GraafmachinesPremium

Elektrisch aangedreven grondverzetmachines winnen terrein

Voor grondverzet heeft u grofweg twee opties: compacte wielladers en compacte rupsgraafmachines. De eerste dienen voornamelijk voor het verplaatsen van materiaal, de tweede om te graven. Bij het kiezen is het belangrijk om goed na te denken over welk toestel u vandaag nodig hebt, én welk morgen. Hieronder overlopen we cruciale factoren voor een ideale aankoop; zoals de grootte, de vele opties op het vlak van ergonomie en comfort, en de aandrijving.

Hyuandai graafmachines
Nieuwe toestellen van Hyundai

Compacte wiellader

Deze machine, met vierwielaandrijving, kiest u als u aarde, zand, steenpuin enzovoort wilt laden en vervoeren. Ze is te voorzien van verschillende laadschoppen, al naargelang het behandelde materiaaltype. Bovendien kunt u hiermee grote, relatief goed begaanbare terreinen vlak trekken. En aangezien het tegenwoordig mogelijk is om hydraulische uitrustingsstukken aan een wiellader te bevestigen, kunt u hiermee ook borstelen of zelfs compacte betonmolens aandrijven.

Verschillende soorten

Knikladers hebben een kleine draaicirkel, ideaal voor het werken op plaatsen met weinig manoeuvreerruimte. Dankzij de knikbesturing kunt u de lading bovendien in een rechte lijn benaderen. Als u vorken op de kniklader plaatst, geniet u ook meer flexibiliteit bij het oppakken en neerzetten van pallets.

Een duurzamere werf zal de komende jaren een hybride werf blijken
16 artikels
Alles over bouwmachinesOntdek ons digitaal magazine over bouwmachines
Lees magazinechevron_right

Met de arm van een zwenklader kunt u 90° links of rechts draaien. Zwenkladers bestaan met een scharnierpunt of een starre structuur. Een schranklader heeft daarentegen altijd een starre structuur zonder articulatie. Dat type wiellader bestuurt u doordat de wielen of rupsen links en rechts met een andere snelheid draaien. Ze zijn uiterst geschikt voor werken in compacte ruimtes.

Ahlmann zwenklader
Met deze zwenklader van Ahlmann kunt u 90° links of rechts draaien

Er bestaan knik- en schrankladers op banden en op rupsen. Rupsbanden bieden verhoogde terreincapaciteiten en een betere gewichtsverdeling.

Compacte rupsgraafmachines

Moet u vooral graafwerken in de tuin uitvoeren? Of wel eens een terrein opruimen of effenen? Dan kiest u voor een compacte mini- of micrograafmachine. U vindt ze in gewichtsklassen van minder dan 1 ton tot 8 ton. Dankzij de rupsbanden heeft het toestel een lagere gronddruk, wat belangrijk is op een zachte ondergrond.

Yanmar graafmachine
De rupskranen van Yanmar zijn al beschikbaar vanaf 0,8 ton

Erg compact

Deze kleine graafmachines zijn erg handig voor graafwerken op plaatsen waar de ruimte eerder beperkt is. De kleinste modellen zijn zo smal dat ze zelfs door een deuropening of tuinpoortje passen. U vindt bijvoorbeeld al rupskranen vanaf 0,8 ton, die moeiteloos door een doorgang van minder dan 1 m gaan. Of een minigraver met een inschuifbare onderwagen, die zo slechts 750 mm breed is. Ideaal voor sloop- of renovatiewerken binnenshuis, of werken in de achtertuin. Om de stabiliteit te bewaren, kunt u de rupsen nadien mogelijk weer uitschuiven. Deze toestellen kunt u met verschillende types al dan niet kantelbare graafbakken uitrusten.

Verhoeven graafmachine
Met ingeschoven onderwagen is deze minigraver van Takeuchi slechts 750 mm breed

Bij bepaalde modellen op de markt blijft het zwenken van de bovenwagen volledig binnen de spoorbreedte van de rupsbanden. Dat maakt de machine nog compacter en nog veelzijdiger toepasbaar. Andere rupsgraafmachines hebben geen overhangende achterkant, voor een optimale wendbaarheid en bewegingsvrijheid.

