Inductiegeschikt inox nog steeds nummer 1 bij kookpotten
Ook aluminium doet het goed
De keuze van een kookpot is geen sinecure. Nu de klant zijn kookpotten steeds bewuster kiest, is - of blijft - productkennis uw belangrijkste USP.
SLIJTVASTE INOX 'VAN 3 OF 5 LAGEN'
Welk type is in? De inductiegeschikte inox (roestvrij staal) staat nog altijd op nummer 1. Die potten mogen best wat kosten, want ze zijn een lang leven beschoren.
Aantal lagen is als hotelsterren
En dan het aantal lagen, een apart verhaal. Al onze respondenten zijn het erover eens dat die voor interpretatie vatbaar zijn: “Het is net zoals met de sterren in een hotel. Er zit voor een stuk marketing achter." Bij de inoxpotten spreekt men graag van 5 of 7 lagen, maar niet elke fabrikant kan precies uitleggen welke lagen dat dan precies zijn en welke functie ze hebben. Feit is dat de meerlagige kookpotten de warmte voeren tot boven aan de rand (en net zoals de gietijzeren versies voor een gelijkmatige verdeling van de warmte zorgen). Het voedsel warmt snel op, behoudt goed zijn temperatuur en de lagen zorgen voor een optimale weerstand tegen vervorming. Doorgaans zit een laag aluminium als warmtegeleider tussen twee lagen inox. Met de wanden erbij krijg je vijf. Sommige fabrikanten spreken van twee aluminiumlagen tussen drie stainlesssteellagen. Dan is er nog de antiaanbaklaag, de keramische laag of de magnetische bodem waar men kan mee goochelen als laag.
ANDERE METALEN KOOKPOTTEN
Aluminium alleen
Deze goedkopere potten geleiden de warmte goed, maar aluminium is niet zo sterk, tenzij het gealuminiseerd is. De potten zijn wel licht en dus makkelijk hanteerbaar. Het metaal moet gecoat worden, want de voeding mag er niet rechtstreeks mee in contact komen. Aluminiumpotten staan op de tweede plaats. Ze kosten minder en zijn handig in gebruik omdat ze weinig wegen. En ze hebben vaak een mooi design. Maar ze slijten sneller en passen dus niet in de duurzame trend.
Geëmailleerd plaatstaal
Potten in geëmailleerd plaatstaal geleiden snel de warmte. Daarnaast is het materiaal goedkoop en zeer licht.
Koper
In de hogere prijsklassen zijn er ook kookpotten die langs de buitenkant uit het bijzonder warmtegeleidende koper bestaan, met een tussenlaag in aluminium en een binnenste laag in hard rvs.
Gietijzer en aardewerk populair voor slowcooking
Gietijzer neemt minder snel warmte op, maar daarna geeft ze die ook trager af. Ideaal dus voor een stoofgerecht. De binnenzijde bestaat bijvoorbeeld uit crèmekleurig email, dat ruw kan zijn en daardoor lang meegaat en krokant bakt. Ook populair voor slowcooking zijn stoofpotten in aardwerk. Dit materiaal verspreidt immers zeer gelijkmatig de warmte. Bovendien is de kans op aanbakken klein, dankzij het geglazuurde oppervlak.
GLAZEN DEKSEL BESPAART ENERGIE
Ronde kookpotten tussen 16 en 20 cm
Over de vorm van de kookpotten en de afmetingen kunnen we kort zijn. Alleen ronde kookpotten doen het goed, om praktische redenen: makkelijk te reinigen, er valt makkelijk in te roeren. En de standaardkookplaten zijn nog altijd rond. Hier en daar duikt een ovale, gietijzeren vorm op. Die koopt men al eens uit nostalgie of omdat hij mooi oogt. Maar hij neemt veel plaats in. Een vierkante kookpot is uitzonderlijk, al heeft hij wat meer ruimte. Maar het vuil kruipt in de hoeken … De doorsneeformaten zijn 16, 18 en 20 (tot 24) cm. Alles wat boven de 28 cm is, is voor de professionele gebruiker.
Deksel voor geïntegreerde afzuigsystemen
Alle respondenten zijn het erover eens dat een glazen deksel te verkiezen is boven een deksel in hetzelfde materiaal als de kookpot. Je bespaart er heel wat energie mee omdat je het deksel niet te pas en te onpas moet opheffen om het kookproces in de gaten te houden. Meestal heeft een glazen deksel een stoomgaatje, en het is doorgaans onbreekbaar. Bij sommige fabrikanten passen alle deksels van formaat X - inclusief de glazen variant dus - op elke kookpot van hetzelfde formaat. Een fabrikant kwam in 2020 met een nieuwe kookpot waarvan het deksel rekening houdt met de geïntegreerde afzuigsystemen in de inductievuren. De stoom zal naar beneden geduwd worden.
Altijd nog pannenlap nodig
Een handgreep of dekseldop van bakeliet is hittewerend, maar kan niet bij alle merken in de oven (bij sommige wel, tot zelfs 240°). Bakeliet krijgt na vaatwasbeurten een witte schijn. Vaak prijzen merken hun grepen en knoppen aan als 'koud', maar eigenlijk dient men altijd wel een pannenlap/siliconen pannengreep bij de hand te hebben. Een extraatje bij sommige series is dat het deksel in het handvat kan rusten. Voor het makkelijk afgieten hebben sommige kookpotten een paar troeven: een ronde afwerking (daaraan zie je ook het verschil met goedkopere potten), een giettuitje of afgietgaatjes in het deksel.