7 opvallende keukentrends voor 2025
Een keuken moet in de eerste plaats functioneel zijn, maar het oog wil uiteraard ook wat. Wat zijn de trends voor de keuken van de toekomst? En in hoeverre spelen duurzaamheid en slimme technologieën een rol? We geven een overzicht van de trends voor 2025.
Ronde en organische vormen
Wie modern zegt, denkt misschien snel aan strakke en rechte lijnen. Tegenwoordig worden ronde en organische vormen steeds prominenter in de keukentrends van 2025. Waar hoekige designs jarenlang domineerden, zien we nu een duidelijke verschuiving naar zachte, afgeronde kastdeuren, werkbladen en kookeilanden.
De keuze voor ronde hoeken in de keuken kan leiden tot minder opbergruimte, maar het zorgt wel voor een warme en gezellige uitstraling die een ontspannen sfeer creëert, wat niet onbelangrijk is in een keuken.
Slimme opbergruimte
Zeker voor kleinere keukens blijven slimme opbergoplossingen een must-have. Denk hier aan verborgen lades, uitschuifbare rekken, hoekkasten of ingebouwde opbergsystemen. Met minimalistische designs wordt elk hoekje en gaatje optimaal benut, zonder in te boeten aan esthetiek.
Hoewel gesloten kasten voor een mooi opgeruimd algemeen beeld vormen in een keuken, is er een aanzienlijke stijging te ontwaren in de populariteit van open kasten. Ze geven de keuken een luchtige, open uitstraling en bieden de mogelijkheid om favoriete serviesstukken of decoratieve items tentoon te stellen en zo een accent toe te voegen. Deze kasten worden vaak gecombineerd met gesloten opbergruimtes, zodat de keuken er toch netjes en opgeruimd uitziet.
Warme kleuren
Net als in de badkamer, verschuift het kleurenpalet in keukens merkbaar naar warme, natuurlijke tinten. Hoewel donker hout en zwarte accenten nog steeds geliefd zijn, ligt de nadruk nu meer op zachte, aardse kleuren.
Zandgeel gekleurde keukens, in combinatie met hout, geven de ruimte een warme uitstraling. Andere kleuren die aan marktaandeel winnen zijn onder andere beige, terracotta, chocoladebruin, diepgroen ...
Roestvrij staal blijft ook een geliefd materiaal, zeker waar de look wat moderner en industriëler mag ogen. De kleur van het staal sluit overigens goed aan bij keukens in aardetinten, waardoor het naadloos opgaat in het warme kleurenpalet dat in trek is.
Kookeiland is een blijver
Het kookeiland blijft een onmisbaar onderdeel van de moderne keuken - zeker als het om een grote open keuken gaat. Het fungeert niet alleen als praktisch kookgedeelte, maar vervult ook een belangrijke rol als verbindingspunt tussen de keuken en de aangrenzende leefruimtes, zoals de woonkamer of eetkamer.
In steeds meer huishoudens wordt het kookeiland multifunctioneel ingezet, waardoor het een veelzijdige plek wordt waar niet alleen gekookt, maar ook gegeten, gewerkt en zelfs ontspannen kan worden.
Moderne kookeilanden bieden immers vaak slimme opbergoplossingen. Je kan er vaak ook ruimte voorzien voor extra geïntegreerde verlichting.
Verlichting niet enkel functioneel meer
Verlichting in de keuken moet functioneel zijn, maar hoeft zeker niet meer énkel functioneel te zijn. Zoals we al eerder aanhaalden, kan de integratie van extra verlichting - denk aan een ledstrip - onder de rand van het blad van een kookeiland voor extra sfeerverlichting zorgen. Onderkastverlichting met ledstrips zorgt voor subtiele, praktische verlichting van werkbladen, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een strakke, moderne uitstraling.
Verlichting in kookeilanden creëert niet alleen sfeer, het vormt ook een visuele scheiding tussen de keuken en leefruimte. Hanglampen of pendelarmaturen boven eilanden worden overigens alsmaar populairder. De combinatie van ledstrips, spots en hanglampen maakt het mogelijk om de sfeer en verlichting aan te passen aan elke gelegenheid, wat de keuken nog flexibeler maakt.
De duurzame keuken
Duurzaamheid is een onmiskenbare trend in alle facetten van nieuwbouw en renovatie, dus logischerwijze ook in keukens. De herkomst van materialen speelt voor verbouwers steeds een grotere rol, en de keuze verschuift richting gerecycleerde of duurzame alternatieven. Hout uit verantwoord beheerde bossen, natuursteen, composiet en roestvrij staal zijn enkele van de populaire keuzes. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook robuust en tijdloos.
Duurzaamheid gaat niet alleen om de keuze van het soort materiaal, maar ook om het energieverbruik van de keuken. Apparaten met een laag energieverbruik, zoals inductiekookplaten en energiezuinige ovens, worden steeds vaker de standaard.
De slimme keuken
Slimme technologieën doen ook steeds meer hun intrede in de keuken, met geavanceerde functies die het kookproces en huishouden vergemakkelijken.
Zo kan je bijvoorbeeld via een alles-in-éénoplossing zoals een app eenvoudig al je apparaten aansturen: van het uitschakelen van verlichting en ovens tot het ontvangen van meldingen wanneer de oven voorverwarmd is of een gerecht klaar is. Ook is het mogelijk om op afstand apparaten te monitoren, ventilatiestanden op de kookplaat in te stellen, en de status van filters in dampkappen in de gaten te houden ...
Slimme koelkasten bieden ook bewaartips voor producten, helpen bij het beheren van voorraad en kunnen automatisch boodschappenlijstjes bijwerken of recepten voorstellen.
Alle apparaten zijn met elkaar verbonden en kunnen probleemloos worden bediend via spraakassistenten of smartphones, ongeacht waar je je bevindt. Zo ontstaat een keuken die niet alleen functioneler is, maar ook perfect inspeelt op moderne wensen op het gebied van gemak en technologie.
Bron: Schrijnwerk