De kleinste modellen zijn zo smal dat ze zelfs door een deuropening of tuinpoortje passen

Ook hier meer toepassingen

Ook een mini- of micrograver kan vandaag veel meer dan alleen graven. Hierop kunt u bijvoorbeeld een hydraulische grijper, grondboor of hamer bevestigen. Dankzij een hydraulische of mechanische snelwissel verandert u vlot van uitrustingsstuk. Eventueel is de graafmachine gekeurd als hijstoestel. Dan moeten de lastdragende cilinders meestal wel van slangbreukventielen voorzien zijn en elke drie maanden gekeurd worden.

Andere belangrijke keuzefactoren

Gewichtsklasse en grootte

Enerzijds zal het gewicht van de machine grotendeels uw keuze bepalen. Dat hangt af van de werkzaamheden die u ermee wilt uitvoeren. Hoe groot uw machine dan weer het best is, hangt af van uw gemiddelde werf. Een smal toestel, tot maximaal 1 m breed, is ideaal voor kleine werkzaamheden en smalle paden. Een machine van 1,5 m breed gebruikt u voor iets grotere werken. Meestal gaan tuinaannemers niet groter dan 2,7 ton, zodat ze hun machine op een aanhangwagen kunnen vervoeren.

Aandrijving: elektrisch komt op

Toen we een paar jaar geleden over deze machines schreven, vertelden we al hoe modellen op elektriciteit aan een opmars bezig waren. Ondertussen is het ecologisch bewustzijn sterk toegenomen, en dus groeit het elektrische aanbod. Met bijvoorbeeld minigravers van 1,1, 1,8, 2 of 2,5 ton, of een compacte kniklader van 5 ton.

Hoelang een elektrisch toestel vandaag kan werken? Wel, we horen toch werktijden van 5 à 6 uur tot 8 uur, met tussentijdse laadbeurten aan de snellader. Veel hangt ook af van welke functies u gebruikt. Elektrische modellen zijn wel nog duurder (dus eerder huren?). Alleen, meer en meer telt ook de CO2-uitstoot, en met elektrische toestellen bouwt u die af.

JCB elektrische machine
Elektrische machines zoals deze van JCB (foto 1), Bobcat (foto 2) en Volvo (foto 3) zijn aan een opmars bezig
Bobcat elektrische machine
Elektrische machines zoals deze van JCB (foto 1), Bobcat (foto 2) en Volvo (foto 3) zijn aan een opmars bezig
Volvo elektrische machine
Elektrische machines zoals deze van JCB (foto 1), Bobcat (foto 2) en Volvo (foto 3) zijn aan een opmars bezig
3/3

Ergonomie en comfort

Op dit vlak hebben zowel wielladers als mini-/microgravers vandaag veel te bieden: ruime cabines, verwarming, airco, een comfortabele en verwarmde stoel met hoofdsteun, een telescopisch stuur, een mechanisch geveerde zetel, bekerhouder, een beeldscherm, radio, joysticks met twee curves of proportionele, duimgestuurde giekverstellingsfunctie … Of u voor een canopy- of cabine-uitvoering gaat, hangt af van de weersomstandigheden waarin u het meest werkt.

Specifiek voor graafmachines

Bij de mini-/micrograafmachines vielen ons enkele extra kenmerken op, die de ergonomie verhogen. Zoals een machine waarbij de rijfunctie in de linkerjoystick geïntegreerd zit, in plaats van de gewone rijhendels. Eventueel bedient u ondertussen met de rechterjoystick het dozerblad. Zo kunt u daar eenvoudig mee nivelleren. Handig zijn ook proportionele joysticks, die meer of minder weerstand bieden naargelang de beweging die u maakt. Dit voelt erg intuïtief aan en laat toe om erg precies te werken.

Mogelijk kan de graafmachine in een constante hydraulische flow voorzien, om uitrustingsstukken aan te drijven. Zo kunt u daarmee werken zonder dat u de functieknop voortdurend moet inhouden. Eventueel kunt u ook de besturingspatronen van de hulphydrauliekcircuits aanpassen, volgens uw voorkeurinstellingen. Sommige machines kunt u zo tot met drie of vier hydraulische leidingen uitrusten.

Kubota graafmachine
Vanuit de ruime cabine van deze minigraver van Kubota hebt u goed zicht op het werk

Nog nieuw is een systeem bij graafmachines dat op elk moment de juiste rupskettingspanning garandeert. Daarmee moet u de kettingen niet meer handmatig spannen, wat onder meer resulteert in minder stilstand en een langere levensduur van de onderwagen.

Levensduur

Hoelang een toestel meegaat, hangt enerzijds af van hoe u het gebruikt en waarvoor. Vaak is het een goed idee een machine te kopen die wat ‘zwaarder’ is dan nodig. Zo werkt ze niet voortdurend op haar limieten. Daarnaast is het belangrijk dat u voor een goede prijs-kwaliteitverhouding kiest. Een hogere kwaliteit heeft een meerprijs, maar biedt betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

Kies voor een machine die niet voortdurend op haar limieten hoeft te werken

Onderhoud cruciaal

Anderzijds hangt de levensduur uiteraard ook erg af van hoe de machine onderhouden wordt. Meestal volstaat een jaarlijkse onderhoudsbeurt, waarbij u indien nodig de olie en filter laat vervangen. Hoe groter het model, hoe duurder het onderhoud, omdat u meer olie en grotere filters nodig hebt.

Verder is het cruciaal dat u de machine wekelijks nakijkt en de scharnierpunten smeert. Dat lukt natuurlijk vlotter als u de te bekijken en te smeren punten eenvoudig kunt bereiken. Bijvoorbeeld dankzij een kantelcabine of serviceluiken.

Wilt u de machine zelf onderhouden? Volg dan zeker strikt het onderhoudsschema dat de constructeur voorschrijft en gebruik bij voorkeur originele onderdelen. Dat is de beste garantie op optimale prestaties.

Ga voor goede dienst na verkoop

Het best kiest u voor een merk en verdeler met een goede lokale service. Zo kunt u snel in de buurt terecht voor onderhoud of herstelling. Voor minigraafmachines kunt u mogelijk een onderhoudscontract afsluiten: zo weet u exact wat het toestel u qua onderhoud zal kosten over een bepaalde periode.

WANNEER KOPEN, WANNEER HUREN?
Huren kan interessant zijn als u de machine slechts voor een bepaald project of specifieke werkzaamheden nodig hebt. Of voor seizoenswerk. Als u huurt, beschikt u altijd over de juiste machine voor de job, waardoor u snel en efficiënt kunt werken. Tegelijk vallen enkele kosten weg. Wanneer u het toestel daarentegen zeer regelmatig nodig heeft, kunt u wel een aankoop of leasing overwegen.

 Met medewerking van Ahlmann, Caterpillar (Bergerat Monnoyeur), Bobcat (Insticom), Delvano, Hyundai, JCB-Belgium, Kobelco (Kemp Groep), Komatsu (BIA), Kubota, Takeuchi (Verhoeven Machinery), Volvo (SMT), Yanmar (Cebeko)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Gerelateerde artikels

Graafmachineverhuur niet klaar voor elektrificatie

De verhuurmarkt voor graafmachines is de laatste jaren gestaag gegroeid. tegelijk lijkt de elektrificatie van de graafmachinemarkt maar niet van de grond te komen.

Zware graafmachines

Zware graafmachines van +40 ton worden voornamelijk ingezet voor het veeleisende werk, zoals afbraakwerken, laadwerkzaamheden in zand- en steengroeves, groot grondverzet bij de aanleg van bermen of op industriële sites, dredging en grootschalige bouwprojecten. de markt voor dit soort zware machines is eerder beperkt, aangezien de aannemer er enkel voor opteert wanneer een bepaalde werftaak veel kracht vereist of er een zeer hoge productiviteit mee gemoeid is. heel uitzonderlijk worden graafmachines van +40 ton in belgië voor rioleringswerken ingezet, maar voor, bijvoorbeeld, omvangrijke grondwerken, waarbij er grote volumes zand verplaatst worden, is het evident dat één zware machine met bijbehorende operator efficiënter en voordeliger werkt dan meerdere machines met evenveel operatoren.

Een duurzamere werf zal de komende jaren een hybride werf blijken

Een duurzamere werf zal de komende jaren een hybride werf blijken. waar mogelijk zal men inzetten op rollend materiaal zonder impact. denk elektrisch en waterstof. maar vooralsnog is de droom van 100% emissievrij nog vrij utopisch.

Delft de elektrische graafmachine het graf van onze traditionele machines?

Of u nu een ‘believer’ of ‘non-believer’ bent in de klimaatdiscussie, dat verandert weinig tot niets aan de overduidelijke evolutie van de maatschappij. het ecobewustzijn zien we ook in onze sector sterker weerspiegeld, bijvoorbeeld in de ...

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine