamelijke klachten door langdurige overbelasting.
Producenten van aannemersgereedschappen in het algemeen en meer bepaald handgereedschappen spelen hier al geruime tijd op in door tools licht en compact te ontwerpen, te letten op de ergonomie en de gebruiksefficiëntie.
Aandachtspunt
Ergonomische principes worden vooral toegepast vanuit het oogpunt van comfort en gebruiksgemak, maar ze leveren ook op langere termijn voordelen op omdat ze lichamelijke klachten kunnen verminderen of zelfs vermijden. Professionele gebruikers zijn daar meestal van op de hoogte; de doorsneedoe-het-zelver is vermoedelijk iets minder thuis in de materie. Voor beide klantengroepen blijft het echter een aandachtspunt dat in opmars is.
Ingrepen
Een voorbeeld van een ingreep die ergonomie en veiligheid bevordert, is de antisliphandgreep. De wrijvingscoëfficiënt tussen het materiaal van het handvat en de huid heeft invloed op de uitgeoefende handkracht. Doordat gereedschappen met een antisliphandgreep beter in de hand liggen, zorgen ze voor efficiënter gebruik. Daarnaast kan ook de optimale gewichtsverdeling een rol spelen, bijvoorbeeld bij hamers die uit één stuk worden gemaakt.
WINKELPRESENTATIE
Ruimte
Ruwbouwmaterialen uitstallen vraagt eerst en vooral de nodige ruimte. Dat komt niet alleen door de omvang van sommige handgereedschappen, maar ook door het brede assortiment. Voldoende ruimte betekent enerzijds voldoende bewegingsruimte voor de klant om een product van grotere omvang met gemak in de winkelkar te deponeren. Anderzijds gaat het ook over ruimte voor een overzichtelijke presentatie, eventueel aangevuld met een teaser zoals een beeldscherm met productinformatie en/of een demonstratiefilmpje.
Waar?
Implantaties van ruwbouwgereedschappen gebeuren het best in één zone. Een voorkeursplaats is er niet, maar door de nood aan voldoende ruimte zullen ze meestal niet dicht bij de kassa worden geplaatst. Dat kan wel gebeuren met seizoensgebonden promoties waarvoor specifieke promo-eilanden of displays beschikbaar zijn.
Het voordeel van dergelijke presentaties op beperkte ruimte is dat ze opvallen en tegelijk voor de retailer gemakkelijk toegevoegd of weggenomen kunnen worden naargelang van het seizoen, de promotie of de vraag naar een product.