Soepmakers: tijdbesparende oplossing voor jonge gezinnen met druk leven
Gebruiksgemak voornaamste verkoopargument
Komen er bij u veel jonge gezinnen met een druk leven over de vloer? Vooral zij zijn de doelgroep waarop merken van soepmakers mikken. Die toestellen mixen de ingrediënten fijn in een beker, terwijl of waarna ze die koken/opwarmen. Ofwel met een manueel ingestelde snelheid, temperatuur en tijd, ofwel volgens een automatisch programma. Zo bereidt uw klant makkelijk warme en koude gemixte gerechten met fruit en groenten: soep, uiteraard, maar ook saus, smoothies, compote/jam, allerlei soorten ijs … Nadien houdt het toestel het gerecht mogelijk verder warm.
MULTIFUNCTIONEEL
Verkoopt ook u soepmakers, eveneens bekend als heating of verwarmende blenders? Met zo’n toestel mixt uw klant de ingrediënten fijn in een beker, terwijl of waarna het apparaat die kookt/opwarmt. Manueel of volgens een programma, waarover straks meer. Zo maakt het toestel verse soep, glad of met stukjes, of andere gerechten zoals sauzen, coulis, compote, jam, smoothies, desserts of zelfs babyvoeding. Meerdere toestellen kan uw klant ook als een stoomkoker gebruiken, wanneer een stoommandje wordt meegeleverd.
Voor jonge gezinnen met druk leven
Met hun verwarmende blenders mikken merken op veeleer jonge gezinnen, die een druk leven leiden en, eenmaal thuis, nog wat willen doorwerken óf zich vooral met de andere leden van de familie wensen bezig te houden, zonder lang achter het fornuis te moeten staan. Vandaar dat fabrikanten voordelen benadrukken als het gebruiksgemak dat hun toestellen bieden en de beperkte afwas nadien. Tegelijk spelen de producenten in op de behoeften van wie gezonder wil eten. Of gewoon graag dagelijks verse soep eet.
KENMERKEN
Welke eigenschappen moet uw klant zeker in overweging nemen, wanneer hij een verwarmende blender wil kopen?
Inhoud
De verwarmende blenders van bepaalde gesproken merken bereiden bijvoorbeeld 1,4 liter soep en 1,75 liter smoothie. Een ander merk levert 1,2 liter soep of smoothie op, wat volgens de fabrikant overeenstemt met vier porties.
Werking
Om vlot taaie/harde ingrediënten te mixen, zoals vezelige groenten of bevroren fruit, of hele stukken in één keer, is het onder meer van belang dat het toestel voldoende krachtig is (dat de motor een hoog vermogen heeft, bijvoorbeeld 1.000-1.100 W, voor voldoende rotaties per minuut). Mogelijk steekt bij het toestel ook een met de hand te gebruiken stamper, om taaie en volumineuze mengsels te verwerken.
Een van de besproken merken verkoopt een blender waarmee uw klant soep kan maken, maar zonder dat het apparaat een verwarmingselement bevat. Het apparaat warmt op doordat het snelheden tot meer dan 30.000 rotaties per minuut behaalt. Maakt uw klant er soep mee, dan mixt het toestel de rauwe ingrediënten ongeveer vijf minuten lang, waardoor de soep ondertussen warm wordt. Door die bereidingswijze behouden de groenten volgens de producent meer hun vitaminen.
Manueel of via programma’s
Meerdere soepmakers kan uw klant zowel manueel gebruiken als automatisch een gerecht laten maken. In het eerste geval stelt hij zelf de temperatuur, tijd en snelheid in. In het tweede geval volgt hij een van de programma’s voor het maken van fijne of dikke soep, saus, shakes, allerlei soorten ijs, smoothies, compote/jam ... Bij zo'n programma moet uw klant enkel de nodige ingrediënten in de beker doen, waarna de blender de bereiding stap voor stap doorloopt. Meerdere modellen mixen met vier tot in één geval zes messen of mesbladen. Dit alles voor een optimaal mixresultaat, aldus de fabrikanten.
Wanneer het recept klaar is, geeft het toestel mogelijk een geluidssignaal. Bij meerdere merken vindt uw klant ook een boekje met recepten.
Bedieningsgemak
Verschillende merken zetten in op gebruiksvriendelijke bediening, bijvoorbeeld met eenvoudige regelknoppen, een gebruikersinterface met vijf standaardinstellingen en een handmatige mengfunctie voor een optimaal resultaat, een touchscreen met een naar eigen zeggen intuïtieve interface of een digitaal scherm en eventuele drukknoppen om de afteltijd en de soort van actie (eenvoudig koken of tegelijkertijd koken en mixen) in te stellen.
Tijdsduur
Het spreekt voor zich dat het ene programma meer bereidingstijd vergt dan het andere. Maar volgens de producenten wint uw klant er wel steevast tijd mee. Gladde soep (1,4 liter) bereiden neemt bij een merk bijvoorbeeld 30 minuten in beslag, soep met stukjes (zelfde hoeveelheid) 40 minuten en stoomkoken 30 minuten.
Een toestel van een andere fabrikant bereidt gladde soep in minder dan 18 minuten. Een model biedt ook de optie om uitgesteld te starten, bijvoorbeeld 30 minuten later. Zo kan uw klant langer op voorhand alle ingrediënten in de blender doen.
Warmhoudfunctie
Na de bereiding houdt het apparaat het gerecht doorgaans nog een tijdje warm, bijvoorbeeld tot 40 minuten. Mogelijk schakelt het toestel automatisch naar die functie over. Bij bepaalde modellen behoudt ook de beker zelf langer de temperatuur van de inhoud.
Makkelijk te onderhouden
Eventueel biedt het toestel een automatisch reinigingsprogramma, om bijvoorbeeld de kom, de motoras en de messen te reinigen. Bij een merk doet uw klant water en zeep in het apparaat, waarna het zichzelf begint schoon te maken. Het gaat om een programma met verschillende impulsen, waardoor het toestel in alle hoekjes reinigt. Bij een ander merk draaien de messen heel snel rond en reinigen die zo het toestel een minuut lang. Verder zijn mogelijk zowel de beker als de messen uit roestvrijstaal vervaardigd en verwijderbaar, en mogen ze dus in de vaatwasser. De kunststof die met voeding in contact komt, is eventueel vrij van bisfenol A, een chemische, hormoonverstorende stof.
HOE HET BEST PRESENTEREN?
Indien dit haalbaar is in uw winkel: door een demonstratie te geven, dat is altijd positief voor de verkoop. Uw klant kan dan meteen de mogelijkheden zien én proeven. Of geef korte recepten weer op stickers, in flyers enzovoort. Ook zo toont u welke gerechten met een toestel te maken vallen.