Klein elektroPremium

Belg verkiest nog steeds frietjes uit de friteuse

SNEL EN GOEDKOOP ETEN BEREIDEN IS BELANGRIJKER DAN OOIT

Friteuses
Deze friteuse bakt tot 1,2 kg frietjes (Tefal)

De opkomst van de airfryer maakt de friteuse zeker nog niet overbodig, wel integendeel. Traditionele frietjes kunnen niet zonder. Het aanbod frituurpannen is afgestemd op verscheidene consumenttypes. Steeds primeert de veiligheid, van startersreferenties zonder veel toeters en bellen tot semiprofessionele modellen met extra functies waarbij de focus ligt op gebruiksgemak en onderhoudsvriendelijkheid. Grotere volumes blijken het best te verkopen. Het tijdelijke tekort aan olie deed de vraag naar toestellen met een smeltstand voor vast vet toenemen. Toestellen met een dubbele weerstand frituren 50% sneller, wat een energiebesparing betekent.

LICHT DALENDE markt

De algemene marktcijfers vertonen een lichte daling in de verkoop van traditionele friteuses. Dit valt te verklaren doordat meer mensen een verantwoorde levensstijl trachten te volgen waarin minder plaats is voor bereidingen met veel vet. Airfryers en soortgelijke luchtrotatieovens kennen bij sommige spelers dan ook een opvallende groei. Drijvende kracht hierachter is volgens fabrikanten toch de multifunctionaliteit van dergelijke toestellen, eerder dan de behoefte aan gezondere alternatieven. Want wat blijkt: snacks speciaal ontwikkeld voor airfryers – waaronder frieten, kroketten en partysnacks – bevatten gemiddeld een hoger vetgehalte zodat ze niet te veel uitdrogen bij de bereiding. Anderzijds worden de klassieke frituurproducten natuurlijk volledig ondergedompeld in olie. Het uiteindelijke verschil tussen de twee bereidingsmethodes is minimaal op het vlak van vetgehalte in het klaargemaakte product. De airfryer is wél gezonder als u er volledig vers in gaat koken.

Diepvriesfrietjes voor friteuses doen het in de verkoopcijfers nog steeds beter dan speciale frieten voor de luchtrotatieoven

Fritel
Dit model heeft een koele wand, veilig voor gezinnen met grijpgrage kinderhandjes (Fritel)

Frietjes in de friteuse

Voor onze nationale trots, de authentieke friet, blijft de Belg echter resoluut naar de friteuse grijpen. Bewijs: diepvriesfrietjes voor friteuses doen het in de verkoopcijfers nog steeds beter dan speciale frieten voor de luchtrotatieoven. Voorverpakte snacks uit de supermarkt, specifiek voor bereiding in de airfryer, komen daarentegen wél op de eerste plaats in de verkoop. Zelf bakken in de frietpan is bovendien ook budgetvriendelijker dan een bezoekje aan de frituur, een alternatief dat vandaag wellicht minder gekozen wordt dan enige tijd terug. De friteuse is en blijft een heel snelle en goedkope manier om eten op tafel te zetten, een vaststelling die zeker blijft doorwegen bij de consument de komende maanden (en zelfs jaren) van besparingen.

HEEL SCALA AAN MODELLEN

Voor elk wat wils

Het uitgebreide aanbod is afgestemd op de noden van diverse consumenten. De startersmodellen zijn frituurketels zonder al te veel opties, maar waar kwaliteit wel telkens vooropstaat. Verderop in het assortiment komen er bijkomende functies bij voor extra veiligheid, gebruiksgemak en een aantal snufjes naar onderhoudsvriendelijkheid toe. Er zijn bijgevolg bijzonder veel uiteenlopende types op de markt. Qua design zijn er klassieke ronde varianten en professioneel ogende rechthoekige modellen die gemakkelijk op te bergen zijn. De frietketels zijn vervaardigd met een kunststof of inox behuizing. Rvs geniet dikwijls de voorkeur.

Fritel

Exemplaren met dubbele weerstand bieden een oplossing voor het smelten van vast vet (Fritel)

 

Domo Friteuse
Dit klassieke toestel heeft een inhoud van 3 liter (Domo)

Grotere inhoud verkoopt goed

Er is een hele waaier aan formaten, voor eenpersoonshuishoudens tot grote gezinnen. Enkele en dubbele modellen, met een inhoud van 1,5 L tot maar liefst 5 L en zelfs toestellen geschikt voor 3x3 L. Dubbele friteuses zijn wel handig om bijvoorbeeld frieten én snacks tegelijk te bakken, maar ze blijven toch een nicheproduct. De best verkopende ketels zijn de enkele modellen met een grotere inhoud. Het volume speelt trouwens een grotere rol bij de uiteindelijke keuze dan het vermogen. De wattages variëren van 1.400 tot 3.300. Hoe groter het vermogen, hoe sneller de friteuse opwarmt, hoe sneller de temperatuur stabiel is. Producten worden sneller gefrituurd in een pan met een hoger wattage. Dit hogere vermogen zorgt ervoor dat de friteuse na het toevoegen van bevroren producten sneller opnieuw op temperatuur is. De buitenkant van de frietjes schroeit snel dicht voor een krokant, smaakvol resultaat.

