Dampkappen zijn niet meer wat ze geweest zijn
Verdwenen of design, smart én verlichting
Dampkappen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Elke categorie verandert! Beginnen doen we met de klassieker: schoorsteendampkappen. Maar dan volgen de geïntegreerde dampkappen: inbouw-, onderbouw- en plafonddampkappen. Naast een van dé trends van de laatste jaren: kookplaten met ingebouwde werkbladafzuiging. Net als die andere: geen afvoer naar buiten meer, maar luchtrecirculatie. Zo wordt het fornuis mobiel, met ingebouwde afzuiging zonder afvoer. Of de dampkap wordt volledig mobiel, om een imposante lichtarmatuur annex luchterzuiveraar te worden, in de keuken en daarbuiten.
SCHOORSTEENDAMPKAP/ZICHTBARE DAMPKAP
Beginnen doen we met een van dé archetypische dampkappen: decoratieve modellen in de vorm van bijvoorbeeld een piramide of omgekeerde T. Ofwel hangt dit type dampkap tegen een wand, ofwel boven een kookeiland.
Wanneer en waarom?
Schoorsteendampkappen verkopen misschien niet meer zoveel als vroeger, ze bieden zeker nog voordelen. Vaak hebben de toestellen een grote dampopvang en soms zelfs een speciale wolkzone, waarmee ze dampen beter opvangen. Maar dit soort dampkappen mag u niet te hoog boven het kookvuur hangen, waardoor grotere personen er het hoofd tegen dreigen te stoten.
GEÏNTEGREERD/ONZICHTBARE DAMpKAP
Geïntegreerd in een kast of plafond
Wil u de dampkap niet zien, om welke reden dan ook? Dan treden de geïntegreerde modellen op het toneel. Bijvoorbeeld inbouwdampkappen in een decoratieve schouw of een luifel (waarbij de dampkap enkel zichtbaar is als u het luifel openklapt), onderbouwdampkappen in een ondiepe bovenkast of zelfs onderaan in een hangrek en dampkappen in een (vals) plafond.
Schoorsteendampkappen verkopen niet meer zoals vroeger, maar bieden wel nog veel voordelen
Geïntegreerd in de kookplaat
Een van dé trends is integratie van de dampkap in de kookplaat, waarbij die direct aan het werkblad afzuigt. Zowel de vraag als het aanbod nemen almaar toe. Ondertussen vindt u al toestellen met tot vijf kookzones, of net compactere toestellen van 60 cm breed met vier kookzones. Dus zowel voor de intensieve als sporadische kok. En zelfs al een gaskookplaat met geïntegreerde afzuiging.
Wanneer en waarom?
Wie een geïntegreerde dampkap kiest, wil misschien niet dat die het zicht op de tuin belemmert, de open ruimte van de keuken en de aansluitende woonruimtes doorbreekt … Of uw klant heeft een compacte keuken, waarvan hij/zij liever geen plaats aan een dampkap opoffert. Combineer de dampkap met werkbladafzuiging met recirculatie, waarover straks meer, en het fornuis kan overal geplaatst worden.
Bij een geïntegreerde dampkap loopt u ook minder risico het hoofd te stoten. Een kookplaat met werkafzuiging vergt weinig werk om te plaatsen. Toch zeker in nieuwbouw en renovatie waar u geen afvoer moet dichten. Tegelijk is dit type kookplaat mogelijk goedkoper, omdat u dan geen aparte dampkap moet kopen.
Rekening houden met de natuurwetten
Kiest u voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging, dan moet u er wel rekening mee houden dat kookdampen stijgen. Dus raadt menige fabrikant aan om met het deksel op de kookpotten te koken. Zo krijgt u minder kookdampen en bespaart u energie. Sommige kookpotten voeren zelfs dampen naar de werkafzuiging af.
RECIRCULATIE VS. LUCHTAFZUIGING
Luchtafzuiging
Dit is de klassieke manier om afgezogen dampen af te voeren. Van vet gefilterde lucht wordt via een buis naar buiten afgevoerd. Minder energiezuinig is dat het systeem ook warme lucht uit het huis afvoert. Tegelijk kan er onderdruk ontstaan in de woning, als de dampkap werkt, waardoor er koude lucht binnenkomt. Een terugslagklep kan koude lucht wel tegenhouden.
Bij een nieuwbouw en bepaalde zeer grondige verbouwingen is een rechtstreeks afvoerkanaal dan ook geen optie meer, door nieuwe EPB-regelgeving. In andere gevallen kan uw klant mogelijk niet met de afvoer naar buiten wegens constructieve beperkingen, of omdat de afvoer te lang zou worden. Gelukkig bestaat er een alternatief, waarnaar de verkoopcijfers momenteel sterk doorslaan.
Luchtrecirculatie
Een recirculatiesysteem filtert geurpartikels in de dampkap. Met een koolstoffilter die u ongeveer elke zes tot twaalf maanden, elke twee tot drie jaar of slechts elke vijf jaar moet vervangen. En dan zijn nog plasmafilters, die 10 tot 15 jaar constant werken en niet alleen op geuren filteren, maar ook bacteriën neutraliseren.
Maar wel even dit
Bij luchtafzuiging verlaten alle onaangename of schadelijke dampen meteen het huis. Dampkappen met recirculatie filteren de geuren en VOC bijvoorbeeld met een fijnstoffilter. De vochtigheid vertrekt dan via het ventilatierooster of -systeem. Zo is er alsnog een constante aanvoer van verse lucht.
MEER DAN EEN DAMPKAP
Ook verlichting
Wat ook opvalt, is dat dampkappen vandaag meer zijn dan louter een dampkap. Bijvoorbeeld ook verlichting. Sowieso zijn ledlampen in het toestel handig om goed zicht te houden op de kookpotten. Maar ontwerpers gaan vandaag verder dan dat. Bijvoorbeeld met ledstrips die van langs de zijkant van de dampkap de kookplaat belichten. Of een plafonddampkap die meteen ook een ledverlichtingspaneel is. Of een gependelde dampkap annex verlichtingsarmatuur boven een kookeiland. Vaak kunt u de lichtkleur aanpassen, van warm naar koud wit: voor de juiste sfeer, om het kookvlak goed te zien, om de dampkap in het interieur te integreren ...
Ook een luchtfilter
En ja, meerdere dampkappen verdienen vandaag bij als luchtzuiveringsinstallatie. Denk aan toestellen die 12 of 24 uur lang elke 10 minuten even in de laagste stand werken, om de geuren te filteren na bijvoorbeeld gourmet. Maar ook aan de eerder vermelde dampkappen met fijnstoffilter.
Van dampkappen wordt tegenwoordig verwacht dat ze een eyecatcher in de keuken vormen
Oog krijgt ook wat
En dan zijn er nog vrij hangende dampkappen die op het eerste gezicht vooral imposante designlamp lijken, maar ook de lucht zuiveren. In de keuken of boven de eettafel. Mogelijk gemaakt dankzij hun luchtfilters en recirculatiesysteem.
Vele dampkappen zijn vandaag trouwens een streling voor het oog. Zichtbare dampkappen kunnen een echte eyecatcher zijn. Of net echt onzichtbaar, één geheel met de omgeving. Bijvoorbeeld plafonddampkappen in een witte RAL-kleur, waarin dan ook het plafond geschilderd wordt. Of zwarte plafondmodellen die tegen de wand worden geplaatst, waarbij de nis volledig in het zwart gaat.
Mooi én slim
Tegelijk zijn vele dampkappen vandaag slim. Zoals toestellen die hun verlichting alleen vol laten branden als er iemand voor de kookplaat staat én die het afzuigvermogen verhogen wanneer die persoon in de potten roert. Of dampkappen die automatisch afvoeren als ze dampen detecteren en/of hun zuigkracht aanpassen aan het vermogen van de hittebronnen of de hoeveelheid damp. Of modellen die u kunt bedienen via een app. Mooi, slim én handig.
Met dank aan: ATAG, Bora, Elica, Novy, Whirlpool