Moeder & dochter elk hun kookwinkel
Ten huize van Kookdepot (Diest & Hasselt)
Ilse Broux is met ‘t Kookdepot al ruim 20 jaar een gevestigde waarde in het centrum van Diest. Sinds 2020 – te midden van de Covid-crisis - heeft ook dochter Emilie Verlinden een Kookdepot-filiaal, in hartje winkelstad Hasselt. Door de groei van de winkels waren ze al een aantal keer genoodzaakt om van locatie te veranderen, maar kwaliteit en excellente service blijven een constante. Argus sprak met moeder & dochter over hun Kookdepot.
Kookdepot Diest, het moederbedrijf
Met de creatie van ‘t Kookdepot in november 2003 maakte Ilse Broux van haar grootste interesse haar beroep. Als architecte miste ze het sociale aspect in haar job en dus ruilde ze haar tekentafel in voor een winkeltoog.
"Ik begon zeer bescheiden in een winkeltje van 40 m² op een A-locatie in Diest", herinnert de zaakvoerster zich. "Het ondernemersbloed zit in de familie, dus die stap durfde ik wel zetten. De kleine oppervlakte van het kookwinkeltje maakte dat ik beperkt assortiment aanbood, maar wel allemaal producten van hoogwaardige kwaliteit. De kookhype was op dat moment nog steeds groeiende, dus ook het aanbod moest uitgebreid worden. In 2006 volgde de noodzakelijke verhuis naar een groter pand van 70 m², waar een ruimer assortiment mogelijk was en het aanbod beter tot zijn recht kwam."
Zes jaar later verhuisde ‘t Kookdepot naar een winkelpand van 200 m².
"De kookhype bereikte toen stilaan een hoogtepunt, en dat weerspiegelde zich ook in de nieuwe winkel. Ongeveer gelijktijdig begon ik ook met het aanbieden van outdoor cooking toestellen, waar toch wel wat extra plaats voor nodig was. Dat sloeg geweldig goed aan, en dan moest de echte boost nog komen tijdens de coronacrisis…"
In 2018 vestigde de winkel zich op de huidige locatie in de Koning Albertstraat in Diest met een oppervlakte van 380 m².
Kookdepot Hasselt, het dochterfiliaal
Dochter Emilie raakte ondertussen steeds meer gebeten door de kookwinkelmicrobe.
"Toen mijn moeder tijdens de kerstperiode van 2019 even ziek uitviel, ben ik een tijdlang bijgesprongen in de winkel", vertelt Emilie Verlinden. "Meestal kwam ik na schooltijd ook al naar de winkel om er een handje toe te steken. Ook tijdens shoppingweekends, feestperiodes of wanneer het nodig was, viel ik al geregeld in. Ik ben er echt in opgegroeid en ik heb evenzeer het ondernemersbloed dat in de familie stroomt. Daaruit rijpte stilaan het idee om een tweede vestiging te openen. We hebben van bij het begin wel duidelijk gesteld dat we niet samen in één winkel zouden staan. Het is niet zo dat we niet zouden overeenkomen, maar we wilden elk risico op de minste onenigheid meteen vermijden. We zijn best wel een complementair duo dus goede afspraken en elk een eigen winkel leek ons de ideale aanpak."
"Het ondernemersbloed stroomt in de familie"
Snel schakelen in corona
"Ik ben zelf uit Hasselt afkomstig en in het stadscentrum ontbrak nog een kwalitatieve kookwinkel", verklaart Ilse de keuze voor de tweede locatie. ‘t Kookdepot Hasselt opende in het voorjaar van 2020, niet meteen dé ideale periode om een tweede winkel te starten, maar toch zorgden de beperkende maatregelen ook voor positieve noten voor ‘t Kookdepot.
"We moesten zeer snel handelen om een goede webshop op touw te zetten", weet Ilse nog. "Toen was het een noodzaak, vandaag is de website ook uitgegroeid tot de 'digitale etalage' van de winkel. De mensen zoeken online dingen op, maar komen daarna toch nog vaak naar de winkel. Onze online verkoop blijft dan ook beperkt, onze klanten komen nog graag naar hier, voor service en uitleg."
"Op de momenten dat de fysieke winkel geopend mocht zijn tijdens de coronacrisis bleef ‘t Kookdepot Diest wel altijd goed draaien. Niemand kon op vakantie gaan, dus gaven de thuiskoks en de fans van outdoor cooking de winkel wel een stevige duw in de rug."
"De winkel in Hasselt kende door Covid een beetje een valse start", bekent Emilie. "Maar toen de winkels hun deuren weer mochten openen, begon de Hasseltse vestiging ook goed te draaien. We konden onze aankopen wat afstemmen op de evoluties van de maatregelen en veel van onze leveranciers waren ook zeer begripvol. De goede band die de winkel in Diest door de jaren heen met hen heeft opgebouwd, is daar zeker mee verantwoordelijk voor."
Buiten koken & gedekte tafel
Kookdepot is opgedeeld in drie compartimenten: koken, gedekte tafel en outdoor cooking.
Kwaliteitsvol koken
"Kookmateriaal - zowel voor thuisgebruiker, hobbykok als professionele chef - is natuurlijk de basis van het aanbod bij ‘t Kookdepot", klinkt het bij Ilse. "We hebben uiteraard een ruime keuze aan allerhande potten en pannen. Belangrijk daarbij is dat we de klant telkens wel de juiste pan of pot gaan adviseren voor hun noden, onafhankelijk van welk merk die zijn. Vandaag zitten we met een transitie naar PFAS-vrij kookmateriaal, die zorgt voor heel wat extra verkoop en nieuwe klanten.” In hun aanbod van elektronica, kiest ‘t Kookdepot bewust voor een beperkte selectie van toestellen die steevast tot de hoogste kwaliteitscategorie behoren. Merken als Jura, Magimix en Bamix zitten al jarenlang in het assortiment.
Gedekte tafel die in het oog springt
"Die keukenbenodigdheden vullen we aan met de meest frequente benodigdheden om aan tafel te kunnen genieten van die kookresultaten. Een degelijk bestek, servies, glaswerk en tafeldecoratie... we hebben het in huis. Opnieuw gaan we bij het selecteren van dit aanbod niet voor kwantiteit, maar wel voor kwaliteit. Wat bestek betreft, kiezen we voor Eternum, glazen zijn van Schott-Zwiesel ... Onze serviezen kiezen we bewust niet in promosets, want elk bord of elke koffietas kan bij ons per stuk aangekocht worden. De klant van vandaag houdt ervan om in kleine hoeveelheden te kunnen aanvullen. Als het bij ‘t Kookdepot op tafel mag komen, dan is het een kwestie van eruit te springen en hoogwaardig te zijn. Met collecties van onder meer het Antwerpse MelMath Agency – verdeler van vooral Scandinavische merken – slagen we daarin. De kleurrijke collectie pepermolens en decoratie van het Britse merk Addison Ross zijn daar een goed voorbeeld van: dat is niet voor iedereen weggelegd, maar het zijn uitzonderlijke eyecatchers om in huis te hebben en aan tafel ben je verzekerd van een conversation piece!"
Outdoor cooking boost
Een derde, grote afdeling is de 'outdoor cooking', ondertussen ook al meer dan tien jaar een vaste waarde in de winkel.
"De eerste grote naam in onze buitenkookcollectie was Big Green Egg en dat gooide meteen hoge ogen. De hype van de buitenkeukens is al veel langer bezig dan iedereen zou denken. De kooktoestellen van OFYR en de ovens van Alfa Forni vullen Big Green Egg perfect aan in ons assortiment."
"Heel belangrijk in die wereld van outdoor cooking is dat je de mensen het toestel kunt laten ervaren", weet Emilie. "Demonstraties werken het best, en daarom houden wij die op geregelde tijdstippen. Onze workshops - met ondersteuning van de leverancier - zijn bewust kleinschalig en op inschrijving. Met een groep van 10 tot 15 deelnemers blijft het gezellig maar ook voldoende leerzaam. Dat zorgt niet enkel voor meer verkoop maar ook voor een waardevolle klantenbinding."
"Maar het houdt niet op bij demonstraties, meestal leveren we de grote toestellen ook aan huis, installeren we ze en geven we graag nog een extra woordje uitleg", vult Ilse aan. “Niet zelden heeft de klant al iets lekkers voorzien om te bereiden en helpen wij hen om het toestel de eerste keer op te starten of aan te maken. Die graad van service weten onze klanten zeker te appreciëren. Heel vaak komen ze vervolgens ook bij ons terug om extra accessoires voor hun toestel aan te kopen."
Verschil boodschappenstad - winkelstad
Ondanks dat er nauwelijks een afstand van 20 kilometer tussen beide winkels is, zijn er toch wel opvallende verschillen tussen Diest en Hasselt.
"Diest is een boodschappenstad, waar Hasselt veel meer een shoppingstad is", weet Ilse. "Dat komt niet alleen tot uiting in de bereikbaarheid van de winkel - in Diest kan je gewoon met de auto tot aan de winkeldeur - maar ook in het cliënteel. In een echte shoppingstad heb je veel funshoppers en toeristen. Diest is als boodschappenstad toch meer een locatie waar mensen gericht komen kopen, ze hebben vaak al research op voorhand gedaan. In Hasselt moet je ook de toevallige passanten binnen weten te lokken want in een winkelstad zijn de impulsaankopen talrijker."
"Het verschil tussen een boodschappenstad en een winkelstad
merk je ook in het cliënteel"
"In beide winkels is er stock, maar we houden die zo laag mogelijk omdat we beperkt zijn in ruimte", gaat Emilie verder. "Door onze nauwe contacten met de leveranciers is een snelle levering meestal geen probleem. Sowieso is het aanbod in beide winkels voor 95% hetzelfde en met intern transport kunnen we snel voor verdeling van de stock zorgen."
Taakverdeling
De organisatie van de winkels komt grotendeels terecht op de schouders van moeder Ilse (Kookdepot Diest) en dochter Emilie (Kookdepot Hasselt), maar zij worden ondersteund door twee trouwe medewerkers. Tijdens de piekperiodes krijgen we versterking van flexijobbers, die met plezier elk jaar terugkeren."
Toekomstplannen
Naar de toekomst kijkend, zijn beide dames positief afwachtend.
Ilse: "Momenteel hebben we niet echt grote dromen die we nog willen realiseren. Het belangrijkste is dat we in onze twee winkels de service en kwaliteit die onze klanten van ons gewend zijn, kunnen blijven bieden."
Emilie: "Voor de toekomst zal het waarschijnlijk wel wat inspanningen vergen om twee winkels te kunnen runnen wanneer mijn moeder op pensioen gaat. Ik denk dat dat de eerstvolgende uitdaging zal worden. Daarnaast kunnen we alleen maar uitkijken naar wat de toekomst op ons pad brengt.”