FOCUS NIET ENKEL OP PRIJS BIJ VERKOOP PELLETS
Speel groene productie uit in winkelcommunicatie
Hardhoutpellets zijn goedkoper, maar vergen mogelijk meer warmte om te verbranden. Hoe meer zacht hout pellets bevatten, hoe duurder ze vaak zijn, maar ook hoe beter hun verbranding verloopt. Hoewel de fabrikant van hardhoutpellets die wij spraken ook een goede verbranding met zijn product vaststelt. Zowel zacht- als hardhoutpellets worden het best volledig gemaakt uit reststromen van houtverwerking of bosbouw, op een milieuvriendelijke manier. Speel de beperkte ecologische voetafdruk en de juiste prijs-kwaliteitsverhouding zeker uit in uw winkelcommunicatie, want niet elke klant kijkt alleen naar de prijs.
SEIZOENSGEBONDEN
Ondertussen verkoopt ook u misschien al enkele jaren houtpellets voor kachels, zeker als u een tuincentrum of een doe-het-zelfzaak uitbaat. De verkoop ervan is zeer seizoensgebonden. U verkoopt die waarschijnlijk vooral in de winter. Er valt echter nog veel meer over pellets te vertellen.
VERSCHIL IN SAMENSTELLING EN PRIJS
Hardhoutpellets
Hardhoutpellets zijn volledig gemaakt uit harde houtsoorten, bijvoorbeeld loofhout zoals eik en beuk. Aan sommige hardhoutpellets- niet van de fabrikant van deze pellets die wij hebben gesproken - wordt bindmiddel zoals zetmeel toegevoegd. De pellets zijn goedkoper, maar vergen in bepaalde gevallen meer warmte om op te branden. En ze breken mogelijk makkelijker, waarbij ze dan veel stof opleveren (niet goed, zie kader met tips).
Samenstelling
Andere pellets bestaan uit een mengeling van hard en zacht hout. Er bestaat geen vaste verhouding voor: die kan fiftyfifty zijn, maar ook 80% hard en 20% zacht hout, om maar twee voorbeelden te noemen. Nog andere pellets bestaan volledig uit zacht hout.
Hoe meer zacht hout pellets bevatten, hoe duurder die zijn, maar ook hoe beter hun verbranding volgens enkele merken verloopt. Hoewel het verhaal genuanceerd is: de fabrikant van hardhoutpellets die wij spraken, ziet ook een goede verbranding bij zijn pellets. Goedkopere pellets bevatten mogelijk ook veel schors en zand, wat tweemaal niet goed is voor de verbranding, en zeker niet voor het behoud van de garantie en de levensduur van de kachel. Dan is het nog belangrijk te weten waar het gebruikte hout vandaan komt. Want het ene sparrenhout is het andere niet.
Volgens normen of niet?
Alle gesproken producenten voldoen aan kwaliteitsnormen DIN+ en ENplus A1.Die laatste norm legt de maximale pelletlengte vast (40 mm), de toegelaten hoeveelheden stof en as per zoveel pellets, en of de assen slechts bij 1.200 °C smelten (zodat ze niet verglazen in de kachel). ENplus A1-pellets zijn ook traceerbaar (bijvoorbeeld met een uniek nummer op elke zak). Jaarlijks wordt via een audit gecontroleerd of de gecertificeerde pellets nog aan de ENplus A1-norm voldoen. Meerdere merken checken ook zelf geregeld grondig de kwaliteit van hun pellets in het labo, zoals de normen voorschrijven. Tegelijk zijn vele kachels zijnop de ENplus A1- en/of Din+-normafgestemd. Mogelijk is hun gebruik zelfs vereist voor de garantie.
VERSCHIL IN DUURZAAMHEID
Vele klanten kiezen voor verwarming met pellets uit ecologische overwegingen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat de voetafdruk van de pellets niet te groot is. Meerdere Belgische fabrikanten werken met heel korte circuits en beheersen het productieproces volledig, bijvoorbeeld van bos tot pellet.
Reststromen van houtverwerking
In West-Europa worden pellets meestal gemaakt met de reststromen van de houtverwerkende industrie, schaverijen of zagerijen. Dus met krullen, zaagsel en grotere houtstukken, maar niet met verlijmde materialen.
Reststromen van bosbouw
Pellets kunnen ook hiermee worden gemaakt. Dit gebeurt dan meestal in Canada en Oost-Europa. Op zich vormt deze productiewijze geen probleem, als de pellets aan de FSC- en PEFC-normen voor verantwoord bosbeheer voldoen. Bij Oost-Europese pellets valt echter mogelijk moeilijk te achterhalen of er geen wildkap in het spel is.
Belangrijk: de duurzaamheid
Meerdere gesproken fabrikanten wijzen erop dat ze ofwel enkel stromen van lokale bomen ofwel schaverijen gebruiken. Hout uit bosbouw moet mogelijk eerst drogen. In dat geval gebeurt dit, voor het milieu, het best met groene energie.
PELLETS MET SPECIALE EIGENSCHAPPEN
Een van de fabrikanten verkoopt ook pellets als strooisel voor in dierenstallen. Aangevuld met onder meer houtsnippers, zodat ze goed vocht opnemen. Daarnaast bestaan er pellets met een toegevoegde actieve stof, om de leidingen van de kachel te reinigen.
HOE AANBOD SAMENSTELLEN?
Een enkel merk of breed
Sommige retailers geloven sterk in één merk of leverancier, en beperken zich daartoe. Hierbij is communicatie mogelijk tussen de eindgebruiker en de producent/hoofdverdeler. Andere retailers bouwen vooral een zo breed mogelijk assortiment uit, voor elk type klant, en dus niet zozeer een relatie met één fabrikant/ verdeler. Welke aanpak het best werkt, hangt af van winkel tot winkel.
Ga voor gecertificeerd
Elke geïnterviewde fabrikant raadt wel aan (ook) gecertificeerde pellets te verkopen: Din+/ENplus A1-gecertificeerd, omdat dit de goede werking van de kachel garandeert, en PEFC of FSC voor het verzekerde duurzame bosbeheer.
Vertel uw klanten ook over de traceerbaarheid, eventueel via het nummer op de zak. Mensen met een groen gedachtegoed focussen niet louter op de prijs, maar willen ook een kleine ecologische voetafdruk.
Voorts is een juiste prijs-kwaliteitsverhouding belangrijk, die ook constant blijft. Volgens een bepaald merk lukt dat door als fabrikant de grondstof optimaal te beheersen.
PRESENTATIE EN CROSSSELLING
De zakken uit te recycleren plastic, uit papier enzovoort vermelden mogelijk duidelijk de certificering, waarvan nog te weinig klanten zich bewust zijn.
Het best zijn de zakken bestand tegen elk seizoen, en is de pallet op zich ook verpakt. Voorts is het een leuk idee om de pellets aan te bieden als deel van een eiland rond verwarming, met ook vuurkorven, aanmaakhout of - nieuw - barbecues en buitenverwarming op pellets.
Pellets kan men ook in bloemenperken strooien: ze worden opnieuw zaagsel en houden onder meer onkruid tegen.
Verkoopt u kachels, dan is de kans groot dat u nu ook al pellets verhandelt. Raad dan wel zeker de juiste, kwaliteitsvolle pellets voor uw verkochte toestellen aan, om klachten te vermijden en de garantie niet te verstoren.
TIPS
- Manipuleer de zakken met pellets zo weinig mogelijk, zodat ze ook zo weinig mogelijk breken en dus zo weinig mogelijk stof bevatten. Stof legt een film in de pelletkachel, wat meer onderhoud vergt.
- Een optimale verbranding hangt niet alleen af van de pellets zelf, maar verschilt ook volgens het kachelmerk (check wat de fabrikant daarvan aanraadt), de afstelling van de kachel op zich, de connectie met de schouw en het onderhoud (algemeen: het hele jaar door; de verbrandingskamer: één keer per jaar of na drie ton pellets). Wat zuurstof toevoegen of de trok naar de schouw wat verminderen, kan al heel wat verschil maken voor een betere verbranding.
- Vaak is de pellettoevoer te groot, waardoor er bij zacht branden niet opgebrande pellets blijven liggen in het korfje van de kachel. Dat leidt tot aangekoekte as daarin. Merkt uw klant daar zelfs steenvorming, dan kan dit bijvoorbeeld wijzen op te veel hars of bindmiddel in pellets.