Veiligheid primeert

Hoewel ze niet heel recent zijn, blijven een aantal onontbeerlijke functies de veiligheid bij het frituren aanzienlijk verbeteren. Heel belangrijk is een beveiliging tegen oververhitting: de frituurpan schakelt automatisch uit wanneer de temperatuur te hoog oploopt, als de ketel wordt aangezet zonder dat er vet of olie in zit of wanneer er langere tijd niets meer wordt gebakken. Een filterdeksel – al dan niet met een kijkvenster – dat ook tijdens de bereiding op de friteuse blijft, beschermt tegen gevaarlijke vetspatten. Ketels met koude wanden voorkomen dat men zich brandt bij het verplaatsen van de warme friteuse.

Tefal
Via het kijkvenster houdt u toezicht op het bakproces (Tefal)
Tefal
Een ingebouwde vetfilter haalt alle onzuiverheden uit de olie (Tefal)
Tefal
Met uitzondering van het verwarmingselement kunnen alle onderdelen in de vaatwas (Tefal)

Beter resultaat

Bij friteuses met een koude zone hangt het verwarmingselement zo'n 2 centimeter boven de bodem in de olie. Hierdoor wordt het frituurvet onder het verwarmingselement minder warm, zelfs maar 40 °C. Door de lagere temperatuur verbranden kruimels die naar de bodem zakken veel minder snel, waardoor het frituurvet langer kwaliteitsvol blijft en er zich geen ongezonde korstjes op de gefrituurde producten ontwikkelen.

Gemakkelijk onderhoud

Een frituurpan reinigen is een hele klus. Gelukkig wordt de nieuwe generatie naar onderhoud toe steeds interessanter. De meeste zijn volledig demonteerbaar. Kuip, deksel en de meeste mantels mogen dan ook in de vaatwasser. Dit is voor veel consumenten belangrijk omdat ze de friteuse in alle hoekjes goed schoon willen maken. Sommige modellen hebben enkele extra troeven die de schoonmaakklus vergemakkelijken, bijvoorbeeld een afvoersysteem om gebruikt frituurvet snel af te voeren. Of een uitneembare permanente filter die vervelende bakkruimels opvangt. Sommige merken brengen een eigen friteusereiniger op de markt die bijzonder krachtig is.

 

Nu populair

De meeste aandacht gaat momenteel naar friteuses met dubbele weerstand om sneller te frituren en 'intelligente' friteuses, onder meer omdat deze oplossingen bieden voor het smelten van vast vet. Vast vet mag niet op de gewone baktemperatuur gesmolten worden, maar enkel op de speciale, minder hete vetsmeltstand. Frituurolie is lang schaars geweest omwille van de oorlog in Oekraïne. Frituren met vast vet was toen een goed alternatief. Vast vet bestaat trouwens ook al heel lang in plantaardige vorm. Daarnaast frituren deze toestellen 50% sneller, wat ook weer voordelig is voor het energieverbruik.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Gerelateerde artikels

Veiligheid is cruciaal keuzecriterium bij friteuses

De belg kan niet zonder zijn frietjes. hoewel de verkoop van friteuses daalt, blijkt er toch nog groeipotentieel te zijn voor het premiumsegment. voorlopig is er weinig tot geen behoefte aan extra toeters en bellen. wat voor de consument vooral bepalend is bij zijn keuze, zijn de capaciteit en de veiligheid van het toestel. verder het vermogen en de vraag of de frituurketel snel en makkelijk schoon te maken is. het praktische gebruik is cruciaal, design is minder van tel. de merken onderscheiden zich vooral door de kwaliteit van de materialen en hun innovaties.

Duurzamere aardappelproducten veroveren rayon

Bereide aardappelproducten blijven het goed doen in de retail, zelfs nu buitenshuis eten opnieuw tot de mogelijkheden behoort. lekker genieten is ook na corona de leuze. vooral het assortiment voor oven en airfryer zit in de lift.

Aperitief als nieuw consumptiemoment schept extra opportuniteiten

Aperitieven is hip, het succes van hapjes, snacks en knabbels neemt dan ook navenant toe. ze belanden niet alleen tijdens de eindejaarsperiode in de winkelkar; warme snacks vinden tegenwoordig het hele jaar door gretig aftrek. mediterrane smaken zijn favoriet en spelen wellicht nog een tijd de hoofdrol. verder is er aandacht voor gezondere alternatieven: de oven in plaats van de friteuse. kleinere porties, met het accent op delen. en een stijgende interesse in vegetarische en duurzame ingrediënten. al bij al biedt dit nieuwe consumptiemoment nog heel wat speelruimte voor innovaties.

Verdere evolutie naar kleinere verpakkingen in de aardappelrayon

Vlam voerde in samenwerking met gfk belgium, ivox, de marktmaker en insites consulting een onderzoek naar de aardappel in onze belgische keuken. daaruit bleken enkele opvallende resultaten.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine