afvalverzamelaars: Sorteren en duurzaamheid troef
fabrikanten VOLGEN MAATSCHAPPELIJKE TRENDS OP DE VOET
Bij de aanschaf van een nieuw afvalsysteem staat de mogelijkheid om te sorteren voorop. Consumenten hebben graag een ruime keuze aan verschillende formaten. Verder vinden ze gebruiksgemak, hygiëne en het verhinderen van onwelriekende geurtjes elementair. Ontwikkelingen in de markt tonen dat shoppers daarnaast zeker opteren voor items die qua ontwerp en kleur passen in hun interieur. De voorkeur gaat uit naar duurzame merken. Een aantal nieuwe producten spelen in op deze trends en mogen beslist niet ontbreken in uw aanbod.
GESCHEIDEN FRACTIES STEEDS BELANGRIJKER
Cruciaal is dat de consument steeds meer waarde hecht aan het milieu, al dan niet aangespoord door de overheid en onder sociale druk. Belgen zitten bij de Europese top; onderzoek van Fost Plus wijst uit dat 96% van de huishoudens sorteert. Gezien de heterogene doelgroep, zijn er veel types afvalverzamelaars nodig, rekening houdend met regio, woning, beschikbaar budget en gezinssamenstelling. Fabrikanten bieden diverse oplossingen om de stromen beter te organiseren met aandacht voor het aspect ‘value for money’.
Diverse systemen
Om op efficiënte wijze afval te scheiden, richten sommige merken zich vooral op het praktische, met handige alternatieven voor kleine én grotere huishoudens. Gaat het om vrijstaande producten voor de keuken, dan wordt eerder geopteerd voor referenties met twee of meer compartimenten. Deze nemen minder plaats in dan afzonderlijke afvalemmers. In bergingen en garages is de beschikbare ruimte minder belangrijk. Sommige systemen zijn beschikbaar in diverse formaten en onderscheidende kleuren per fractie, andere worden geleverd met bijhorende stickers voorzien van symbolen. Vandaag zijn er heel wat modulaire concepten, waarmee de consument zelf bepaalt hoe hij recyclage het best inpast in zijn dagelijks leven. Zo kunnen containers van uiteenlopende formaten of vormen op verschillende manieren gestapeld worden. Of een grotere box wordt naar wens gevuld met diverse kleinere bakken om te sorteren. Een Fins concept bekroond met diverse internationale designprijzen zoals Red Dot en Iconic Interior Award is zelfs multifunctioneel, dankzij een stevig houten deksel doet het dienst als zitje.
Automatische herinnering via app
Afval vergeten buiten te zetten, en daar staat de overvolle vuilnisbak dan tot de volgende beurt? Eén merk lanceert een gratis applicatie die geen enkele ophaling van pmd, gft, papier en karton, restafval … ongemerkt laat passeren. U neemt gewoon de ophaalkalender van de woonplaats over en plaatst de bijhorende symbolen op de juiste dagen. De consument kiest zelf hoe lang op voorhand hij een herinnering wil via e-mail of pushbericht. De app houdt automatisch rekening met feestdagen.
Actieve zuurstof neutraliseert tot 99% van alle nare luchtjes
BETERE HYGIËNE, MINDER GEURTJES
Actieve zuurstof
Reeds een aantal jaren is er een ruim aanbod afvalemmers met een degelijke geurfilter. Daarnaast zijn er ook een paar innovatieve emmers op de markt, zoals één die tot 99% van alle nare luchtjes neutraliseert en bovendien bacteriedodend is door het gebruik van actieve zuurstof. In enkele minuten genereert een plasmamodule deze op natuurlijke wijze uit de omgevingslucht. Het geheel werkt op een herlaadbare batterij. Dezelfde frisse geur van actieve zuurstof of ozon wordt soms waargenomen na een onweer. Actieve zuurstof is een sterke desinfectans, o.m. gebruikt in wasmachines en zwembaden, in de voedings- en gezondheidssector. Er blijft geen residu in de kamer of de afvalemmer. Deze geurkiller is uitstekend geschikt voor organisch afval, kattenbakvulling, luiers of incontinentiemateriaal.
Oppervlaktestructuur
Een andere nieuwigheid garandeert 99,9% minder bacteriën dankzij de innovatieve oppervlaktestructuur van de gebruikte kunststoffen. Alle oppervlakken zoals het systeemdeksel, de handgreep en de binnenemmer zijn door de toevoeging van zilverionen antibacterieel. Het middel zit in het plastic, en blijft zelfs na 15 jaar gebruik actief. Het is volkomen veilig, zowel voor verwerkers als voor eindgebruikers. Deze serie is geschikt voor thuis, maar ook voor medische praktijken, scholen, kantoren en overheidsdiensten.
