ServiezenPremium

KOMMEN ZIJN ESSENTIEEL IN HET HEDENDAAGSE EETGEBEUREN

MIX & MATCH VOOR EEN ECLECTISCHE STIJL

Kommen maken van oudsher deel uit van het dagelijkse leven. In al hun verschillende vormen en groottes zijn het vandaag nog essentiële stukken in de moderne keuken. Designers halen alles uit de kast om hun ontwerpen perfect te doen aansluiten bij onze internationale eetcultuur. Pasta, Aziatisch, foodsharing en de gezonde keuken zijn concepten die kommen én bijbehorende accessoires doen verkopen. Vooral gegeerd zijn organische ontwerpen met een twist. Qua kleur is alles toegelaten. Maar onthou vooral dat mixen en combineren een must is, ook in de presentatie.

servies

DE KOM, BACK TO BASICS

Kommen in diverse vormen en formaten vormen van oudsher de basis van ons eetgerei en vandaag zijn ze meer dan ooit terug. Bowlfood is niet meer weg te denken: van soep tot wokgerecht over Hawaïaanse pokébowl. Zelf klaargemaakt of snel afgehaald. De bijbehorende kommen worden gebruikt bij ontbijt, lunch en diner, en ingezet voor knabbels tussendoor. Ze dienen om uit te eten en te serveren, en zelfs als decoratief element. Men stapelt ze gemakkelijk binnen handbereik op tafel of aanrecht. Kommen liggen gemakkelijk in de hand, ideaal voor de eigentijdse ‘nomadische’ levenswijze. Men pakt er een mee naar de werktafel of kruipt er gezellig mee op de bank.

servies
De Modern Dining collectie van Villeroy & Boch combineert vintage patronen met moderne vormen

DENK IN CONCEPTEN 

Een belangrijke trend bij de gedekte tafel is dat er veel meer in concepten aangeschaft wordt. Complete serviezen zijn niet meer van deze tijd. De consument koopt eigenlijk telkens wat hij nodig heeft: voor feestjes met vrienden thuis of intieme eetmomenten in gezinsverband gaat hij op zoek naar de geschikte accessoires.

Pasta & co

De mediterrane keuken is al sinds jaar en dag een topper in onze contreien. De hele sfeer rond deegwaren, comfortfood en thuiskomen speelt hierbij een belangrijke rol. Verschillende aanbieders van tafelgerei hebben combipakketten
met bijvoorbeeld een oven- of serveerschotel, samen met een aantal verschillende pastakommen in hetzelfde of een gelijkaardig design. Dit typische pastaconcept bestaat uiteraard nog steeds, maar omvat vandaag ook andere producten die aan pasta gerelateerd zijn. Deze maken vaak deel uit van een serie waarvan de stuks afzonderlijk worden aangekocht: kaasraspen, pastatangen, spaghettimeters, oliedispensers ... van spaghettikookpot tot grote opdienschaal.

servies
Bone China slakom uit de Circus reeks, ontworpen door Marcel
Wanders voor Alessi

Aziatisch

Een tweede belangrijke eettrend is alles wat neigt naar de Aziatische keuken. Dit heeft zijn weerslag op ons serviesgoed. Denken we maar aan sushi met de typische kommetjes voor pakweg sojasaus; die moeten klein zijn en niet te diep. Kommetjes voor rijst, noedels en groenten – al dan niet met prints en patronen – vinden hier hun oorsprong. We
zien daarbij eveneens uit bamboe vervaardigde kommen. Het gamma van crosssellingproducten omvat sushiplanken, draaiplateaus en dienbladen.

Foodsharing

Het populaire foodsharingprincipe is Aziatisch in oorsprong: hapjes, gerechten en componenten worden volop gedeeld door alle tafelgenoten. Iedereen doet zich tegoed aan een grote variëteit tapas en ‘small plates’. In dit segment is het aanbod eindeloos: er zijn kommen voor één persoon, voor twee of drie personen, maar ook grote schalen. Opvallende centerpieces zijn een echte hit, dikwijls met verschillende compartimenten. Daarnaast zijn er petieterige kommetjes om extra dipsausjes en dergelijke te serveren. Kortom, qua formaat gaat het in foodsharing van heel klein tot heel groot. Daarnaast wordt er veel gemixt. Niet alles hoeft van dezelfde reeks te zijn.

servies
Met de Leo collectie voldoet BergHOFF volledig aan het foodsharingverhaal, met speelse maar eenvoudige designs

Gezond: salade, soep, ontbijt

kommen
Slakom van Meyhui

Een algemene hype is deze rond gezonde voeding. Saladeconcepten horen hier dus zeker bij. Vooral de grotere presentatiekommen en -schalen zijn heel trending voor het saladeconcept. De porties worden tegenwoordig steeds meer in kleine afzonderlijke kommetjes geserveerd. Ook soep is weer hip. Ze wordt eerder in kommen gegeten dan in de diepe borden van vroeger. Heel wat collecties besteden uitgebreide aandacht aan stuks die geschikt zijn als soep- of saladekom. Het ontbijt verdient extra aandacht in uw winkel, want ’s morgens spelen kommen een prominente rol. Muesli, granola en fruit genieten de voorkeur, voor de klassieke boterham. Bij een ‘gezond concept’ presenteert u kommen samen met pakweg spirellisnijders of andere handige groente- en fruitgadgets.

ALLES KAN, ALLES MAG

servies
In haar collectie Perfect Imperfection voor Serax zoekt
Roos Van de Velde bewust de imperfectie op

Imperfectie is troef 

Vooral organische designs vallen op en doen het bijzonder goed. Zoals kommen die niet perfect rond zijn, maar eerder een minieme afwijking vertonen. Zeker de randen zijn dikwijls onregelmatig, er zit wat speling op. Een golvende rand ziet er trouwens ambachtelijk uit. Verder overheersen sterke, speelse, maar eenvoudige designs, vaak in natuurlijk aandoende materialen. Typerend is ook een hout- of steenlook op aardewerk of porselein. Qua formaat vindt iedereen zijn gading: van pastakommen tot acht personen tot piepkleine kommetjes voor sausjes. 

Volop kleur

Wit verdwijnt vrijwel naar de achtergrond, net als serviesgoed in pasteltinten. De kleuren zijn heel divers; hoe vrolijker, hoe beter lijkt het wel. Populaire paletten momenteel zijn enerzijds aardse tinten (bruin, beige, greige, mosgroen, brons …). Daarnaast stoere kleuren die indruk maken, gaande van roest tot zwart, donkerblauw, rood en groen, en anderzijds Scandinavische nuances zoals blauw. Opvallend is dat de consument tegenwoordig durft te mixen en kleuren, vormen en patronen mengt tot een eclectische, gewaagde stijl.

servies
De gloednieuwe Glamm collectie van Salt&Pepper beslaat alle kleuren van het spectrum (Aerts)
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine