GrootelektroPremium

DE GROTE OPMARS VAN INDUCTIE

Inductiekookplaat

Vorig jaar noteerden we een sterke opmars van inductiekookplaten. Ook vandaag blijft deze technologie zeer populair, ze is volgens marktonderzoeksbureau GfK goed voor 60 tot 70% van de nieuw verkochte modellen. Ook de fabrikanten zelf beamen het aanhoudende succes van inductie.

Vele voordelen

Het aanbod wordt breder en steeds meer mensen ontdekken de voordelen ervan, niet zelden via kennissen: de snelle opwarming, het beperkte onderhoud, het veilige gebruik, de makkelijke bediening via bijvoorbeeld digitale tiptoetsen, de flexibiliteit in gebruik van kookplaten, zoals het combineren van kookzones, de (energie-)efficiëntie …

Inductiekookplaat

Technologie wordt betaalbaar

Bovendien is de technologie vandaag matuur, waardoor de prijs ervan afneemt, aldus GfK. Volgens één merk daalt de aankoopprijs ook lichtjes doordat onderdelen in meerdere modellen binnen een gamma hergebruikt kunnen worden. Waarschijnlijk dragen ook de vernieuwingen van de laatste jaren bij tot het succes.

INNOVATIES

Temperatuurcontrole

Sommige merken bieden een of meerdere standen die een vaste temperatuur garanderen, door de hele kooktijd heen, zodra een geluidssignaal weerklinkt. Daarvoor stuurt de kookplaat, indien nodig, automatisch de verwarming bij. Zo hoeft uw klant niet langer handmatig de vermogensstanden te regelen, om bijvoorbeeld aanbakken te vermijden. Ook interessant voor recepten die lang moeten opstaan, zoals stoofpotjes. Mogelijk kan de gebruiker vooraf temperaturen of vermogens (voor sudderen, saus maken enz.) instellen per kookzone. Of verschillende temperatuurniveaus kiezen binnen één zone, van hoog naar laag. De vermogens kunnen standaard gekoppeld zijn aan bepaalde zones (wel te veranderen). Wat ten slotte ook kan, is dat de instellingen mee verhuizen van de ene naar de andere kookzone, als u de pot of pan verhuist.

Inductiekookplaat

Connectie met dampkap

Een vernieuwing die we bij meerdere merken zien, is de bediening van de dampkap via de kookplaat en/of een automatische koppeling ermee. In dat laatste geval zuigt de kap automatisch af, zodra er gekookt wordt. Mogelijk zelfs aangepast aan het aantal actieve kookzones, de gekozen vermogens, de aanwezige dampen en geuren ... Hoewel handmatige bediening zeker mogelijk blijft.

Ingebouwde dampkap

Meerdere fabrikanten bieden kookplaten aan met een dampkap ingebouwd in het kookvlak. Bij activatie worden de dampen rechtstreeks aan het oppervlak afgezogen. Voordelig is dat geuren zich minder verspreiden en dat uw klant geen aparte dampkap hoeft te kopen.

Inductiekookplaat

Te combineren kookzones

Hierbij vallen meerdere, of zelfs alle, kookzones aan elkaar te koppelen, om het kookvlak te vergroten. Bij sommige modellen vallen zo wel tot acht segmenten te koppelen, voor allerlei combinaties van grote en kleine kookzones. Mogelijk gebeurt de koppeling zelfs automatisch, indien een pan over twee zones gespreid staat. Eventueel past de zone zich ook aan de dimensies van de pot of pan aan. Andere inductiekookplaten bieden standaard een extra groot vlak, voor potten tot 32 cm diameter. Mogelijk is het oppervlak speciaal behandeld, zodat het volgens de fabrikant nog meer krasbestendig en makkelijk te reinigen is.

Ondersteuning bij koken

Bij sommige inductiekookplaten kunt u ook het type gerecht (bijvoorbeeld vlees of vis) of de kookmethode kiezen (bijvoorbeeld grillen), waarna de kookplaat stap voor stap begeleidtbij de bereiding, bijvoorbeeld met de juiste temperatuur.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Inductie in opmars bij kookplaten

Stoomovens zijn al ettelijke jaren een succesverhaal in belgië. terecht: je kunt er zeer gezond hele maaltijden in bereiden, mogelijk met een perfecte vocht- en graadcontrole voor een minimum aan stress. een enkele fabrikant brengt een hogedrukstoomoven op de markt. de meeste merken verkopen echter lagedrukmodellen, en dan nog meestal toestellen die stoom met hete lucht en/of microgolf combineren. ook de andere ovens evolueren, richting begeleid koken via een app. er dook vorige maand zelfs een nieuwe bakwijze op, via elektromagnetische golven.

Inductieproof van le creuset

De pan is gemaakt van duurzame materialen en door de kwaliteit en degelijkheid gaat de pan jaren mee van generatie tot generatie. de pan is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar er zijn naast gas een tal aan nieuwe manieren van koken bijgekomen. een populaire keuze is inductie; duurzaam en zonder gas.

Welke soorten kookplaten bestaan er?

Een nieuwe keuken betekent ook een nieuwe kookplaat, en wat dat betreft kan je wel wat kanten uit. veel mensen kiezen tegenwoordig voor het gemak en de veiligheid een inductiekookplaat, maar ook ouwe getrouwe gaskookplaten hebben hun voordelen. in di

Klant kiest kookpot steeds bewuster

De keuze van een kookpot is geen sinecure. een eerste cruciale vraag is: kookt je klant op inductie of niet? maar ook dan resten er hem nog vele opties. raad altijd de juiste pot voor de juiste toepassing aan. dat lukt telkens dankzij de specifieke kenmerken van elk materiaal. deze kennis en directe levering zijn uw belangrijkste usp's, naast de beleving in uw winkel.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine