HoutproductenPremium

Aankopen voor een overzichtelijke houtafdeling

Hoe ziet u het bos door de bomen heen

Hout aankopen

Bij houtproducten moet u in eerste instantie voor ogen houden dat er diverse houtsoorten in verschillende kwaliteiten en toepassingen bestaan. Uw klant moet voor elk van hen bij u terecht kunnen. Maar wat moet u nu in uw winkel voorzien en hoeveel ervan?

ZACHTHOUT

Onder zachthout vallen onder andere vuren (witte Noorse den) en grenen (rode Noorse den), die je in elke houtshop en houthandel terugvindt. Ze zijn vrij goedkoop en hebben tal van toepassingen, vooral voor binnengebruik, maar ook voor constructies zoals daken en tuinhuisjes. Zachthout kan ook gemodificeerd worden tot Thermowood.

Thermowood

Thermowood is zachthout dat door middel van een thermische behandeling enkele eigenschappen van hardhout krijgt. Door het hout te verhitten, veranderen de suikers en harsen, de celstructuur en het vochtpercentage. Hierdoor wordt de houtsoort minder gevoelig voor rot, schimmels en voor houtetende insecten. Bovendien is het een ecologische optie, want er kan inheems zachthout gebruikt worden om een eindproduct te verkrijgen dat de duurzame eigenschappen van tropisch hardhout matcht. Het kan er zich qua levensduur ook uitstekend mee meten – het zachthout wordt door de behandeling opgewaardeerd om mee te gaan tot wel meer dan 20 jaar.

HARDHOUT

Hardhout - eik en tropische houtsoorten - werpt zich op als meest geschikt voor buitengebruik, maar zal uw klant meer kosten. Het basismateriaal hout wordt verder verwerkt in geschaafde producten (lijsten, plinten …), plaatmaterialen … 

Tropisch

Tropische hardhoutsoorten zoals padoek, bankirai of afzelia zijn uitermate stevig dankzij de dichte structuur. De poriën nemen water op, waardoor het hout minder snel rot en langer meegaat. Dat kan gaan van 20 tot wel meer dan 100 jaar, afhankelijk van de specifieke houtsoort. Tropische houtsoorten moet uw klant dus niet beschermen tegen vocht, schimmels of insecten.

Tropisch

Europees

Europees hout hoeft niet van onder de evenaar te komen, en is dus een ecologischer, doch even robuust en vochtbestendig alternatief. De gemiddelde levensduur van Europese hardhoutsoorten zoals Europese eik of kastanje ligt echter iets lager dan die van de tropische varianten – tot 60 jaar. Verder is het opportuun om te kiezen voor PEFC/FCS-gecertificeerd hout dat voldoet aan voorwaarden voor duurzaam bosbeheer.

DUURZAAMHEIDSKLASSE

Houtsoorten worden ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen. Hier gaat het om de eigenschappen van het hout zelf. Duurzaamheidsklasse 1 is de meest duurzame, klasse 5 de minst duurzame.

  • Duurzaamheidsklasse 1: gaat tot meer dan 25 jaar mee – de meeste tropische hardhoutsoorten;
  • Duurzaamheidsklasse 2: gaat 15 tot 25 jaar mee – thermowood, kastanje, ...;
  • Duurzaamheidsklasse 3: gaat 10 tot 15 jaar mee – Europese eik, sipo, notenhout;
  • Duurzaamheidsklasse 4: gaat 5 tot 10 jaar mee;
  • Duurzaamheidsklasse 5: gaat tot 5 jaar mee.

RISICOKLASSE

Naast de duurzaamheidsklasse, speelt ook de risicoklasse een grote rol. Hier gaat het om de eigenschappen van de gebruiksomgeving (binnen of buiten, vochtigheidsgraad, weersinvloeden, …). Voor buitentoepassingen raadt u uw klant dus het best hout uit klasse 3, 4 of 5 aan.

