Muren schilderklaar zetten: wat gebruik je wanneer?
Voor je begint met schilderen of behangen, wil je uiteraard dat je muren effen zijn. Soms volstaat het om enkele barstjes te vullen met een vulmiddel. Bij een muur met veel oneffenheden zal je eerder richting plamuur moeten gaan. Een nieuw gemetselde muur pak je dan weer aan met een pleister.
WANNEER PLEISTEREN?
Wanneer je een volledig nieuw gemetselde muur moet bezetten, werk je met een pleisterlaag. Dat doe je met een gipspleister. Heb je een reeds bezette muur met een grote beschadiging in, waar de oude pleisterlaag deels moet weggekapt worden? Dan bestaan er specifieke renovatiepleisters. Wie droog pleisterwerk verkiest, kan uiteraard ook werken met gipskarton, dat je middels een kleefgips of tegen een lattenwerk tegen de muur bevestigt.
MEER WETEN:
> Alles wat je nodig hebt om te pleisteren
> Hoe zelf een nieuwe muur bepleisteren
> Hoe werken met een renovatiepleister
> Hoe werken met gipskarton
WANNEER PLAMUREN?
Heb je een muur met een reliëf, zoals bijvoorbeeld glasvezelbehang? Of een muur waar veel kleinere scheurtjes en/of putjes in zitten? Wil je een tegelwand glad zetten zonder de tegels te moeten uitbreken? Om de oppervlaktetoestand van een bestaande muur te wijzigen, werk je het best met een plamuur. Die breng je aan met een roller en strijk je glad met een vlakstrijker.
EGALISATIEPLAMUUR OF AFWERKPLAMUUR?
- Egalisatieplamuren: wanneer er over plamuur gesproken wordt, gaat het meestal om een egalisatieplamuur. Die gebruik je dus om beschadigde ondergronden of ondergronden met veel reliëf (sierpleisters, glasvezel, ...) strak te zetten.
- Afwerkplamuren of dunpleisters worden gebruikt op middelmatige tot grote oppervlakken en worden toegepast om de laatste imperfecties weg te werken. Bijvoorbeeld op nieuw pleisterwerk, gipskartonplaten, egalisatiepleister, vulmiddelen, bestaand verfwerk …
MEER WETEN:
> Hoe plamuur aanbrengen
WANNEER VULLEN?
Heeft je muur enkel last van een paar lokale oneffenheden – putjes, scheuren of barsten … – die weggewerkt moeten worden? Dan werk je beter met een gewoon vulmiddel. Die kan je aanbrengen met een plamuurmes.
MEER WETEN:
> Alles over vulmiddelen
> Hoe putjes in je muur vullen
> Hoe scheuren en barsten in je muur vullen
> Wanneer gebruik je een pleistermes, en wanneer een plakspaan?
AFHANKELIJK VAN DE ONDERGROND
Het product dat je wil aanbrengen kan verschillen naargelang de ondergrond waarop je het zult aanbrengen, bijvoorbeeld baksteen of oud pleisterwerk. Hoe vochtig de ruimte is waar je zult pleisteren, is eveneens een bepalende factor – sommige pleisters en plamuren zijn beter geschikt voor badkamers of een zeer vochtige werkomgeving dan andere. Ten slotte is het ook van belang om te weten of je later al dan niet gaat verven, want niet elke pleister of plamuur is overschilderbaar.
POEDER OF PASTA?
Wil je snel aan het werk kunnen, dan kun je zowel voor plamuren als vulmiddelen kiezen voor een kant-en-klaar middel, waarmee je meteen aan de slag kan. Gipspleisters om een volledige muur te bezetten, komen dan weer vooral voor als poeder, die je eerst moet mengen met water. Ook plamuren en vulmiddelen bestaan als poeders, maar die worden vooral door professionelen toegepast.
Let op: werk je met een poeder, dan voeg je pleister toe aan het water en niet omgekeerd! Doe er geleidelijk aan pleister bij (volgens de juiste verhoudingen), laat het even staan en roer er nog eens goed doorheen (raadpleeg steeds de verpakking voor de aangewezen rusttijd). Zo krijg je een smeuïge pasta zonder klonters. Maak niet te veel in één keer aan, want na een dertigtal minuten is het pleister droog en niet meer bewerkbaar.
wat met VERSPUITBARE PRODUCTEN?
Innovaties op de markt die aan belang winnen zijn de verspuitbare pleisters (egaliseren en dunpleisteren) en zelfegaliserende dunpleisters. Hoewel de spuittechniek nog steeds hoofdzakelijk is weggelegd voor de professionals, bestaan er inmiddels ook spuitplamuren voor de doe-het-zelver. Dergelijke spuitplamuren kunnen worden aangebracht met behulp van een (verf)spuitpistool of spuitbus, afhankelijk van het type product dat je gebruikt.
Voordat je spuitplamuur gaat gebruiken, is het belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te lezen en te volgen. Zorg ervoor dat je de juiste beschermende kleding en apparatuur gebruikt en dat je de werkruimte goed ventileert. Het is ook een goed idee om de spuitplamuur eerst op een klein stukje uit te proberen voordat je het op een groter oppervlak aanbrengt.
MEER WETEN:
> Pleisters, vulmiddelen en plamuren: poeder of pasta?