Belg verkiest nog steeds frietjes uit de friteuse
SNEL EN GOEDKOOP ETEN BEREIDEN IS BELANGRIJKER DAN OOIT
De opkomst van de airfryer maakt de friteuse zeker nog niet overbodig, wel integendeel. Traditionele frietjes kunnen niet zonder. Het aanbod frituurpannen is afgestemd op verscheidene consumenttypes. Steeds primeert de veiligheid, van startersreferenties zonder veel toeters en bellen tot semiprofessionele modellen met extra functies waarbij de focus ligt op gebruiksgemak en onderhoudsvriendelijkheid. Grotere volumes blijken het best te verkopen. Het tijdelijke tekort aan olie deed de vraag naar toestellen met een smeltstand voor vast vet toenemen. Toestellen met een dubbele weerstand frituren 50% sneller, wat een energiebesparing betekent.
LICHT DALENDE markt
De algemene marktcijfers vertonen een lichte daling in de verkoop van traditionele friteuses. Dit valt te verklaren doordat meer mensen een verantwoorde levensstijl trachten te volgen waarin minder plaats is voor bereidingen met veel vet. Airfryers en soortgelijke luchtrotatieovens kennen bij sommige spelers dan ook een opvallende groei. Drijvende kracht hierachter is volgens fabrikanten toch de multifunctionaliteit van dergelijke toestellen, eerder dan de behoefte aan gezondere alternatieven. Want wat blijkt: snacks speciaal ontwikkeld voor airfryers – waaronder frieten, kroketten en partysnacks – bevatten gemiddeld een hoger vetgehalte zodat ze niet te veel uitdrogen bij de bereiding. Anderzijds worden de klassieke frituurproducten natuurlijk volledig ondergedompeld in olie. Het uiteindelijke verschil tussen de twee bereidingsmethodes is minimaal op het vlak van vetgehalte in het klaargemaakte product. De airfryer is wél gezonder als u er volledig vers in gaat koken.
Diepvriesfrietjes voor friteuses doen het in de verkoopcijfers nog steeds beter dan speciale frieten voor de luchtrotatieoven
Frietjes in de friteuse
Voor onze nationale trots, de authentieke friet, blijft de Belg echter resoluut naar de friteuse grijpen. Bewijs: diepvriesfrietjes voor friteuses doen het in de verkoopcijfers nog steeds beter dan speciale frieten voor de luchtrotatieoven. Voorverpakte snacks uit de supermarkt, specifiek voor bereiding in de airfryer, komen daarentegen wél op de eerste plaats in de verkoop. Zelf bakken in de frietpan is bovendien ook budgetvriendelijker dan een bezoekje aan de frituur, een alternatief dat vandaag wellicht minder gekozen wordt dan enige tijd terug. De friteuse is en blijft een heel snelle en goedkope manier om eten op tafel te zetten, een vaststelling die zeker blijft doorwegen bij de consument de komende maanden (en zelfs jaren) van besparingen.
HEEL SCALA AAN MODELLEN
Voor elk wat wils
Het uitgebreide aanbod is afgestemd op de noden van diverse consumenten. De startersmodellen zijn frituurketels zonder al te veel opties, maar waar kwaliteit wel telkens vooropstaat. Verderop in het assortiment komen er bijkomende functies bij voor extra veiligheid, gebruiksgemak en een aantal snufjes naar onderhoudsvriendelijkheid toe. Er zijn bijgevolg bijzonder veel uiteenlopende types op de markt. Qua design zijn er klassieke ronde varianten en professioneel ogende rechthoekige modellen die gemakkelijk op te bergen zijn. De frietketels zijn vervaardigd met een kunststof of inox behuizing. Rvs geniet dikwijls de voorkeur.
Grotere inhoud verkoopt goed
Er is een hele waaier aan formaten, voor eenpersoonshuishoudens tot grote gezinnen. Enkele en dubbele modellen, met een inhoud van 1,5 L tot maar liefst 5 L en zelfs toestellen geschikt voor 3x3 L. Dubbele friteuses zijn wel handig om bijvoorbeeld frieten én snacks tegelijk te bakken, maar ze blijven toch een nicheproduct. De best verkopende ketels zijn de enkele modellen met een grotere inhoud. Het volume speelt trouwens een grotere rol bij de uiteindelijke keuze dan het vermogen. De wattages variëren van 1.400 tot 3.300. Hoe groter het vermogen, hoe sneller de friteuse opwarmt, hoe sneller de temperatuur stabiel is. Producten worden sneller gefrituurd in een pan met een hoger wattage. Dit hogere vermogen zorgt ervoor dat de friteuse na het toevoegen van bevroren producten sneller opnieuw op temperatuur is. De buitenkant van de frietjes schroeit snel dicht voor een krokant, smaakvol resultaat.
Veiligheid primeert
Hoewel ze niet heel recent zijn, blijven een aantal onontbeerlijke functies de veiligheid bij het frituren aanzienlijk verbeteren. Heel belangrijk is een beveiliging tegen oververhitting: de frituurpan schakelt automatisch uit wanneer de temperatuur te hoog oploopt, als de ketel wordt aangezet zonder dat er vet of olie in zit of wanneer er langere tijd niets meer wordt gebakken. Een filterdeksel – al dan niet met een kijkvenster – dat ook tijdens de bereiding op de friteuse blijft, beschermt tegen gevaarlijke vetspatten. Ketels met koude wanden voorkomen dat men zich brandt bij het verplaatsen van de warme friteuse.
Beter resultaat
Bij friteuses met een koude zone hangt het verwarmingselement zo'n 2 centimeter boven de bodem in de olie. Hierdoor wordt het frituurvet onder het verwarmingselement minder warm, zelfs maar 40 °C. Door de lagere temperatuur verbranden kruimels die naar de bodem zakken veel minder snel, waardoor het frituurvet langer kwaliteitsvol blijft en er zich geen ongezonde korstjes op de gefrituurde producten ontwikkelen.
Gemakkelijk onderhoud
Een frituurpan reinigen is een hele klus. Gelukkig wordt de nieuwe generatie naar onderhoud toe steeds interessanter. De meeste zijn volledig demonteerbaar. Kuip, deksel en de meeste mantels mogen dan ook in de vaatwasser. Dit is voor veel consumenten belangrijk omdat ze de friteuse in alle hoekjes goed schoon willen maken. Sommige modellen hebben enkele extra troeven die de schoonmaakklus vergemakkelijken, bijvoorbeeld een afvoersysteem om gebruikt frituurvet snel af te voeren. Of een uitneembare permanente filter die vervelende bakkruimels opvangt. Sommige merken brengen een eigen friteusereiniger op de markt die bijzonder krachtig is.
Nu populair
De meeste aandacht gaat momenteel naar friteuses met dubbele weerstand om sneller te frituren en 'intelligente' friteuses, onder meer omdat deze oplossingen bieden voor het smelten van vast vet. Vast vet mag niet op de gewone baktemperatuur gesmolten worden, maar enkel op de speciale, minder hete vetsmeltstand. Frituurolie is lang schaars geweest omwille van de oorlog in Oekraïne. Frituren met vast vet was toen een goed alternatief. Vast vet bestaat trouwens ook al heel lang in plantaardige vorm. Daarnaast frituren deze toestellen 50% sneller, wat ook weer voordelig is voor het energieverbruik.