Hoe kies je een oven of microgolf?
Een goede oven en is onmisbaar in je keuken. Ook een microgolf kunnen velen onder ons niet meer missen. We geven mee waarop je moet letten wanneer je plant om een oven of microgolf aan te kopen.
Lees hier hoe je zelf een elektrische oven plaatst of raadpleeg hier enkele handige onderhoudstips.
EEN OVEN
GAS OF ELEKTRISCH?
Voor ovens werd vroeger gebruikgemaakt van hout of steenkool, tegenwoordig zijn ze bijna allemaal elektrisch. Ovens op gas zijn ook en lange tijd populair geweest, en zijn nog steeds te vinden in redelijk wat keukens - meestal geïntegreerd in een gasfornuis. Ook elektrische ovens zitten vaak samen met een kookplaat in één toestel.
Gasovens bieden een voordeel op hun elektrische soortgenoten in verbruik. Ze zijn wel onderhoudsintensiever en moeilijker aan te sluiten dan een elektrische oven.
SOORTEN OVENS
CONVENTIONELE OVEN
Gewone of conventionele ovens zijn uitgerust met twee verwarmingselementen – één in de wand bovenaan en één onderaan – die een natuurlijke luchtcirculatie in gang zetten en zo gerechten opwarmen. Bij moderne uitvoeringen zijn de onder- en bovenverwarming apart in te stellen - zo kan je bijvoorbeeld enkel de onderwandverwarming aanzetten om die pizzabodem perfect te krijgen.
Bij een conventionele oven moet je wel altijd even voorverwarmen voor je het eten insteekt, om het sneller te laten opwarmen. Verder wordt de warmte ook niet gelijkmatig verdeeld, bovenaan zal het altijd warmer zijn dan onderaan in de oven doordat warmte stijgt.
HETELUCHTOVEN
Wanneer bij een oven de convectie gestuwd wordt door een ventilator die de lucht verspreid in de oven, wordt er gesproken van een heteluchtoven. Deze heeft het voordeel dat eten verwarmen veel sneller en gelijkmatiger gebeurt, handig als je verschillende gerechten tegelijkertijd wil opwarmen. Bovendien zijn deze ook vaak uitgerust met een ontdooifunctie die eten op een temperatuur iets hoger dan kamertemperatuur laat ontdooien.
Nog een voordeel van de heteluchtoven is dat je bijna niet moet voorverwarmen, en dus energie bespaart. Je kan overigens ook op lagere temperatuur verwarmen.
STOOMOVEN
Een stoomoven is een conventionele of een heteluchtoven waarbij je de mogelijkheid hebt om stoom toe te voegen, wat ook weer gelijkmatige verwarming als voordeel heeft.
Het voordeel van een stoomoven is dat je eten niet zal uitdrogen. Vitamines, voedingsstoffen en smaak worden ook beter bewaard bij een een stoomoven.
MULTIFUNCTIONELE OVEN
Een multifunctionele oven is vaak een combinatie van een heteluchtoven met een stoomoven, en is daarbij nog uitgerust met een grill-element en soms een bijhorend draaispit, een ontdooifunctie en/of een ingebouwde microgolfoven. In het geval van een ingebouwde microgolfoven wordt er gesproken van een combi-oven.
INHOUD
Hoe snel een oven verwarmt, hangt af van hoe groot de oven is. Is de inhoud tussen 20 en 40 liter, dan wordt er van een kleine oven gesproken. Voor het gemiddelde gezin is een oven van 50 tot 65l het meest geschikt.
Hoe groot je je oven kiest, is ook afhankelijk van hoe vaak je iets gaat bereiden in de oven. Let wel: hoe groter je oven is, hoe groter tevens het energieverbruik. Lust je geen pizza of ben je geen fan van grillgerechten? Dan hoef je echt geen grote oven te hebben.
DEUR
Hoe de deur van je oven opengaat staat in verband met waar je die plaatst. Bevindt je oven zich onderaan (bijvoorbeeld bij een ingebouwd model onder het fornuis), dan het het handiger om een kanteldeur te hebben die naar voren komt wanneer je de oven opent. Bevindt de oven zich op ooghoogte, dan is een deur die horizontaal wegdraait een betere optie.
REINIGING
Ovens die vaak gebruikt worden moeten ook van tijd tot tijd eens worden gereinigd met een vochtige doek. Bij ovens met verschillende niveaus kan je om dit gemakkelijker te laten verlopen de plateaus uitnemen, en bij sommige modellen kan je ook de deur afnemen.
Wie écht zijn of haar oven niet wil uitkuisen, kan ook een zelfreinigende oven kiezen. Zelfreinigende ovens hebben een pyrolytisch reinigingssysteem, waarbij het vuil in de oven wordt afgebroken onder hoge temperatuur (tot 500 °C) – zonder zuurstof, dus verbranding is niet mogelijk. Na dat proces hoef je enkel nog maar het stof van wat ooit etensresten waren weg te nemen met een doekje.
Er bestaan verder ook ovens die uitgerust zijn met een katalysator, die tijdens het warmen van eten de ovenlucht al zuivert, zodat de oven minder snel vuil zal worden.
EEN MICROGOLFOVEN
KIEZEN VOOR EEN MICROGOLFOVEN
Wil je vooral snel je eten kunnen opwarmen, dan is een microgolfoven een goed idee. Dit zijn meestal compactere modellen - de meeste microgolfovens hebben een inhoud tussen de 20 en 35 liter. Bij een microgolfoven brengen microgolven de moleculen in het eten in beweging waardoor het opwarmt via elektromagnetische straling. Microgolfovens zijn vaak ook uitgerust met een ontdooifunctie.
Je kan verder nog kiezen tussen een microgolfoven met een vast plateau of een draaiend plateau. Een vast plateau is plaatsbesparend. Een draaiend plateau is dan weer beter omdat het voedsel gelijkmatiger wordt verwarmd.
Belangrijk bij een microgolf is ook het vermogen, dat tussen de 300 en 1.000 W ligt. Hoe groter het vermogen, hoe sneller het eten zal opwarmen.
COMBI-OVEN OF GECOMBINEERDE MICROGOLFOVEN?
COMBI-OVEN
Een combi-oven is een volwaardige oven met een microgolffunctie. Het voordeel hiervan is dat het alle kwaliteiten van een normale oven heeft én het zo snel eten kan verwarmen als een microgolfoven. Het is tevens een goede oplossing als je geen plaats hebt voor een oven én een microgolfoven.
GECOMBINEERDE MICROGOLFOVEN
De gecombineerde microgolfoven is een basis microgolfoven uitgerust met weerstanden die het effect van een oven geven. De kwaliteit van een volwaardige oven zal je er niet mee halen, maar het is toch mogelijk om degelijk te bakken en te braden.