KOFFIEDRINKERS GAAN VOLOP VOLAUTOMATISCH
... MAAR ZOEKEN STEEDS MEER VARIATIE
Terwijl espressoapparaten hun status als meest gegeerde elektrische koffiezet behouden, houdt de verkoop van traditionele apparaten ondanks een lichte daling evenwel stand. Als dat niet zou komen door de drang naar variatie en authenticiteit bij koffiedrinkers, dan wel door de naarstige zoektocht naar vernieuwing bij fabrikanten. Zo zijn er tegenwoordig apparaten die werken met een smartphoneapp, of krijgen traditionele apparaten volautomatische espressotoepassingen zoals een ingebouwde koffiemolen.
TRENDS
Op het vlak van voeding treden ethisch besef, gezondheid en verfijning in het algemeen steeds meer op het voorplan. Wat bij het eerste opzicht op een trend leek, wordt een blijvende houding bij de consument. Ook de koffiemarkt vormt zich daarnaar.
Kwaliteit
Hippe koffiebars blijven als paddenstoelen uit de grond schieten en door het succes daarvan eisen koffiedrinkers ook thuis meer kwaliteit. Dat uit zich enerzijds in een groeiende hang naar puurheid. Zo wint bijvoorbeeld de slowcoffeestroming steeds meer zieltjes.
Divers
Anderzijds zoeken liefhebbers van het zwarte goud meer diversificatie op – dat is er immers in koffiebars, dus waarom zou dat thuis niet kunnen? De evolutie in de verkoop van elektrische koffiezetapparaten van de afgelopen jaren loopt parallel met die trage shift in gedachtegang. Mensen die zichzelf als koffieliefhebber omschrijven, halen bovendien met plezier verschillende soorten apparaten in huis.
ESPRESSO
Gesloten systemen
Gesloten espressosystemen zijn apparaten waarmee je slechts een espresso kunt klaarmaken met één koffiemerk dat capsules of pads voor dat systeem aanbiedt.
Open systemen
Open systemen bieden meer vrijheid. Die kun je op hun beurt nog eens opdelen in pompdrukapparaten
– ook wel halfautomaten genoemd – en volautomatische systemen. Bij halfautomaten staat precisiewerk voorop: de gebruiker duwt de koffie aan met een koffiestamper en laat dan vervolgens de machine het werk doen. Volautomaten stellen daarentegen grenzen aan het experiment door gebruiksgemak op de voorgrond te plaatsen. Het maal-, stamp- en stuwproces om tot een heerlijke espresso te komen gebeurt, zoals de naam al verklapt, volledig automatisch.
Volautomaten erg populair
Het stijgende verkoopcijfer van espressosystemen in het afgelopen jaar is hoofdzakelijk toe te kennen aan de populariteit van volautomaten, waarvan de verkoop met maar liefst 14% toegenomen is. De markt van gesloten systemen bleef daartegenover eerder stabiel. Een capsule of een pad blijft goed genoeg voor een snelle slok in de morning rush of door de dag heen, maar in het algemeen is de consument tegenwoordig iets minder tuk op dat beperkte en vluchtige karakter. Dat de toegenomen verkoop van espressosystemen dan gedragen wordt door volautomaten, hoeft, die fijnproeverijtrend indachtig, dan ook niet te verbazen.
Keuzevrijheid
Boven op het gebruiksgemak als selling point bieden die systemen meer keuzevrijheid. Meerwaardezoekers kunnen met een volautomaat namelijk veel meer verschillende soorten koffie bereiden. Daarenboven zijn ze ook duurzamer, koffiedrinkers reiken tegenwoordig immers minder snel de hand naar een capsule of pad. Apparaten werken vaak ook met een app van de fabrikant. Dat werkt zowel gebruiksgemak als keuzevrijheid in de hand.
Het sociale aspect
Ook het sociale aspect speelt hier een rol. Een snelle espresso is goed wanneer je snel voor jezelf een koffietje maakt, maar wanneer je volk over de vloer hebt, is een goede volautomaat veel aantrekkelijker.
TRADITIONELE APPARATEN
De verkoop van de klassieke koffiezet met filter kampt met een daling, toch blijft hij enigszins vlot over de toonbank gaan. Er mogen in de keukens dan wel meer espressoapparaten staan, daarnaast staat zeer vaak nog een traditioneel apparaat te blinken, wat past binnen de afwisselingstrend die zich stelt bij fervente koffiedrinkers. Die traditionele apparaten ervaren consumenten vooral als handig voor 's ochtends of wanneer er koffie gezet moet worden voor een groot aantal mensen.
Vernieuwingen
Veel vernieuwingen op dit vlak verwacht de gebruiker niet direct. Doorgaans is die tevreden met een goed werkend verwarmingselement en een deftig doorloopsysteem. Al zetten producenten toch in op nieuwigheden. Zo zijn timers op koffieapparaten al even in trek. Daarnaast krijgen klassieke apparaten ook kenmerken van een espresso toegewezen. Zo zijn er filterkoffiemachines die beschikken over een ingebouwde molen. Er wordt ook ingezet op klassieke apparaten die werken als een traditioneel apparaat, maar dan op singleservebasis. Zo staat er een kopje op de plek waar onder het apparaat normaal gezien de gebruikelijke kan zich bevindt.