EgalisatiemiddelenPremium

VERWERKING VAN EGALINES

verwerkingDe verwerking van egalines begint eerst en vooral met een goede voorbereiding van de ondergrond. Daarna kan het middel in banen op de vloer worden uitgegoten en gladgestreken. Nadat de egaline uitgehard en gedroogd is, moet het ter afwerking nog worden opgeschuurd.

VOORBEREIDING VAN DE ONDERGROND

Hoewel het niet 100% noodzakelijk is, wordt aangeraden om eerst de oude vloer te verwijderen. Dit draagt bij aan een betere egalisatie en maakt het inkorten van deuren en verplaatsen van plinten overbodig. (bij lvt minder van toepassing) Er dienen zoveel mogelijk oneffenheden, zoals uitstekende spijkers, verwijderd te worden. De vloer moet vervolgens schoon, droog en stofvrij gemaakt worden.

verwerking egalisatieWat betreft het restvochtgehalte gelden volgende normen:

  • cementgebonden dekvloer: 2% CM (1,8% CM met vloerverwarming)
  • anhydrietgebonden dekvloer: 0,5% CM (0,3% CM met vloerverwarming)

In alle gevallen wordt het gebruik van een primer of voorstrijkmiddel aangeraden. Dit product reguleert namelijk de zuigende werking van de ondergrond. Het vormt een hechtbrug tussen de ondergrond en het egaliseermiddel en zorgt dat het laatste goed kan uitvloeien. Net als bij de egaliseermiddelen, bestaan er verschillende primers, aangepast aan de ondergrond en het egaline.

Er bestaan tevens universele primers, of primers die meteen ook als vochtscherm dienen. Deze worden aangeraden wanneer de dekvloer te veel restvocht bevat. Primers worden doorgaans in één laag aangebracht. Bij poreuze ondergronden kan echter een tweede laag nodig zijn en in sommige gevallen is het nodig om de ondergrond eerst op te schuren. Raadpleeg hiervoor de voorschriften van de fabrikant. Eventuele vloerverwarming moet bij het aanbrengen van primer en egaline uitgeschakeld zijn.

EGALISEERMIDDEL AANBRENGEN

De meeste egalisatieproducten worden in poedervorm verkocht en moeten voor de verwerking met water vermengd worden. Het water moet koud en zuiver zijn en het egaline wordt best op lage snelheid (500 toeren/min) vermengd. Zo wordt er geen lucht in het mengsel getrokken. De hoeveelheid water en andere technische vereisten staan steeds aangegeven op de verpakking. Het product wordt gemengd tot het klontvrij en voldoende vloeibaar is. Als alternatief bestaan er ook gebruiksklare pasta's. Het egaliseermiddel wordt in banen over de vloer uitgegoten en vervolgens in heen-en-weergaande bewegingen met een vlakspaan of egaliseerrakel gladgestreken. Vervolgens wordt het mengsel nog met een ontluchtingsrol of prikkelrol ontlucht.

Voor het egaliseren van grote ruimtes kan ook gebruik gemaakt worden van een egalisatiepomp. Deze verdeelt het egaliseermiddel zeer gelijkmatig en volgens een constante mengverhouding over de vloer, waardoor een gladder en netter resultaat bekomen wordt.

egline

UITHARDING EN DROGING

Standaard bedraagt de droogtijd van de meeste egalines 24 uur per 3 mm dikte, al hebben de klimatologische omstandigheden hierop een belangrijke invloed. Idealiter worden egalines verwerkt en laat men ze drogen bij een omgevingstemperatuur tussen 17 en 25°C en een vloertemperatuur van 15 à 25°C. Daarnaast moet de bouwplaats winddicht zijn en moet de egalisatie afgeschermd zijn van rechtstreekse bezonning. Wanneer het water te snel uit de egalisatie onttrokken wordt, zullen de druk- en de buigsterkte van de laag namelijk negatief beïnvloed worden. Een hogere luchtvochtigheid zorgt dan weer voor een tragere uitdroging. Wanneer er een snellere verwerking nodig is, kan men gebruik maken van sneldrogende egaliseermiddelen. Zij verkorten de droogtijd tot circa 1 uur per 3 mm laagdikte.

AFWERKING

De LVT-vloer kan quasi meteen na het drogen van het egaliseermiddel geplaatst worden, al dient de egaline wel eerst opgeschuurd te worden. Bij toepassingen met vloerverwarming moet de verwarming stapsgewijs opgestookt worden. Volg hiervoor de voorschriften van de fabrikant.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Elise Noyez

Gerelateerde artikels

Wat gebeurt er met afgedankte energieopslagsystemen?

Wie optreedt als producent, invoerder of installateur van (thuis)batterijen moet een rol opnemen in de verwerking van het opslagsysteem, na afloop van de eerste levensduur. wat betekent dat voor u?

Nieuwe stockageplaats voor afgedankte hv-batterijen

Een ‘militair beveiligde kluis.’ zo omschrijft jeroen van der werff, algemeen directeur bij recupbat, het goederenmagazijn in de haven van antwerpen waar halverwege september een kleine 100 branchegenoten en zakenpartners zijn samengekomen.

Garanties voor kwaliteit gerecycleerde granulaten

Eind augustus 2018 zal onder het eenheidsreglement gerecycleerde granulaten een nieuw acceptatie- en verwerkingsbeleid van kracht gaan bij de producenten van gerecycleerde granulaten. de breker zal bij acceptatie en verwerking een onderscheid moeten maken tussen puin met een laagmilieurisicoprofiel en puin met een hoogmilieurisicoprofiel. sloopbeheersorganisatie tracimat zal o.a. instaan voor het afleveren van de benodigde documenten voor de afvoer van puin naar en de verwerking ervan als laagmilieurisicoprofiel bij de breker. dit gebeurt alleen indien de verschillende stappen van hun ketenzorgsysteem correct zijn doorlopen.

Kwalitatief tegelwerk staat of valt met de juiste tegelvoegmortel

Tegelvoegmortel is in eerste instantie functioneel en vangt de bewegingen van de tegels op. de consument wordt steeds veeleisender en de vraag naar voorgemengde producten met een constante kwaliteit stijgt. cementgebonden mortels zijn gemakkelijk te verwerken. harsgebonden alternatieven worden gekozen waar chemische weerstand vereist is. bepalend voor de keuze zijn onder meer de verwachte belasting en het beoogde esthetische aspect.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine