DE GROTE OPMARS VAN INDUCTIE
Vorig jaar noteerden we een sterke opmars van inductiekookplaten. Ook vandaag blijft deze technologie zeer populair, ze is volgens marktonderzoeksbureau GfK goed voor 60 tot 70% van de nieuw verkochte modellen. Ook de fabrikanten zelf beamen het aanhoudende succes van inductie.
Vele voordelen
Het aanbod wordt breder en steeds meer mensen ontdekken de voordelen ervan, niet zelden via kennissen: de snelle opwarming, het beperkte onderhoud, het veilige gebruik, de makkelijke bediening via bijvoorbeeld digitale tiptoetsen, de flexibiliteit in gebruik van kookplaten, zoals het combineren van kookzones, de (energie-)efficiëntie …
Technologie wordt betaalbaar
Bovendien is de technologie vandaag matuur, waardoor de prijs ervan afneemt, aldus GfK. Volgens één merk daalt de aankoopprijs ook lichtjes doordat onderdelen in meerdere modellen binnen een gamma hergebruikt kunnen worden. Waarschijnlijk dragen ook de vernieuwingen van de laatste jaren bij tot het succes.
INNOVATIES
Temperatuurcontrole
Sommige merken bieden een of meerdere standen die een vaste temperatuur garanderen, door de hele kooktijd heen, zodra een geluidssignaal weerklinkt. Daarvoor stuurt de kookplaat, indien nodig, automatisch de verwarming bij. Zo hoeft uw klant niet langer handmatig de vermogensstanden te regelen, om bijvoorbeeld aanbakken te vermijden. Ook interessant voor recepten die lang moeten opstaan, zoals stoofpotjes. Mogelijk kan de gebruiker vooraf temperaturen of vermogens (voor sudderen, saus maken enz.) instellen per kookzone. Of verschillende temperatuurniveaus kiezen binnen één zone, van hoog naar laag. De vermogens kunnen standaard gekoppeld zijn aan bepaalde zones (wel te veranderen). Wat ten slotte ook kan, is dat de instellingen mee verhuizen van de ene naar de andere kookzone, als u de pot of pan verhuist.
Connectie met dampkap
Een vernieuwing die we bij meerdere merken zien, is de bediening van de dampkap via de kookplaat en/of een automatische koppeling ermee. In dat laatste geval zuigt de kap automatisch af, zodra er gekookt wordt. Mogelijk zelfs aangepast aan het aantal actieve kookzones, de gekozen vermogens, de aanwezige dampen en geuren ... Hoewel handmatige bediening zeker mogelijk blijft.
Ingebouwde dampkap
Meerdere fabrikanten bieden kookplaten aan met een dampkap ingebouwd in het kookvlak. Bij activatie worden de dampen rechtstreeks aan het oppervlak afgezogen. Voordelig is dat geuren zich minder verspreiden en dat uw klant geen aparte dampkap hoeft te kopen.
Te combineren kookzones
Hierbij vallen meerdere, of zelfs alle, kookzones aan elkaar te koppelen, om het kookvlak te vergroten. Bij sommige modellen vallen zo wel tot acht segmenten te koppelen, voor allerlei combinaties van grote en kleine kookzones. Mogelijk gebeurt de koppeling zelfs automatisch, indien een pan over twee zones gespreid staat. Eventueel past de zone zich ook aan de dimensies van de pot of pan aan. Andere inductiekookplaten bieden standaard een extra groot vlak, voor potten tot 32 cm diameter. Mogelijk is het oppervlak speciaal behandeld, zodat het volgens de fabrikant nog meer krasbestendig en makkelijk te reinigen is.
Ondersteuning bij koken
Bij sommige inductiekookplaten kunt u ook het type gerecht (bijvoorbeeld vlees of vis) of de kookmethode kiezen (bijvoorbeeld grillen), waarna de kookplaat stap voor stap begeleidtbij de bereiding, bijvoorbeeld met de juiste temperatuur.