Stoomovens: combineren is dé trend
Gezondheid is verkoopargument bij uitstek
Voor particulieren zijn er vandaag hoofdzakelijk lagedrukstoomovens op de markt, waarbij de stoom in de oven zelf of met een externe stoomgenerator wordt opgewekt. Combinatiemodellen kennen daarbij groeiend succes. Bijvoorbeeld stoomovens waarmee u zowel kunt stomen als bakken met hete lucht. Maar ook combinaties van stoomoven en magnetron, of zelfs toestellen die hete lucht, microgolf én stoomoven bieden. Verder onderscheiden we full-steamovens, waarmee u tot 100% stoom kunt gaan, en modellen die stoom injecteren, tegen een verzadigingsniveau van bijvoorbeeld 20/40 tot 70/80%. Waarom uw klant een stoomoven zou kopen? Omdat hij of zij er erg gezond een hele maaltijd mee kan bereiden.
Vooral lagedrukmodellen
Voor particulieren vindt u vooral lagedrukstoomovens. Ofwel wordt de stoom in de oven zelf gemaakt, ofwel gebeurt dat buiten de oven, met een externe stoomgenerator. Het water komt meestal uit een manueel aan te vullen reservoir. Uitzonderlijk is het toestel aan te sluiten op een waterleiding.
COMBINATIES
Daarnaast kennen de combinatietoestellen groeiend succes, volgens de fabrikanten. Consumenten willen meer en meer multifunctionele toestellen, waarmee ze alles kunnen klaarmaken. Zo besparen ze bijvoorbeeld plaats in de kitchenette of de moderne keuken, waar al heel wat toestellen staan.
Allerlei combi’s te vinden
Met sommige ovens kunt u zowel stomen als bakken met hete lucht, al dan niet tijdens eenzelfde bereiding. Deze combinatie is ideaal voor bijvoorbeeld blader- en gistdeeg, het vetarm bereiden van diepvriesproducten zoals loempia’s én het opwarmen van voorgekookte gerechten.
Met een combinatie van stoomoven en magnetron warmt u voedsel dan weer eerst op met de microgolffunctie, van binnen naar buiten, waarna de oven stoomt van buiten naar binnen. Gecombineerd met microgolf gaat bakken en stomen altijd 30 tot 70% sneller. Twee toestellen op de markt bieden vandaag zelfs de drie bereidingswijzen in één toestel aan.
Full steam of injectie?
Verder kunnen we een onderscheid maken tussen full steam en stoominjectie. Met een full-steamoven maakt u uw gerechten enkel op basis van stoom klaar. Honderd procent hebt u nodig om vis, zeevruchten, groenten, vruchten, pasta en rijst te stomen.
Lage injecties zijn ideaal om vlees sappig te houden
Kiest u voor een oven met stoominjectie, dan combineert die hete lucht met injecties van stoom. Zo bereikt de oven een verzadiging van pakweg 20/40% tot 70/80%. Lage injecties zijn ideaal om vlees sappig te houden, of om brood en patisserie te bakken, waarbij u niet te veel vocht mag gebruiken.
Verschillende kookzones
Bepaalde stoomovens combineren niet alleen bereidingswijzen, maar laten ook toe om die apart te gebruiken, in verschillende kookzones. Daarbij verdeelt u de oven dan met een plaat met keramische email in aparte compartimenten. Zo kunt u meerdere gerechten tegelijk klaarmaken zonder overdracht van smaak of geur. Of u gebruikt slechts één compartiment, wat u tijd en energie bespaart. Straks komen we nog op die energie-efficiëntie terug.
Mogelijk is zelfs de ovendeur in twee compartimenten verdeeld. Indien gewenst opent u dan alleen het bovenste compartiment, zodat het onderste niet met koude lucht in contact komt. Eventueel kunt u zelfs 100% stomen in het onderste compartiment, terwijl u boven met hete lucht bakt.
Opkomst van sous-vide
Met meerdere stoomovens kunt u ook sous-vide koken, waarbij u gerechten in vacuüm verzegelde zakken bij lage temperaturen langzaam gaart. In navolging van vele chef-koks, maar dan thuis.
