DomoticaPremium

Welke soorten kookplaten bestaan er?

Een nieuwe keuken betekent ook een nieuwe kookplaat, en wat dat betreft kan je wel wat kanten uit. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het gemak en de veiligheid een inductiekookplaat, maar ook ouwe getrouwe gaskookplaten hebben hun voordelen. In dit artikel vergelijken we de verschillende soorten voor jou.

 

INDUCTIEKOOKPLAAT

inductiekookplaat soorten kookplaten

Een inductiekookplaat is een kookplaat waarbij de potten en pannen worden opgewarmd door een reactie op een magnetisch veld onder het glazen vlak van de plaat. Deze hebben een hoog vermogen van 2.800 W (modellen uit de eerste generatie) tot wel 4.600 W (de nieuwste modellen). Hoe hoger, hoe korter de opwarmtijd.

Dat is meteen het grote voordeel van inductiekookplaten: hun snelle opwarm- en afkoeltijd, wat een lager energieverbruik oplevert.

Je zal ook niet staan zweten in de keuken, aangezien een inductievuur enkel de pot of pan opwarmt en dus minder warmte afgeeft door heel de keuken. Verwijder je de pot of pan, dan stopt het verwarmen ook meteen - handig voor de vergeetachtigen onder ons. Zo is er minder kans op verbranding.

Inductiekookplaten zijn verder ook vaak uitgerust met handige extra functies, zoals een anti-overloopbeveiliging voor vloeistoffen (kokend water), anti-oververhittingsbeveiliging, timer of een pauzefunctie.

inductie soorten kookplaten

Inductiekookplaten zijn tegenwoordig vaak voorzien van flexibele kookzones die je zelf kan instellen. Je bent dus niet noodzakelijk gebonden aan die vier cirkels op je plaat.

Aan de andere kant zijn er ook inductiekookplaten die meer zonegebonden zijn, waarvan de kookplaat niet zal werken wanneer de kookpot een kleinere diameter heeft dan de zone. 

Let op: niet elke pot of pan is geschikt voor een inductiekookplaat, de bodem moet (gedeeltelijk) uit ijzer bestaan

+ hoge opwarm- en afkoeltijd
+ laag energieverbruik
+ minder warmte-afgifte in de keuken
+ veilig
- duur bij aanschaf
- niet voor elke pot of pan

 

VITROKERAMISCHE KOOKPLAAT

keramische kookplaat soorten kookplaten

Keramische kookplaten werken op weerstanden onder een (zwart) hittebestendig glazen oppervlak dat wordt verwarmd door wie het bedient. Ze bestaan zowel elektrisch als op gas. Je kan hier nog het onderscheid maken tussen gewone vitrokeramische kookplaten en vitrokeramische kookplaten voorzien van halogene kookzones.

De verwarmingstijd van een halogeen kookplaat is sneller dan die van een vitrokeramische kookplaat op weerstanden (tot 2.100 W per kookzone). Een vitrokeramische kookplaat kleurt ook rood wanneer ze opwarmt - en vervaagt weer bij het afkoelen, wat een handig optisch voordeel is voor de veiligheid.

uitbreidbare kookzones soorten kookplaten

Vitrokeramische kookplaten zijn ook vaak uitgerust met uitbreidbare kookzones (aan te passen aan je pot of pan). De pot of pan moet - uitbreidbare zones of niet - echter wel precies op de kookzone staan om op te warmen, een probleem dat je tegenwoordig bij inductiekookplaten niet hebt.

Een troef van vitrokeramische kookplaten is dan wel dat je geen specifieke potten of pannen nodig hebt.

vitrokeramische kookplaat soorten kookplaten

De afkoeltijd is bij zowel halogene als gewone vitrokeramische kookplaten vrij traag in vergelijking met inductie. Verder is het ook best mogelijk dat de verwarmingselementen vervangen zullen moeten worden, daar deze na verloop van tijd slijten.

Ze zijn echter wel goedkoper dan inductiekookplaten en zijn met hun vlakke oppervlakte gemakkelijk schoon te maken in tegenstelling tot gas- en klassieke elektrische fornuizen – opletten: door de trage afkoelingstijd kan je wel sneller ingebrande etensresten hebben. 

+ veilig
+ niet zo duur als inductie
+ gemakkelijk te onderhouden
+ geschikt voor alle potten en pannen
- trage opwarm- en afkoeltijd
- verwarmingselementen moeten vervangen worden

 

GASKOOKPLAAT

gaskookplaat soorten kookplaten

Kookplaten op gas zijn nog steeds populair. Het grote voordeel is dat de opwarmings- en afkoelingstijd zeer snel is – vanaf je ze opendraait is er warmte, waardoor het koken snel gaat. Verder zijn ze over het algemeen ook van de goedkoopste kookplaten op de markt.

Het nadeel is dan weer dat je met open vuur werkt, en het niet zo veilig is als een inductie- of keramische kookplaat. Daar wordt tegenwoordig echter vaak een mouw aangepast met modellen die niet manueel te ontsteken zijn, maar waarbij dat automatisch gebeurt. Gaskookplaten met een automatische ontsteking zijn - verplicht - uitgerust met een veiligheidsoptie die de gastoevoer afsluiten wanneer de vlam wordt gedoofd. Zo kan er geen gas lekken in de keuken.

gasvuur soorten kookplaten

Een ander nadeel is dat deze niet zo snel schoon te maken zijn dan een inductie- of vitrokeramische plaat. Maar ook dat is tegenwoordig verbeterd dankzij gaskookplaten met een glasoppervlak.

Een gaskookplaat is verder een optie waarvoor alle potten en pannen geschikt zijn.

+ snelle opwarm- en afkoeltijd
+ goedkoop
+ geschikt voor alle potten en pannen
- oude modellen niet altijd veilig
- meestal moeilijker te onderhouden

 

KLASSIEKE ELEKTRISCHE KOOKPLAAT

elektrische kookplaat soorten kookplaten

Bij een klassieke elektrische kookplaat wordt de warmtespiraal verwarmd waar de pot of pan op staat - op de alombekende ronde platen. De opwarmings- en afkoelingstijd is relatief traag.

Een gewone elektrische kookplaat is het moeilijkst te regelen, je moet starten op de hoogste stand en wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, schakel je op een lagere stand. Je hebt echter wel thermostatische platen die je meteen op de gewenste temperatuur kan instellen en die vervolgens aan- en uitslaan om die temperatuur te behouden.

Er is ook een hoger risico op verbranding door de trage afkoelingstijd. Bij een elektrische kookplaat kan je verder ook niet met gelijk welke pan werken, je hebt een dikke en vlakke bodem nodig.

+ goedkoop
- trage opwarm- en afkoeltijd
- moeilijk te regelen
- niet geschikt voor alle potten en pannen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Inductie in opmars bij kookplaten

Stoomovens zijn al ettelijke jaren een succesverhaal in belgië. terecht: je kunt er zeer gezond hele maaltijden in bereiden, mogelijk met een perfecte vocht- en graadcontrole voor een minimum aan stress. een enkele fabrikant brengt een hogedrukstoomoven op de markt. de meeste merken verkopen echter lagedrukmodellen, en dan nog meestal toestellen die stoom met hete lucht en/of microgolf combineren. ook de andere ovens evolueren, richting begeleid koken via een app. er dook vorige maand zelfs een nieuwe bakwijze op, via elektromagnetische golven.

Slimme kookplaten dankzij nieuwe functies en ingebouwde dampkap

Bij kookplaten merken we twee opvallende trends op. enerzijds de ingebouwde dampkappen, geïntegreerd in het werkblad of in de kookplaat zelf. de verkoop ervan is nog niet zo groot, maar neemt wel toe. weg is immers de externe dampkap, waardoor de gebruiker meer ruimte heeft en het keukendesign niet langer doorbroken wordt. een geïntegreerde dampkap zuivert bovendien stil en efficiënt. anderzijds worden kookplaten vandaag slimmer, met sensoren voor precieze temperatuurcontrole, kookpotherkenning, bediening via een app … ook op die functies gaan we in dit artikel dieper in.

Kookplaten

Zowel gfk als de fabrikanten bevestigen het: inductie blijft een groot succes. steeds meer mensen ontdekken dan ook de voordelen ervan: de snelle opwarming, het beperkte onderhoud, de eenvoudige bediening … en de vele technologische innovaties: zones met een gegarandeerde vaste of vooraf ingestelde temperatuur, bediening via de kookplaat van de dampkap of automatische afzuiging, ingebouwde afzuigsystemen, de te combineren kookzones … zelfs meer en meer hobby- en professionele koks schakelen over naar inductie, hoewel de gaskookplaat fans behoudt, ook met branders om te wokken.

Traditionele elektrische kookplaten

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine