Perfecte dampafzuiging mogelijk vanuit het kookwerkblad?
Het tijdperk waarin de keuken slechts als functionele ruimte fungeert, ligt al even achter ons. Tegenwoordig is de keuken dé sociale ontmoetingsplaats voor gezinsleden en gasten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aandacht naar de culinaire prestaties en de gezelligheid moet gaan en niet naar de bombastische infrastructuur, zoals een robuuste dampkap die in de keuken overheerst. De werkbladdampkappen zijn de perfecte oplossing, zoals een uitschuifbare downdraft of een geïntegreerde dampkap in de kookplaat, waarbij afzuiging en bediening volledig geïntegreerd worden in het kookvlak.
Alternatieve dampkappen
Koken op een kookeiland zorgt voor een gevoel van ruimtelijkheid; de kok van dienst heeft zo een vlotter contact met de gasten of huisgenoten. De voornaamste uitdaging bij het ontwerp met een kookeiland is het afvoeren van kookdampen. Een centrale dampkap moet dubbel zoveel debiet aanzuigen dan bij wandopstelling en esthetisch gezien is een grote dampkap boven het kooktoestel vaak storend. Om hieraan tegemoet te komen, verschijnen diverse alternatieve oplossingen op de markt, waarbij de dampkap in het werkblad wordt verwerkt. We onderscheiden twee soorten: de uitschuifbare downdraft en de kookplaat met geïntegreerde dampkap. Beide opties zijn esthetisch hoogstaand én met specifieke voordelen.
Downdraft dampkap
De uitschuifbare downdraft is bedacht voor keukeneilanden en wordt ingebouwd in het werkblad tussen twee kookplaten, over de volledige lengte van de kookplaten of zijdelings van het kookvuur. Via een eenvoudige drukknop beweegt de dampkap omhoog, om geruisloos en effectief te werken. Door te ventileren op geschikte hoogte en de concentratie van de afzuiging tot bij de rand van de kookpotten te brengen, wordt voor een perfecte dampafzuiging gezorgd. Dankzij verstelbare hoogtes kan de dampkap ook fel opstijgende frituurdampen of dampen uit de hoge kookpotten evacueren. Gedaan met kokkerellen? De downdraft verdwijnt weer automatisch. Dit creëert niet alleen visuele rust, maar maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger. Een schoolvoorbeeld van een geslaagd huwelijk tussen design en functionaliteit dus. Je zou het bijna futuristisch durven noemen.
De uitschuifbare downdraft is bedacht voor keukeneilanden en wordt ingebouwd in het werkblad tussen twee kookplaten
Kookplaat met geïntegreerde dampkap
Deze werkbladdampkap combineert de kookplaat met een krachtig ventilatiesysteem. De afzuiging en bediening zijn volledig geïntegreerd in het kookvlak en zorgen voor een optimaal zicht tijdens het koken. Een extra voordeel is de snelle installatie, aangezien u als installateur slechts één uitsnijding in het werkblad moet voorzien bij een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem.
Dimensionering van de dampkap
Bij een losstaande dampkap hangt de breedte in eerste instantie af van de grootte van de kookplaat. Kookdampen stijgen nu eenmaal niet loodrecht omhoog, maar waaien uit in een hoek tussen de 15 en 17 graden. Om een goede werking te garanderen, moet de dampkap minstens de volledige breedte van de kookplaat overbruggen. Bij werkbladdampkappen is deze dimensionering minder van belang en zijn de mogelijkheden ruimer. Elke soort dampkap moet echter wel over voldoende afzuigkracht beschikken om de keuken vrij te houden van vetten en geuren. Hoewel vaak wordt aangenomen dat een hogere capaciteit (uitgedrukt in luchtdebiet) altijd beter is, hangt het gewenste vermogen eerder af van de grootte van de keuken. De vuistregel stelt dat de dampkap geschikt moet zijn om in de maximale normaalstand het volume lucht in een keuken 6 tot 12 keer per uur te verversen.
luchtafvoer of recirculatie?
Om lucht af te voeren, kunnen beide systemen werken met een luchtafvoer naar buiten of met de recirculatietechniek binnenshuis. De keuze hangt af van de woonomgeving en de aanwezigheid van een ventilatiesysteem.
Externe luchtafvoer
De externe luchtafvoer is de klassieke methode, waarbij de afgezogen gefilterde lucht rechtstreeks naar buiten wordt afgevoerd. Een vetfilter haalt het vet uit de kooklucht en de dampkap blaast alle geuren en vocht naar buiten. Vetfilters zijn gemaakt van een afwasbaar metaal en kunnen ook eenvoudig in de vaatwasser geplaatst worden. Voor een optimale werking van de dampkap is het belangrijk om deze op regelmatige basis te reinigen. Hou bij het plaatsen van de externe luchtafvoer rekening met volgende zaken:
- Voorzie een afvoerbuis met correcte diameter – bij voorkeur van minstens 15 cm – bij het plaatsen van een stille en krachtige dampkap. Een te smalle kanaalbuis verhindert de afvoer van lucht, zelfs als de dampkap voldoende zuigkracht heeft;
- Plaats de dampkap zo dicht mogelijk bij de opening en vermijd onnodige bochten bij het plaatsen van de afvoerbuis. Een kleine bocht is namelijk al het equivalent van 1,5 à 2 m recht kanaalwerk en elke extra meter afvoerlengte zorgt voor bijkomend drukverlies, minder rendement en extra lawaai;
- Het gebruik van een flexibel is mogelijk. Zorg dat deze steeds volledig uitgetrokken is, dus vermijd overtollige lengte, aangezien dit op zijn beurt voor extra turbulentie, lawaai en verlaagde efficiëntie zorgt;
- Een dampkap werkt enkel optimaal als de afgevoerde lucht uit de ruimte ook weer door verse lucht wordt vervangen. Onvoldoende luchttoevoer leidt tot rendementsverlies. Men voorziet dus best de mogelijkheid om voldoende lucht aan te voeren.
Recirculatietechnologie
Recirculatie is het meeste terug te vinden bij nieuwbouwwoningen met een ventilatiesysteem C, C+ of D. Bij deze techniek blijft de lucht in de keuken, waardoor geen kostbare warmte verloren gaat, wat niet onbelangrijk is tijdens koude wintermaanden. Een performante afzuiging zonder externe afvoer dus. De eenvoudige werking van de recirculatietechnologie gaat als volgt:
- De motor zuigt de lucht uit de keuken;
- Vetfilters vangen vet op uit de luchtafvoer;
- De lucht stroomt vervolgens door koolstoffilters, die de kookgeuren neutraliseren;
- De gezuiverde lucht wordt de keuken ingestuurd en het vocht dient afgevoerd te worden door een woningventilatiesysteem.
Geluids- en geurhinder reduceren
Geurreductie via actieve koolfilter
Het neutraliseren van geuren is nog steeds het hoofddoel van de dampkap en daar is de recirculatietechnologie koploper in. De lucht wordt doeltreffend gezuiverd en binnenshuis verwerkt door middel van een natuurlijk gecoate koolstoffilter. Deze heeft een duidelijke meerwaarde op het vlak van efficiënte geurabsorptie, want zelfs de sterkste geuren worden voor 95% geneutraliseerd.
Net zoals bij de vetfilters raken de koolstoffilters op een bepaald moment verzadigd, waardoor het geuren minder goed opzuigt en onderhoud of vervanging zich opdringt. Hoelang een filter effectief blijft werken, is afhankelijk van de soort en de gebruiksfrequentie van de dampkap. Een mogelijke manier om de koolstoffilter te reinigen is door deze eenmaal per jaar gedurende één uur in de oven te regenereren tussen 100 °C en 120 °C. Maar ook hier volgen innovaties elkaar op. Zo bestaan er reeds verbeterde koolstoffilters die tot 900 kookuren efficiënt werken, wat overeenkomt met maar liefst 3 jaar koken, zónder onderhoud.
Koken in alle rust
Moet de radio tientallen decibels hoger om de muziek nog te horen nadat de dampkap werd ingeschakeld? Uw klanten kennen ongetwijfeld het probleem van geluidshinder, wat hand in hand gaat met frustraties. Het geluidsniveau wordt onder meer beïnvloed door de correcte installatie, maar ook het type, de diameter en eventuele bochten in de afvoerbuis en de lengte van het ventilatiesysteem spelen een grote rol. Een eerste mogelijkheid om geluid te reduceren is door een geluidsdemper te installeren die de hoeveelheid vibraties van de motor verhindert. Daarnaast kan ook een ingebouwde sensor de werking van de dampkap automatisch verlagen zodra er minder geuren worden gedetecteerd.
Met dank aan: Bosch, Neff, Novy en Siemens