GASKOOKPLATEN
Volgens GfK maken gasfornuizen nog 10% van de nieuw verkochte kookplaten uit en slinkt het aandeel elk jaar met 2 tot 3%. Gas was lange tijd nochtans de favoriet van koks. Het type kookplaat heeft nog steeds zijn culinaire fans, maar toch raken meer en meer hobby- en professionele koks gewonnen voor inductie.
Terreinwinst inductie thuis én op restaurant
De terreinwinst voor inductie is het grootst thuis, waar bijvoorbeeld niet iedereen over een gasaansluiting beschikt. Toch schakelden ook vele restaurants geheel of gedeeltelijk over naar inductie. Hoewel dit voor hen mogelijk wel een grote investering betekent, eventueel ook in een hogere stroomtoevoer. De redenen om voor inductie te kiezen liggen voor de hand en we haalden ze eerder in dit stuk al aan. Jonge koks leren ook meer en meer koken op inductie tijdens hun opleiding en kiezen daar dus meteen voor.
Om te wokken
Voor wokgerechten duiken er speciale gasbranders op. Ofwel bevatten kookplaten enkele inductieplaten, gecombineerd met een grote gasbrander voor woks en andere kookpotten. Ofwel gaat het om een aparte brander, specifiek bedoeld voor woks, waarvan de fabrikant expliciet opmerkt dat de warmte in het midden van de pan zit. Voor bijvoorbeeld gerechten die een intense hitte vereisen, bieden bepaalde inductiekookplaten ook een boostoptie. Daarmee werkt een zone op maximaal vermogen.
Ook hier nog vernieuwing
Gas is zeker nog niet verdwenen. Een eerste fabrikant verbetert verder de gebruiksvriendelijkheid en de nauwkeurigheid van de vlamregeling. Een conculega bracht een model op de markt waarbij er één grote vlam uit de brander komt, in plaats van meerdere kleinere. Volgens dit merk leidt dit tot een betere en snellere verhitting. Gaskookplaten bevatten mogelijk ook een timer, een display en een automatische koppeling met de dampkap. In september komt er bovendien een model op de markt met tiptoetsbediening.