VERKOOPARGUMENTEN
Gezonde bereidingswijze
Bij contact met de voeding condenseert de stoom en geeft die warmte af. Zo behoudt u de vitaminen, mineralen en sporenelementen, net als de karakteristieke smaak van de ingrediënten en de kleur van de groenten. Zodra het voedsel de temperatuur van de stoom bereikt, stopt de condensatie, waardoor de voeding niet aanbrandt of te gaar wordt.
Voor hele maaltijden
In een stoomoven gaart u niet alleen vlot groenten, maar ook rijst, of vis en vlees. Zonder vet of risico op uitdroging. U kunt trouwens verschillende ingrediënten tegelijk bereiden, terwijl de smaak toch niet overgedragen wordt.
De aangewezen temperatuur, luchtvochtigheid/bereidingswijze per ingrediënt leest u in de bijbehorende kookboeken en apps. Of u kiest een voorgeprogrammeerde oveninstelling. Zo kunt u zelfs hele recepten volgen, waarbij het toestel bij elke volgende stap een signaal geeft en de juiste luchtvochtigheid/bereidingswijze en temperatuur aanduidt.
Perfecte vocht- en graadcontrole
Een groot voordeel van stoomovens met externe stoomgeneratie is dat ze zeer precies de ingestelde temperatuur en vochtigheid aanhouden. Zeker als ze de condities ook actief meten en bijsturen bij te veel of te weinig stoom. En zodra de oven is uitgeschakeld, stopt ook meteen het gaarproces.
Minder stress
Door de fijne temperatuurinstelling weet u ook exact wanneer het voedsel gaar zal zijn. Het enige wat u moet doen, is het juiste gewicht en de gewenste temperatuur ingeven. Daarop informeert het toestel precies wanneer de levensmiddelen gaar zullen zijn.
Stoomovens verbruiken ook minder energie
Energie-efficiënt
Stoomovens verbruiken ook minder energie, doordat ze aan lagere temperaturen stomen. Alvast één merk legt zwaar de nadruk op die duurzaamheid. Daarvoor bouwt het duurzame, energie-efficiënte toestellen, volgens een modulair design (minder verschillende onderdelen, dus minder leveranciers en ook minder opslagplaats nodig), ook rekening houdend met het recyclingproces, én CO2-neutraal.
Ideaal om op te warmen zonder te koken
Ten slotte een minder bekend voordeel: stoomovens zijn ook ideaal voor het opnieuw opwarmen van voedingswaren, zonder dat u die opnieuw kookt. Zo raken ze niet te droog of overkookt.
REINIGING
Droogprogramma
Lagedrukovens beschikken mogelijk over een droogprogramma. Daarbij warmt het toestel lichtjes op om het resterende water te verdampen, of wordt het laatste vocht via een leiding afgevoerd. Sowieso zijn stoomovens onderhoudsvriendelijk, omdat het eten niet spat tijdens het bereiden. En blijven er toch voedingsresten achter, dan kan het toestel die mogelijk losweken met stoom. Zo vallen die makkelijker te verwijderen.
Pyrolyse
Mogelijk bieden stoomovens ook pyrolyse aan. Daarbij warmt de oven tot een extreem hoge temperatuur (500 °C) op, waardoor alle vetten en etensresten tot een hoopje as gereduceerd worden. Zodra de oven is afgekoeld, hoeft u alleen nog de as uit de oven te vegen. Deze functie gebruikt uw klant het best twee à vier keer per jaar.
SLIMME STOOMOVENS
Van de app naar de oven
Ten slotte worden ook de stoomovens slim. Vele ovens beschikken over een wifiverbinding, waardoor u uw oven met de smartphone of app kunt bedienen, favoriete bereidingswijzen kunt opslaan, recepten kunt downloaden én bereidingsinstructies rechtstreeks naar de oven kunt sturen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over temperatuur of baktijd. Voor een complete, gezonde maaltijd, bereid zonder stress.
Met dank aan: Miele, Samsung, Smeg, V-ZUG