  • Risicoklasse 1: hout voor droge binnentoepassingn;
  • Risicoklasse 2: hout voor daktimmer en houtskeletbouw;
  • Risicoklasse 3: hout voor buitengebruik en bestand tegen weersinvloeden (hout met een duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3);
  • Risicoklasse 4: hout voor buitengebruik en bestand tegen zoet water (hout met een duurzaamheidsklasse 1 of 2);
  • Risicoklasse 5: hout voor buitengebruik en bestand tegen zout water.

Vreemde eenden in de bijt

HKC

De kans bestaat dat uw klant op zoek gaat naar HKC in de houtafdeling. Houtcomposiet of HKC (hout-kunststof-composiet) bestaat uit een mengsel van hout en kunststof (meestal pvc) wordt verhit en onder hoge druk samengeperst. Het grote voordeel is de onderhoudsvriendelijkheid. Composiet is zeer bestendig tegen weersinvloeden, vocht en insecten. Je hebt de natuurlijke houtlook met de duurzame kenmerken van kunststoffen. Verder zal houtcomposiet ook niet versplinteren, wat bij gewoon hout wel mogelijk is.
Het nadeel is dat houtcomposiet meer krimpt en uitzet dan hout. Krassen zullen ook beter zichtbaar zijn. 

Bamboe

Sinds kort kunnen bamboestengels verwerkt worden tot geperste planken, net zoals dat gebeurt bij houten planken of planken uit houtcomposiet. Bamboestrengen worden gekookt, waardoor suikers en zetmeel verwijderd worden – daardoor zijn ze perfect bestand tegen insecten en schimmels. Na het kookproces worden de strengen gedroogd en met lijm samengeperst tot planken. Bamboe is echter ecologischer doordat men de bossen niet steeds opnieuw moet aanplanten. Wanneer bamboestengels afgekapt worden, worden er steeds nieuwe scheuten aangemaakt. De moederplant is dus niet compleet geveld. Bamboe is verder even robuust als hardhout. 

Plaatmateriaal

Verschillende bouw- en decoratiematerialen zijn opgebouwd uit plaatmateriaal. Logisch dus dat uw klant er vaak naar op zoek zal gaan. In uw aanbod heeft u best een vaste voorraad van deze soorten:

  • Spaanplaat
  • MDF
  • Hardboard
  • Multiplex
  • OSB
  • Timmerpanelen

Een gedetailleerd overzicht van de plaatmaterialen die uw klant zoekt en gebruikt, vindt u hier.

Plaatmateriaal

CONCEPTEN EN BULK

BULKPRODUCTEN

Sommige leveranciers bieden alleen maar producten in groteren getale aan, zoals pakken platen (OSB, mdf en dergelijke), voliges of plafondlatten enzovoort. Daarvan zijn er meer aanbieders die niet onder een merknaam verkopen, met als gevolg dat de winkel gemakkelijk de ene tegen de andere kan uitspelen. OSB-platen van diverse fabrikanten zijn zo in principe vergelijkbaar van uitzicht, formaat en kwaliteit.

DHZ-HOUTCONCEPTEN

Slechts enkele leveranciers in België leveren complete houtconcepten. Deze leveranciers bieden een totaalpakket en zien erop toe om hun merknaam duidelijk te markeren in het rayon. Deze rekken worden dan wekelijks of als de tijd gekomen is, aangevuld, zodat het houden van een buffervoorraad in magazijn overbodig is. Bij deze leveranciers kunt u eventueel ook de aangepaste rekken aankopen.

DOELPUBLIEK

Als de particuliere klusser uw voornaamste doelgroep is, kies je beter voor kant-en-klare houtproducten waar de klant nadien niet te veel werk meer aan heeft, zoals geschaafd en ruw hout op vaste lengte, lijsten, plinten, ook reeds op voorhand verzaagde platen die de klant enkel nog thuis op de juiste maat dient te zagen. Die keuze wordt onder meer gemaakt door winkels waar bijvoorbeeld ook nog kledij, meubilair en andere producten worden aangeboden.
Voor de meer ervaren doe-het-zelver en de professioneel moet het assortiment worden uitgebreid met bulkproducten zoals pakken mdf, multiplex, OSB, voligeplanken en SLS-kepers. Die kunnen ter plaatse worden verzaagd naar wens van de klant.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Pascal Vandenberghe

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine