VloerconstructiesPremium

Gespoten PUR-vloerisolatie, snel en naadloos

Verschil tussen gespoten vloerisolatie en isolatieplaten uitgeklaard

Een eerste mogelijkheid om via de vloer geen warmte verloren te laten gaan, is dankzij gespoten polyurethaan (PUR). Het voordeel van gespoten PUR-vloerisolatie is dat het een snelle en naadloze manier is om een zowel thermisch isolerende als structureel versterkende uitvullaag bij dek- en bedrijfsvloeren te creëren, wat voor een naadloze water- en luchtdichte afwerking zorgt.

vloerisolatie
Met gespoten PUR-vloerisolatie kan op een snelle en naadloze manier een thermisch isolerende en versterkende uitvullaag worden aangebracht

Snel en naadloos

Gespoten PUR-isolatie is door zijn initiële vloeigedrag ook perfect voor het omsluiten van het leidingwerk op de vloer. Het grootste voordeel is ongetwijfeld de goede isolerende werking en perfecte afsluiting met een gemiddelde lambdawaarde van wel 0,026 W/mK. In zijn nadeel spreekt dat tijdens en na installatie de werkzone enkel te betreden is door de installateur, wat de bewegings- en arbeidsvrijheid voor korte tijd vermindert. Uitgeharde PUR is onschadelijk, maar tij­dens de verwerking van de chemische componenten zijn speciale veiligheidsmaat­regelen vereist, waardoor aangepaste ademhalings­bescherming en een werkbril onmisbaar zijn.

Verandering in de maak

Er zijn 2 soorten gespoten isolatie beschikbaar. Een eerste optie is de PUR-isolatie met open cellen, waarbij water gebruikt wordt als blaasmiddel. Dit product heeft een uitstekend vulvermogen en goede akoestische eigenschappen. Het alternatief is de PUR-isolatie gesloten cellen, waarbij een fysisch blaasmiddel wordt gebruikt. Dit product heeft uit­stekende thermische- en mechanische eigenschappen. De blaasmiddelen zijn gassen die het schuim laten uitzetten in zijn juiste vorm en die zorgen voor een goede isolatiewaarde. Het fysisch blaasmiddel bij de PUR-isolatie met gesloten cellen is standaard hydrofluorocarbon (HFC), een broeikasgas met negatieve invloed op de CO2-emissie. Een nieuw type blaasmiddel doet ondertussen zijn intrede: hydrofluoro-olefin (HFO) met een lage CO2-uitstoot en optimale producteigenschappen. Volgens het klimaatakkoord van de Europese Unie zullen de HFC-type blaasmiddelen verdwijnen tegen 2023. Kortom: HFO-gebaseerde systemen zijn de duurzame oplossing voor de toekomst van thermische isolatie.

Werkwijze en voorwaarden

Gespoten vloerisolatie wordt aangebracht in lagen van maximaal 40 mm dik. Indien de totaal aan te brengen dikte meer dan 100 mm bedraagt, moet voldoende wachttijd worden voorzien tussen de afzonderlijke lagen. Het gebouw dient regen- en winddicht te zijn met voldoende ventilatie. Qua temperatuur gelden een aantal voorwaarden: een omgevingstemperatuur tussen 0 °C en 35 °C, een grondstoftemperatuur tussen de 15 °C en 25 °C en een droge, schone en warmte­bestendige ondergrond met een temperatuur tussen de 0 °C en 35 °C. Ramen en schrijnwerk moeten volledig worden afgeplakt en bepleistering dient te worden beschermd.

Wetgevend kader

Gespoten isolatie dient te voldoen aan de Europese regelgeving EN 14315, met betrekking tot de productvereisten en de eisen omtrent de installateur. Het hierop gebaseerde ‘productpaspoort’ is de Declaration of Performance (DOP).

Daarnaast bestaat er voor gespoten vloerisolatie in België een technische goedkeuring ATG met certificering. De reden hiervoor is het kritisch karakter van de belaste toepassingen, waar niet alleen de thermische en akoestische isolatie-eigenschappen van het product van belang zijn, maar ook de mechanische eisen. Deze omvatten onder meer de druksterkte, dimensionale stabiliteit en vervorming onder druk en temperatuur. De technische goedkeuring ATG omvat naast productspecificaties ook uitvoeringsrichtlijnen, waar­aan de installateur zich binnen de kwaliteitsborging van het geïnstalleerde product dient te houden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jade Lambrecht
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine