Kookpotten & pannenPremium

Kwalitatieve kookpotten zijn een typisch eindejaarsgeschenk (Beka)

KWALITATIEVE, DUURZAME KOOKPOTTEN WINNEN AAN BELANG

EEN BASISSET BESTAAT UIT RONDE POTTEN IN INOX

Kookpotten in inox gaan een leven lang mee. Maar onder invloed van kookprogramma's en trends, en omdat men zich wil onderscheiden, schaft de consument toch al eens andere exemplaren aan. Keuze is er genoeg, want ook niet-gespecialiseerde merken brengen kookpotten op de markt. Om u als winkelier te onderscheiden van internet, doet u er goed aan de eigenschappen van elke kookpot goed te kennen en voor beleving te zorgen op het winkelpunt.

 

GOEDKOOP TEGENOVER DUURZAAM

Wildgroei van merken

Het marktlandschap van de kookpotten ziet er tegenwoordig heel divers uit. Had men vroeger een beperkter aantal merken, dan is er nu zowaar een wildgroei bezig. Het aanbod is zo uitgebreid omdat veel merken die oorspronkelijk niets te maken hadden met kookpotten, zich de laatste tijd geroepen voelen om een serie uit te brengen. Vraag is of de consument daarmee gediend is. Hier zijn twee tendensen te zien. Enerzijds is er de consument die goedkopere producten wil omdat hij de smaak en de stijl van het moment wil volgen, anderzijds zijn er toch heel wat gebruikers die duidelijk de richting uitgaan van 'duurzaam', ook op het vlak van kookpotten.

Consuminderen

Kwalitatieve kookpotten winnen dus zeker aan belang. Dat komt door de trend van het consuminderen, maar ook de kookprogramma's hebben hierin een rol gespeeld. De consument wil precies dezelfde kookpot als de chef. En de mannen kwamen zich al eens moeien in de keuken en wilden het betere gerief. En wat het verschil man/vrouw betreft: mannen gaan meer voor speciale of specifieke kookpotten, de vrouwen neigen naar ergonomische exemplaren die er mooi uitzien en betaalbaar zijn.

 

Ook grotere potten doen het goed met eindejaar, dankzij de vele soepbereidingen (La Cucina)

SERIE OF LOSSE VERKOOP

De verdelers en producenten vertelden ons dat men niet meer zomaar een winkel binnenwandelt met de intentie meteen een hele reeks kookpotten te kopen. Klanten die wél hun volledige oude stel versleten vinden en willen vervangen door de duurdere soort, zijn de +40-jarigen (al dan niet na een slechte ervaring met goedkopere reeksen). Goedkopere reeksen zijn dan weer goed voor tweede verblijven. De losse verkoop is weggelegd voor de echte liefhebbers die sparen voor een duurzaam en kwalitatief exemplaar. Ze vullen de reeks later aan met andere formaten.

 

MOMENT VOOR NIEUWE KOOKPOT

Invloed van kookprogramma

Wanneer koopt iemand nieuwe kookpotten? Zoals gezegd, hebben kookprogramma's een niet te onderschatten invloed. Consumenten zien een pot op tv of op sociale media en schrijven de producenten aan met de vraag welke kookpot Jeroen Meus of welke ovenschaal Sandra Bekkari precies gebruikt. Dat positieve effect is er nog steeds, maar vermindert. Al kan het tij misschien snel weer keren met jonge, nieuwe koks op televisie.

Kookpotten worden beter verkocht als ze tentoongesteld worden. En niet zomaar op de doos,  beter op een tafel of kookplaat (Codera)

Eindejaar en winter

Een andere aanleiding tot de aanschaf van nieuwe kookpotten is de eindejaarsperiode. Men nodigt familie en vrienden uit en wil scoren met de maaltijd. En de winterperiode nodigt ook uit tot de aankoop van de duurdere gietijzeren potten - een gietijzeren pot is een typisch eindejaarsproduct - voor de tragere gerechten zoals hutsepot en een stoofpotje. Ook grotere potten doen het dan goed dankzij de soepbereidingen. En koopt men niet voor eigen gebruik, dan is het misschien voor een cadeau. Winkeliers ondervinden dat er dan al eens wordt samengelegd voor een mooie kookpot. Duidelijk is dat zowat de helft van de omzet wordt gehaald in de laatste maanden van het jaar.

Ook kookpotten zijn trendgevoelig

En met eindejaar zijn er heel wat promoties, wat ook een trigger is. Net zoals met Valentijn, Moederdag (verkoop van de kookpotten echter in dalende lijn), Vaderdag (verkoop in stijgende lijn) en het aspergeseizoen. Naast de kookprogramma's en de eindejaarsperiode is een nieuwe keuken een reden tot het kopen van nieuwe kookpotten. Of een nieuw aangeschafte inductiekookplaat. Dan zijn er nog de trends die aanzetten tot kopen. En het feit dat er meer gelet wordt op design. Geen zelfde kookpotten meer in elke keuken van het land zoals vroeger (potten die men vaak toch niet zag), maar wel kookpotten waarmee je je onderscheidt van anderen (die mooi ogen op het kookeiland).

 

Wat het verschil man/vrouw betreft: mannen gaan meer voor speciale of specifieke kookpotten, vrouwen neigen naar ergonomische exemplaren die er mooi uitzien en betaalbaar zijn (Plastinox)

SLIJTVASTE INOX 'VAN 3 OF 5 LAGEN'

Designaluminiumpotten goedkoper

En nu de vraag welk type kookpotten in is. De inductiegeschikte inox (roestvrij staal) staat nog altijd op nummer 1. Die potten mogen best wat kosten, want ze zijn een lang leven beschoren. Aluminiumpotten staan op de tweede plaats. Ze kosten minder en zijn handig in gebruik omdat ze weinig wegen. En ze hebben vaak een mooi design. Maar ze slijten sneller en passen dus niet in de duurzame trend.

Aantal lagen is als hotelsterren

En dan het aantal lagen, een apart verhaal. Al onze respondenten zijn het erover eens dat die voor interpretatie vatbaar zijn: “Het is net zoals met de sterren in een hotel. Er zit voor een stuk marketing achter." Bij de inoxpotten spreekt men graag van 5 of 7 lagen, maar niet elke fabrikant kan precies uitleggen welke lagen dat dan precies zijn en welke functie ze hebben. Feit is dat de meerlagige kookpotten de warmte voeren tot boven aan de rand (en net zoals de gietijzeren versies voor een gelijkmatige verdeling van de warmte zorgen). Het voedsel warmt snel op, behoudt goed zijn temperatuur en de lagen zorgen voor een optimale weerstand tegen vervorming. Doorgaans zit een laag aluminium als warmtegeleider tussen twee lagen inox. Met de wanden erbij krijg je vijf. Sommige fabrikanten spreken van twee aluminiumlagen tussen drie stainlesssteellagen. Dan is er nog de antiaanbaklaag, de keramische laag of de magnetische bodem waar men kan mee goochelen als laag.

 

Voor het makkelijk afgieten hebben sommige kook­potten een paar troeven: een ronde afwerking, een giettuitje of afgietgaatjes in het deksel (BergHOFF)

GLAZEN DEKSEL BESPAART ENERGIE

Ronde kookpotten tussen 16 en 20 cm

Over de vorm van de kookpotten en de afmetingen kunnen we kort zijn. Alleen ronde kookpotten doen het goed, om praktische redenen: makkelijk te reinigen, er valt makkelijk in te roeren. En de standaardkookplaten zijn nog altijd rond. Hier en daar duikt een ovale, gietijzeren vorm op. Die koopt men al eens uit nostalgie of omdat hij mooi oogt. Maar hij neemt veel plaats in. Een vierkante kookpot is uitzonderlijk, al heeft hij wat meer ruimte. Maar het vuil kruipt in de hoeken … De doorsneeformaten zijn 16, 18 en 20 (tot 24) cm. Alles wat boven de 28 cm is, is voor de professionele gebruiker.

Deksel voor geïntegreerde afzuigsystemen

Alle respondenten zijn het erover eens dat een glazen deksel te verkiezen is boven een deksel in hetzelfde materiaal als de kookpot. Je bespaart er heel wat energie mee omdat je het deksel niet te pas en te onpas moet opheffen om het kookproces in de gaten te houden. Meestal heeft een glazen deksel een stoomgaatje, en het is doorgaans onbreekbaar. Bij sommige fabrikanten passen alle deksels van formaat X - inclusief de glazen variant dus - op elke kookpot van hetzelfde formaat. Een fabrikant komt in 2020 met een nieuwe kookpot waarvan het deksel rekening houdt met de geïntegreerde afzuigsystemen in de inductievuren. De stoom zal naar beneden geduwd worden.

Altijd nog pannenlap nodig

Een handgreep of dekseldop van bakeliet is hittewerend, maar kan niet bij alle merken in de oven (bij sommige wel, tot zelfs 240°). Bakeliet krijgt na vaatwasbeurten een witte schijn. Vaak prijzen merken hun grepen en knoppen aan als 'koud', maar eigenlijk dient men altijd wel een pannenlap/siliconen pannengreep bij de hand te hebben. Een extraatje bij sommige series is dat het deksel in het handvat kan rusten. Voor het makkelijk afgieten hebben sommige kookpotten een paar troeven: een ronde afwerking (daaraan zie je ook het verschil met goedkopere potten), een giettuitje of afgietgaatjes in het deksel.

 

TIPS VOOR DE WINKELIER

  • Verander regelmatig de presentatie in uw winkel, met telkens een ander merk of soort kookpot op de voorgrond.
  • Werk met thema's: bijvoorbeeld soeppotten in de winter.
  • Promo's type 'gratis soeplepel bij kookpot' doen het altijd goed.
  • Test de kookpotten zelf uit. Zorg dat ook uw medewerkers alle eigenschappen van de kookpotten kennen.
  • Koop kookpotten aan in meerdere prijscategorieën.
  • Als u de concurrentie met internet wilt aangaan: stel de juiste en stel gerichte vragen (qua kookinteresse, budget enzovoort).
  • Geef klanten aan de kassa de gelegenheid om zich in te schrijven voor een kookdemo.
  • Investeer in een webshop. Klanten weten graag op voorhand welke producten ze bij u zullen vinden.

 

AFNEEMBARE HANDVATTEN GEEN SUCCES

Handig toch, plaatsbesparende maatregelen zoals afneembare grepen? In het buitenland (Frankrijk bijvoorbeeld) doen die het beter dan hier, misschien omdat wij Belgen in het algemeen nog groot wonen. En we hebben het dan vooral over pannenkoeken- en vispannen. Kookpotten met afneembare handvatten zijn makkelijk bruikbaar in de oven, maar we zijn er hier niet voor gewonnen dus. Toch zijn er merken die zich met afneembare grepen willen onderscheiden van de concurrentie.

 

PRESENTATIE OP APARTE TAFEL

Geen al te grote voorraad

Het vergt een investering als de winkelier een grote voorraad kookpotten in huis wil. Maar dat is niet echt meer nodig omdat fabrikanten snel kunnen bijleveren. Anderzijds kan de consument niet meer wachten: als hij ze niet direct kan meenemen, is de kans groot dat hij online bestelt. In september heeft de winkelier voor de kotstudent het best extra kleine formaten op voorraad. De winstmarge op een kookpot voor de winkelier is gemiddeld zo'n 60%.

Accessoires kunt u beter in de buurt van de potten presenteren. Bij aankoop van een kookpot zijn dat namelijke ideale impulsproducten (A’Domo)

Accessoires als impulsproducten

Kookpotten worden beter verkocht als ze tentoongesteld worden. En niet zomaar op de doos, beter op een tafel. Of als shop-in-shop. Klanten nemen de pot graag in de hand. Leveranciers hebben  vaak displays en pannenstanden ter beschikking. U kunt altijd accessoires zoals pannenlappen, vergieten, schorten, gardes, tangen, schuimspanen, soeplepels, pollepels enzovoort in de buurt presenteren. Bij aankoop van een kookpot zijn dat ideale impulsproducten.

 

Demo's

Wat nog altijd goed werkt, zijn demo's. Daarbij wordt deskundige uitleg gegeven bij de eigenschappen van een kookpot. Sommige winkeliers zijn eerder terughoudend om ze aan te vragen uit schrik voor het organisatorische aspect. De leveranciers brengen echter alle materiaal en voedsel mee. De enige manier trouwens om u nog meer te onderscheiden van de webwinkels, is voor beleving en animatie zorgen in het winkelpunt.

 

Met dank aan Beka Cookware - BergHOFF Belgium -Codera - La Cucina Import - Livwise - Plastinox - Schulte Ufer - Vanlerberghe (KOOK 51)

Inductieproof van Le CreusetInductieproof van Le Creuset
De pan is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar er zijn naast gas een tal aan nieuwe manieren van koken bijgekomen.
Een populaire keuze is inductie; duurzaam en zonder gas.
Maar kan de pan van Le Creuset hier in mee?
 
Lees meer

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Charlotte De Noose
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine