TuinwerkzaamhedenPremium

Raadpleeg de gazonkalender

GAZONKALENDER gazon onderhouden

Heb je nog een stuk gazon in je tuin? Dan vraagt dat uiteraard enig onderhoud om het vol en groen te houden. Met een gazonkalender blijf je goed bij de pinken. Je vindt er een beknopt overzicht van alle onderhoudstaken door het jaar heen, ingedeeld per seizoen. 

 

1. Winter (december-februari)

Als de temperaturen onder de 5 °C zakken, groeit je gras niet meer en mag je niet meer maaien. Wat je wel kan doen is een oogje in het zeil houden en latere problemen voorkomen. 

Bladafval

Blaadjes die door de wind op je gazon gedeponeerd worden, haal je beter weg. Ze kunnen namelijk het gras verstikken en dat zal plekken geven. Gooi de bladeren echter niet weg, maar raap ze samen en gebruik ze elders in je tuin. Aan de voet van struiken en bomen zorgen ze voor een organisch dekentje dat je planten beschermt tegen vorst én een eerste lading voedingsstoffen voorziet wanneer ze composteren. Als je de ontbonden bladeren in het voorjaar door de bodem rakelt, zorgen ze ook voor bodemverbetering. 

Bladafval op het gras

Heb je nog bladeren over? In een wilder stuk van je tuin kan je ze op een hoop bijeen leggen. Op die manier ontstaat een schuilplaats voor allerlei dieren die later in het jaar van nut kunnen zijn in je tuin. Denk aan egels, wormen enz. 

Drainage

In de winter zorgen neerslag en koude ervoor dat je gazon in een mum van tijd een drassige modderpoel kan worden. Zorg dus zeker voor drainage om een verzopen grasperk te voorkomen. Rond en onder je gazon kan je een optimale infiltratie van water bekomen met uitgekiende beplanting, grindstroken of waterdoorlatende bestrating, infiltratiekratten enz. De bodem onder je gras kan je ook optimaal doorlatend maken met bijvoorbeeld bodemverbeteraars. 

een zompige grasmat

Onderhoud van je gereedschappen

Het is niet omdat je maaier op stal staat, dat die geen onderhoud kan gebruiken. Nu is het ideale moment om het toestel een goeie poetsbeurt te geven, onderdelen te smeren, messen te slijpen enz. Ook je kantenmaaier mag onder handen genomen worden. 

 

2. Lente (maart-mei)

In maart gaan de temperaturen weer de hoogte in en je gras ook. Tijd voor een eerste maaibeurt. Let erop dat je de maaihoogte niet te laag instelt (blijf tussen de 5 à 8 cm)!  Daarnaast fris je het gazon nog op met enkele belangrijke klussen.

Verticuteren 

Zo ontdoe je het gazon van zijn viltlaag. Dood gras, maairesten, onkruid en mossen – allemaal zaken die je gras verstikken en de groei belemmeren – worden er zo uitgehaald. Deze klus kan je klaren met een verticuteerhark of verticuteermachine. Daarmee snijd je met messen of tanden van 3 mm, tot wel 10 mm, diep in de grond, waardoor je alle breedgroeiende wortels afsnijdt.

mos grasmat grasmat onderhouden

Beluchten

Bij beluchten ga je net als bij verticuteren de bodem minder dicht maken, maar hier maak je diepere gaten. Er zijn verschillende methoden om een gazon te beluchten, zoals het gebruik van een beluchtingsmachine met holle tanden, spikes. Een verticuteermachine kan hier ook voor dienen. Deze machines prikken gaten in de grond of snijden korte sleuven om de bodem te beluchten. Op die manier worden de lucht-, water- en voedingsstoftoevoer naar de wortels van het gras verbeterd.

Bemesten

Je gazon heeft opnieuw wat zuurstof, kale plekken zullen terug groen komen te staan. Dan is het tijd om je gazon te voeden met een meststof, hetzij met de hand of met een strooiwagen.

TIP
Voer eerst een bodemanalyse uit. Zo weet je welke voedingstoffen er voldoende, of net te weinig, in de bodem zitten en hoe het met de pH-waarde is gesteld. Een tester vind je makkelijk in je lokale tuincentrum.

mest grasmat onderhoud

Bemest het liefst bij vochtig weer, bij warm of droog weer riskeert het gras te verbranden en zal je bruine plekken in het gazon krijgen. Ga dus aan de slag in de vroege ochtend of 's avonds. Vermijd ook toe te dienen bij een zware regenperiode omdat alles te vlug zou kunnen uitspoelen.

Bijzaaien

Nu is het moment om kale plekken in het gras bij te zaaien. Gebruik een specifieke snelgroeiende soort graszaad.

 

3. Zomer (juni-augustus)

Afhankelijk van hoe snel je gras groeit, zal je je gazon regelmatig moeten maaien. In optimale omstandigheden zal dat wekelijks zijn. 

Zeker bij hittegolven en droogte kan je je gazon water bijgeven. Doe dat niet te vaak en geef dan veel water in één keer, bij voorkeur 's ochtends of 's avonds. Gebruik opgevangen regenwater. 

sprinkler gebruiken gazon

Haal ook regelmatig onkruid weg van tussen het gras in je gazon en indien nodig kan je nu bemesten met een langwerkende meststof. 

 

4. Herfst (september-november)

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen, zal je gras veel minder snel groeien en uiteindelijk weer in winterslaap gaan. De laatste maaibeurten zijn dus voor oktober - november. Let erop dat je nooit maait als je gras nat is en stel de maaihoogte ook geleidelijk aan hoger in.  

Het gras maaien lente

Zit er veel mos en vervilting in je gras? Dan zorg je er best nog voor dat je geverticuteerd en belucht hebt voor de winter start. Ook de gevallen bladeren van je gazon halen is nu aan de orde. 

Denk in de herfst ook aan je bodem: als je bemest, kies je een product met hoog kaliumgehalte en laag stikstofgehalte. Indien nodig kan je ook bekalken.

Plagen

Engerlingen, emelten, rouwvlieglarven, ... kunnen lelijk huishouden in je gazon. Vaak eten ze de wortels en ondergronds stengels op. Houd het gras kort in de herfst, wanneer langpootmuggen en kevers hun eieren leggen. Kort gras vermindert de aantrekkingskracht voor het leggen van eieren. 

Merk je in het voorjaar of de zomer alsnog tekenen van parasieten op? Ga ze dan te lijf voor ze zich verder kunnen voortplanten en verspreiden. Let op! Engerlingen overwinteren veelal in de bodem en kunnen ook tijdens de wintermaanden actief blijven. Dit kan leiden tot aanhoudende schade aan het wortelstelsel gedurende de winter, die zichtbaar wordt in de lente wanneer het gras moeite heeft om te herstellen en opnieuw te groeien.

Kringloop aaltjes plaagbestrijding
Bestrijding van plagen met aaltjes: Ze dringen het lichaam binnen (A), de prooi wordt geïnfecteerd (B). De infectie doodt het plaaginsect  (C). Na 2 tot 6 weken breken de aaltjes uit het gastlichaam en gaan ze op jacht naar nieuwe plaaginsecten (D)

 

Praktische tips en aanvullingen

  • Wees flexibel, het weer bepalen is niet aan ons. Je zal je dus moeten aanpassen naargelang regen, vrieskou ... Het ene gazon is ook het andere niet, dus leer je taken plannen op basis van de conditie van je grasperk.
  • Houd een vaste routine aan om taken niet te vergeten.
  • Maak eventueel gebruik van een app of kalender om herinneringen in te stellen.
  • Denk op voorhand goed na over de uitdagingen die je gazon moet aankunnen. Kies graszaad uit naargelang de toepassing van de mat. Zullen er spelende kinderen of huisdieren op lopen, ga dan voor een sportmix.
  • Merk je tekenen van parasieten op? Ga ze dan te lijf voor ze zich verder kunnen voortplanten en verspreiden. 
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine