KOMMEN ZIJN ESSENTIEEL IN HET HEDENDAAGSE EETGEBEUREN
MIX & MATCH VOOR EEN ECLECTISCHE STIJL
Kommen maken van oudsher deel uit van het dagelijkse leven. In al hun verschillende vormen en groottes zijn het vandaag nog essentiële stukken in de moderne keuken. Designers halen alles uit de kast om hun ontwerpen perfect te doen aansluiten bij onze internationale eetcultuur. Pasta, Aziatisch, foodsharing en de gezonde keuken zijn concepten die kommen én bijbehorende accessoires doen verkopen. Vooral gegeerd zijn organische ontwerpen met een twist. Qua kleur is alles toegelaten. Maar onthou vooral dat mixen en combineren een must is, ook in de presentatie.
DE KOM, BACK TO BASICS
Kommen in diverse vormen en formaten vormen van oudsher de basis van ons eetgerei en vandaag zijn ze meer dan ooit terug. Bowlfood is niet meer weg te denken: van soep tot wokgerecht over Hawaïaanse pokébowl. Zelf klaargemaakt of snel afgehaald. De bijbehorende kommen worden gebruikt bij ontbijt, lunch en diner, en ingezet voor knabbels tussendoor. Ze dienen om uit te eten en te serveren, en zelfs als decoratief element. Men stapelt ze gemakkelijk binnen handbereik op tafel of aanrecht. Kommen liggen gemakkelijk in de hand, ideaal voor de eigentijdse ‘nomadische’ levenswijze. Men pakt er een mee naar de werktafel of kruipt er gezellig mee op de bank.
DENK IN CONCEPTEN
Een belangrijke trend bij de gedekte tafel is dat er veel meer in concepten aangeschaft wordt. Complete serviezen zijn niet meer van deze tijd. De consument koopt eigenlijk telkens wat hij nodig heeft: voor feestjes met vrienden thuis of intieme eetmomenten in gezinsverband gaat hij op zoek naar de geschikte accessoires.
Pasta & co
De mediterrane keuken is al sinds jaar en dag een topper in onze contreien. De hele sfeer rond deegwaren, comfortfood en thuiskomen speelt hierbij een belangrijke rol. Verschillende aanbieders van tafelgerei hebben combipakketten
met bijvoorbeeld een oven- of serveerschotel, samen met een aantal verschillende pastakommen in hetzelfde of een gelijkaardig design. Dit typische pastaconcept bestaat uiteraard nog steeds, maar omvat vandaag ook andere producten die aan pasta gerelateerd zijn. Deze maken vaak deel uit van een serie waarvan de stuks afzonderlijk worden aangekocht: kaasraspen, pastatangen, spaghettimeters, oliedispensers ... van spaghettikookpot tot grote opdienschaal.
Aziatisch
Een tweede belangrijke eettrend is alles wat neigt naar de Aziatische keuken. Dit heeft zijn weerslag op ons serviesgoed. Denken we maar aan sushi met de typische kommetjes voor pakweg sojasaus; die moeten klein zijn en niet te diep. Kommetjes voor rijst, noedels en groenten – al dan niet met prints en patronen – vinden hier hun oorsprong. We
zien daarbij eveneens uit bamboe vervaardigde kommen. Het gamma van crosssellingproducten omvat sushiplanken, draaiplateaus en dienbladen.
Foodsharing
Het populaire foodsharingprincipe is Aziatisch in oorsprong: hapjes, gerechten en componenten worden volop gedeeld door alle tafelgenoten. Iedereen doet zich tegoed aan een grote variëteit tapas en ‘small plates’. In dit segment is het aanbod eindeloos: er zijn kommen voor één persoon, voor twee of drie personen, maar ook grote schalen. Opvallende centerpieces zijn een echte hit, dikwijls met verschillende compartimenten. Daarnaast zijn er petieterige kommetjes om extra dipsausjes en dergelijke te serveren. Kortom, qua formaat gaat het in foodsharing van heel klein tot heel groot. Daarnaast wordt er veel gemixt. Niet alles hoeft van dezelfde reeks te zijn.
Gezond: salade, soep, ontbijt
Een algemene hype is deze rond gezonde voeding. Saladeconcepten horen hier dus zeker bij. Vooral de grotere presentatiekommen en -schalen zijn heel trending voor het saladeconcept. De porties worden tegenwoordig steeds meer in kleine afzonderlijke kommetjes geserveerd. Ook soep is weer hip. Ze wordt eerder in kommen gegeten dan in de diepe borden van vroeger. Heel wat collecties besteden uitgebreide aandacht aan stuks die geschikt zijn als soep- of saladekom. Het ontbijt verdient extra aandacht in uw winkel, want ’s morgens spelen kommen een prominente rol. Muesli, granola en fruit genieten de voorkeur, voor de klassieke boterham. Bij een ‘gezond concept’ presenteert u kommen samen met pakweg spirellisnijders of andere handige groente- en fruitgadgets.
ALLES KAN, ALLES MAG
Imperfectie is troef
Vooral organische designs vallen op en doen het bijzonder goed. Zoals kommen die niet perfect rond zijn, maar eerder een minieme afwijking vertonen. Zeker de randen zijn dikwijls onregelmatig, er zit wat speling op. Een golvende rand ziet er trouwens ambachtelijk uit. Verder overheersen sterke, speelse, maar eenvoudige designs, vaak in natuurlijk aandoende materialen. Typerend is ook een hout- of steenlook op aardewerk of porselein. Qua formaat vindt iedereen zijn gading: van pastakommen tot acht personen tot piepkleine kommetjes voor sausjes.
Volop kleur
Wit verdwijnt vrijwel naar de achtergrond, net als serviesgoed in pasteltinten. De kleuren zijn heel divers; hoe vrolijker, hoe beter lijkt het wel. Populaire paletten momenteel zijn enerzijds aardse tinten (bruin, beige, greige, mosgroen, brons …). Daarnaast stoere kleuren die indruk maken, gaande van roest tot zwart, donkerblauw, rood en groen, en anderzijds Scandinavische nuances zoals blauw. Opvallend is dat de consument tegenwoordig durft te mixen en kleuren, vormen en patronen mengt tot een eclectische, gewaagde stijl.