ONTWERP, MATERIALEN EN ERGONOMIE
Over het algemeen is het aantal eenpersoonshuishoudens sterk toegenomen. Sommige merken ontwerpen hun afvalemmers zo ruimtebesparend mogelijk. Rechthoekige modellen zijn dan ook populair. De meeste beschouwen afvalverzamelaars als een opvallend onderdeel van de keuken. Daarom volgen ze de heersende interieurtrends, of ze zorgen er in ieder geval voor dat hun creaties bij elk stijl passen. Hier en daar wordt uitgepakt met een scala aan (pastel)kleurtjes, met voor elk wat wils. Anderzijds blijven neutrale tinten die bijzonder lang meegaan hoogtij vieren. Zwart, wit en beige zijn daar de toppers en vandaag zijn vooral matte uitvoeringen in trek. Een enkele fabrikant gaat er prat op dat zijn beproefde model – trouwens met 10 jaar garantie – al meer dan 80 jaar een bestseller is.
Duurzaamheid staat centraal
Gebruikte materialen zijn vooral metaal en/of kunststof. Dit vanwege de robuuste eigenschappen en de mogelijkheden qua vorm en kleur. Metaal is van origine bijzonder duurzaam; het gaat lang mee en is recycleerbaar. Bij kunststoffen gaat de voorkeur naar post-consumer kunststof. Daarnaast is fabricage met het oog op het einde van de levensduur essentieel. De producten zijn gemakkelijk uit elkaar te halen, de materialen worden gescheiden en hergebruikt. Een bepaalde serie is bijvoorbeeld gemaakt uit 100% recycleerbaar polypropyleen (PP). Op dit vlak hebben de Europese fabrikanten een forse voorsprong op het verre oosten. De focus ligt niet alleen op gerecycleerde materialen voor de bakken. De Vlaamse overheid heeft in juli 2021 een verbod uitgevaardigd op het gebruik van plastic afvalzakken van ‘virgin’ materiaal. Consumenten zijn verplicht om zakken te gebruiken die bestaan uit minstens 80% gerecycleerd materiaal. Vooralsnog ontbreekt echter de handhaving.
Gebruikscomfort
Ergonomie en comfort staan hoog in het vaandel. Dit vertaalt zich in allerlei snufjes om de afvalemmers gemakkelijk leeg te maken, zoals een handgreep, en het snel wisselen van afvalzakken zonder de handen te bevuilen. Eén afvalemmer is zelfs voorzien van een sensor die reageert op de stem.
Vanaf eind 2023 wordt organisch afval geweerd uit het restafval
BINNENSHUIS COMPOSTEREN
Drogen en vermalen
VLAREMA 8, het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen, weert vanaf eind 2023 organisch afval uit het huishoudelijk restafval. Om biologisch afval in de keuken te verzamelen en nadien naar compostbak of gft-container over te hevelen, zijn er al heel wat mogelijkheden. Een selectieve doelgroep loopt echter ook warm om binnenshuis te composteren. Hiervoor zijn een paar noviteiten op de markt. Een eerste systeem droogt en vermaalt organisch afval, geurloos en geluidloos (<40 dB). In enkele uren zijn plantaardige en voedselresten niets meer dan een droge grondstof die bijvoorbeeld gebruikt wordt als meststof. Het unieke verwerkingsproces met een innovatieve filtertechnologie en zelfreinigende functie door toevoeging van water zorgt ervoor dat vuilnisbak of groencontainer nooit meer fruitvliegjes, maden of de geur van rottende etensresten verspreiden. Het toestel is beschikbaar als aanrecht- of vloermodel.
Fermenteren
Een ander procedé werkt door middel van fermentatie. Daarvoor worden er korrels microbioom toegevoegd als fermentatiestarter. Grote voordeel is dat ook citrusschillen kunnen worden verwerkt. Organisch afval verandert zo in een aftapbare vloeistof en anderzijds in een pre-compostmassa. Met de verdunde vloeistof worden de planten gegoten of de afvoer gereinigd. De gefermenteerde massa mag op de composthoop of wordt meteen verwerkt in de bodem. Deze pre-compost verbetert de structuur, de grond wordt vruchtbaarder en het vochtgehalte blijft langer constant. Alles wordt luchtdicht bewaard in de container, die verkrijgbaar is in verschillende inhoudsmaten.
Met dank aan Billiet-Vanlaere, Brabantia, Curver, Fritel, Hailo, Keeeper, Plastinox, TTP Concepts, Vipp en Wesco