LASERTOOLS BIEDEN EFFICIENTIE, KOSTEN-REDUCTIE, FLEXIBILITEIT EN TIJDWINST
LASER: VAN GADGET TOT ONMISBARE TOOL
Lasers vormen een vrij jonge productcategorie die zo'n 40 jaar bestaat. Uiteraard zijn er de afgelopen jaren heel wat innovaties geweest, denk maar aan de groene laser of nog het steeds groter wordende bereik. Bovendien zijn de prijzen een pak interessanter geworden. De bouwwereld heeft ondertussen de vele voordelen van laserapparatuur ingezien, en ook tuinaannemers en tuinarchitecten zijn vandaag helemaal overtuigd. Kortom, lasers zijn uitgegroeid tot onmisbare tools, waardoor de verkoop nog steeds in stijgende lijn gaat.
SNELLER EN VLOTTER WERKEN
Eerst en vooral kun je met laserapparatuur sneller en vlotter werken. Elke tuinaannemer heeft minstens één laser op zak waarmee hij zijn dagelijkse werken kan uitvoeren. Door deze toestellen in te zetten, gaat er veel minder tijd verloren - tijd die vandaag heel kostbaar is geworden. Kortom, met elektronisch meetgereedschap bespaar je tijd en geld, en verhoog je de productiviteit.
Nauwkeuriger meten
Daarnaast kun je met een laser ook veel nauwkeuriger werken en heb je minder kans op 'dure' fouten. Die accuraatheid en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk voor een professional.
Door de vernieuwde technologieën in lasers kun je bijvoorbeeld heel snel hellingen uitzetten. Bovendien zorgt de hellingszoeker ervoor dat je hellingsberekening automatisch verrekend wordt, wat zorgt voor minder fouten en een hogere nauwkeurigheid in afwerking. Ook het uitlijnen van hekwerk gebeurt snel en nauwkeurig dankzij de uitlijnfunctie van lasers.
Gemakkelijk te gebruiken
De meeste lasers maken het de gebruiker erg gemakkelijk dankzij een intuïtieve gebruikersinterface: er zijn met andere woorden weinig knoppen en de software binnenin is overzichtelijk. Zo heb je snel het juiste menu te pakken om de meting of berekening correct uit te voeren.
LASERS
Roterende lasers
Roterende lasers zijn de meest verkochte en bekendste toestellen op de markt. Ze worden voornamelijk ingezet voor buitenwerk. In de tuinwereld vinden we dan ook vooral rotatielasers terug. Deze toestellen worden voor verschillende doeleinden ingezet en afhankelijk van de toepassing zal het ene meer aanleunen bij haar noden en wensen dan het andere.
Horizontale lasers
Horizontale lasers zijn de eenvoudigste in hun soort. Ze hebben slechts één knop en zijn volautomatisch.
Hellingslasers
Een hellingslaser is een vlakke laser waarbij eveneens 1 of 2 hellingen worden ingestoken. Deze hellingen zijn vooral interessant voor bijvoorbeeld tuinaannemers die paden, terrassen of opritten aanleggen. We willen immers dat het water bij regen naar de goede kant wegvloeit. Het gebruik van hellende vlakken zorgt ervoor dat dit snel, efficiënt en nauwkeurig gebeurt.
Interieurlasers
Het woord zegt het zelf, interieurlasers worden vooral ingezet voor alle binnenafwerking. Deze lasers zijn ideaal voor binnenwerk vanwege bepaalde functionaliteiten die het werk eenvoudiger maken. Zo zul je in dit type laser al gauw een groene diode terugvinden, die men veel beter ziet dan de rode. Voor interieurafwerkers kan dit zeker een meerwaarde zijn.
Rioleringslasers
Rioleringslasers hebben maar één specifiek nut: ze worden puur gebruikt voor de nauwkeurige aanleg van rioleringen.
Lijnlasers
Een lijnlaser is een laser die een permanente lijn op een object projecteert. Hij is handiger dan een traditionele waterpas, omdat hij een groter werkvlak toestaat. Lijnlasers zijn in de eerste plaats ontworpen voor binnengebruik, over een beperkte afstand en met een beperkte nauwkeurigheid. Daarnaast zijn er ook lijnlasers voor buiten, ideaal voor mensen die paden of terrassen aanleggen. Je hebt immers altijd een haakse hoek van 90°.
Puntlasers
Net zoals lijnlasers zijn ook puntlasers kleine en compacte lasers die een constante/volle laserstraal uitzenden. Ze zijn handig bij het vloeren, het ophangen van schilderijen, het uitlijnen van profielen, het installeren van wanden of plafonds, het plaatsen van keukens of badkamers ...
Kruislasers
Een kruislaser projecteert een kruisvormig paar laserstralen. Daardoor is hij ideaal voor de horizontale en verticale uitlijning (binnenshuis). Kruislasers zijn bijvoorbeeld erg handig als aanzet bij het tegelen.
OPTISCHE INSTRUMENTEN
Waterpastoestellen
Waterpastoestellen zijn er zowel analoog als digitaal. Deze instrumenten zijn de voorgangers van de lasers, en nog steeds nauwkeuriger dan een laser. Nadeel is wel dat je altijd met twee moet zijn, terwijl je met een laser wel alleen kunt werken. Toch worden waterpastoestellen ondanks hun 'achterhaalde' technologie nog steeds vaak verkocht en gebruikt op werven.
Theodolieten
Een theodoliet is een hoekmeetinstrument waarmee men met een hoge nauwkeurigheid horizontale en verticale hoeken kan meten. Theodolieten zijn er in twee varianten. De oude variant is optisch-mechanisch. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een ringvormige glasplaat, waarop een verdeling is aangebracht. Met behulp van een index en een afleesinrichting kan de juiste waarde op deze verdeling worden gelezen. Vandaag wordt echter vaker gebruikgemaakt van een elektronische theodoliet. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een roterende glazen cirkelrand, waarop een vast aantal verdelingen is aangebracht. De hoekwaarde wordt geleverd door een stel indexen.
MEETAPPARATUUR
Digitale afstandsmeter
De eerst digitale afstandsmeter bestaat al meer dan 25 jaar en ondertussen is hij niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Met deze toestellen kun je heel snel oppervlaktes en afstanden meten, de stelling van Pythagoras uitvoeren, volumes bepalen ... Hoe hoog een ruimte, hoe lang een wand of hoe diep een kamer ook is, het kan exact berekend worden met de digitale afstandsmeter. Deze kleine, handige toestellen meten grote en kleine afstanden en in combinatie met bluetooth, dat in verbinding staat met een smartphone of een tablet, kan een hele ruimte snel in combinatie met een handige app uitgemeten worden en waar nodig van afbeeldingen voorzien worden.
Digitale hoekmeter
Met een digitale hoekmeter kun je perfect hoeken meten. Op de display van het toestel kun je de gemeten hoek aflezen. Hoekmeters worden onder andere door metselaars, timmermannen en meubelmakers gebruikt.
HIGH-END EQUIPMENT
De meest recente ontwikkelingen zijn de gerobotiseerde totaalstations en gps-systemen. Dit high-end equipment is dé trend van dit jaar en de jaren die volgen. Een tuin is immers nagenoeg nooit een rechtlijnig geheel. Maar met een gps-systeem en totaalstation zet je met gemak de meest moeilijke oppervlakken uit. Bochten en zelfs taluds vormen geen enkel probleem. Tuinaannemers kunnen zelf op een accurate en betrouwbare manier opmeten tot in de kleinste hoeken. De software is ook zo ontwikkeld dat ook mensen zonder kennis van landmeetkunde het toestel kunnen gebruiken. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en tijdwinst, want men moet niet telkens opnieuw aan de slag met meetbanden en hoogtepiketten of op een landmeter wachten om metingen of uitzettingen te kunnen doen. Met gerobotiseerde totaalstations kun je nog sneller en nog meer prestatiegericht werken. Deze toestellen baseren zich op bestaande referentiepunten of op afstanden die de gebruiker zelf vastlegt, en volgen het prisma bij elke beweging. Dit zorgt ervoor dat er maar één persoon nodig is om metingen of uitzetwerken uit te voeren. Zo wordt het uitzetten van unieke tuinlandschappen echt kinderspel.
Accessoires
Tot slot kunnen er bij meetapparatuur nog een aantal accessoires worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld maar aan statieven, wandklemmen, batterijen ... Sommige toestellen worden ook verkocht in een handige, complete koffer, zodat de koper meteen al het nodige heeft om van start te gaan.
TAL VAN INNOVATIES
Betere visibiliteit
Hardwarematig kunnen we concluderen dat de laser geen grote verrassingen meer in petto heeft. Wel is het zo dat we steeds meer verbeteringen zien, bijvoorbeeld op het vlak van visibiliteit. Zo wordt de groene lasertechnologie meer en meer de maatstaf. Bij fel licht zijn rode laserlijnen lastiger te zien. De groene kleur zorgt voor een betere herkenning in ons gezichtsveld. Door de verschillende golflengtes is de lichtopbrengst bij groen licht immers hoger dan bij rood en is het dus helderder. Daardoor zijn deze laserlijnen tot vier keer beter zichtbaar voor het menselijke oog in vergelijking met de rode, en dat zowel buiten als binnen.
Smartphone en tablet
Thuis, onderweg, op het werk ... smartphones en tablets bepalen steeds meer onze dagelijkse bezigheden. Bovendien gebruikt bijna twee derde van de professionele vakmensen hun smartphone tijdens het werk. Navigatie-apps, e-maildiensten en een meetcamera zijn de eerste stappen naar integratie in het dagelijks werk.
Digitalisering
Net zoals vakmensen uit de bouwwereld zijn ook tuinaannemers en tuinarchitecten vragende partij voor digitalisering. Connectiviteit tussen digitale technologie en elektrische gereedschappen wordt daardoor steeds belangrijker. Want zo wordt de meettechniek niet alleen eenvoudiger, maar ook efficiënter en nauwkeuriger.
Bluetooth
Bovendien komen er steeds meer slimme tools bij, zoals toestellen met een bluetoothpoort, waardoor de gebruiker nog verder geassisteerd kan worden bij het gebruiken van zijn toestel. Denk bijvoorbeeld maar aan een digitale handleiding met visuele begeleiding voor het uitzetten van hoeken of een hellingsgraad. Ook naar beveiliging toe kan de bluetooth-functie een meerwaarde bieden. Want naast toestelbeveiliging met een code tegen diefstal kan aan het toestel ook een self-check meegeven worden die dan op regelmatige basis de nauwkeurigheid van het toestel nagaat en de gebruiker alarmeert als zijn toestel een afwijking vertoont, of zelfs gewoon nood heeft aan een jaarlijks onderhoud.
Groter bereik
Het werkbereik van lasergereedschap is ook veel groter dan vroeger dankzij de afstandsbediening. Zo hebben sommige lasers een bereik van maar liefst 1.350 m diameter, waardoor ze probleemloos voor heel grote en prestigieuze tuinwerkzaamheden kunnen worden ingezet. Men kan een laser ook installeren op een bepaalde hoogte om die dan vanop de begane grond te bedienen. Bovendien hoeft men de laser niet steeds te verplaatsen. Een goede laser laat zich ook makkelijk vastklikken of klemmen tegen een wand of statief, waarna hij zichzelf nivelleert.
3d-mogelijkheden
Tot slot zijn bouwlasers een categorie in volle ontwikkeling. Want waar men nu vooral werkt met lineaire lijnen, wordt er wel volop gewerkt aan toestellen die een 3D-raamwerk kunnen projecteren, om zo bijvoorbeeld het plan van een nieuwe keuken of een nieuwe trap op een vloer en wand te projecteren. Vandaag bestaan er wel al producten die de omgekeerde beweging maken: het opmeten van een lege ruimte gebeurt hier volledig digitaal en die gegevens worden omgezet in een digitaal plan.