BuitenzonweringPremium

Zo maak je zelf een inzetscreen

Heb je een kamer waar de temperaturen in de zomer al snel de lucht in schieten doordat de zon binnen schijnt? Dan denk je al snel aan rolluiken of screens. Is het budgettair of praktisch niet mogelijk om meteen vaste buitenzonwering te laten plaatsen? Dan kan je makkelijk zelf een inzetscreen maken. Het gaat eigenlijk om een vliegenraam, maar dan met een zonwerend doek in plaats van een muggengaas. Lees hier hoe je dit zelf kan maken.

 

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Het kader maken

Het kader wordt opgebouwd in hout, maar je kan het even goed met metaal doen.

raamkader opmeten 1
raamkader opmeten 2
1/2

Raamopening opmeten

Hoeveel hout je nodig hebt, dat kan je pas weten als je alle maten van je raam hebt. Meet daarom eerst de binnenkant van het raamkader. Het is van belang dat het binnenkader van het raam dezelfde maten heeft als het binnenkader van je zonwering.

Bekijk ook hoe breed je raamprofielen zijn, zo weet je welke maten je houten latten niet mogen overschrijden om in het raamgat te passen.

hout voor het kader

Hout voor het kader

Het is van groot belang het juiste hout te kiezen voor je project. Want voor je het weet begint je hout te rotten, en dan moet je weer vanaf nul starten. In de toepassing van de zonwering moet het hout bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Misschien ben je wel van plan om de inzetscreen het hele jaar door in de vensteropening te zetten?

Als dat het geval is, dan kies je best voor thermisch behandeld hout, hout voorzien van een weersbestendige coating, of hardhout zoals meranti of eik. Lees hier meer over de verschillende houtsoorten.

plannetje tekenen

Latten op maat

Plan tekenen

Het kan geen kwaad om eerst nog een plan op papier te zetten voor je alles op maat maakt. Start met de binnenmaten. Omdat de houten latten breder zijn dan de raamprofielen, moeten we in onze situatie de binnenmaten van het kader kleiner maken.

De klemmen om het inzetscreen vast te maken aan het raamkader komen in ons ontwerp enkel op de horizontale profielen, dus als je ervoor zorgt dat die maten gelijk blijven met de binnenmaten van het raamkader, dan mag je bij de installatie geen problemen ondervinden.

latten afkorten 1
latten afkorten 2
latten afkorten 3
3/3

Latten afkorten

Dan kan je de latten op maat afkorten. Je hebt twee keer twee dezelfde lengtes nodig, voor de liggers en de staanders van je frame.

We beginnen met de verticale profielen. Teken af op één van de houten latten, leg ze gelijk en maak ze vast met wat tape aan de uiteinden. Zo kan je de twee latten in één beweging op de juiste lengte afkorten. Wij doen het hier met een afkortzaag, maar dit kan je even goed met een decoupeerzaag of een handzaag.  Met de afkortzaag ben je wel volledig zeker dat je zaagsnede recht zal zijn. Hetzelfde doen we om de horizontale latten op maat te maken.

Tip
Als je met lange latten werkt, gebruik je een steunblok om zeker te zijn dat het hout vlak ligt en de zaagsnede recht zal zijn.

Latten verbinden

Om het kader op te bouwen gebruiken we hier een verbinding met schroeven en lijm. We plaatsen de schroeven onder een hoek, voor een extra stevige verbinding. Om schuin te kunnen boren in de latten, maken we gebruik van een boormal. Je kan uiteraard opteren voor tal van andere manieren om het hout te verbinden. Zoals bijvoorbeeld met deuvels of een combo van nagels en houtlijm. 

boorgat maken 1
boorgat maken 2
boorgat maken 3
3/3

Boorgat maken

Vorm de eerste hoek met je houten latten op de werkbank. Zorg ervoor dat deze 90 graden is. Controleer met je winkelhaak. Bepaal het middelpunt van de lat, zodat je boorgat mooi in het midden komt te liggen.

Fixeer de boormal op je werkstuk met een lijmklem. Het hulpstuk zal de boor gecontroleerd door het hout begeleiden. Zorg ervoor dat je de juiste boor hebt zodat hij net ver genoeg reikt, maar niet helemaal door je profiel gaat.

Als we de boor even van dichterbij bekijken, dan zie je dat de vorm ervoor zorgt dat het diepste deel van het boorgat de maat heeft van de schroefdraad van de schroef die we gaan gebruiken, en de rest zal breed genoeg zijn voor de kop van de schroef.

De aangrenzende lat, waarmee de verbinding wordt gemaakt,  leg je vast met twee lijmklemmen. Plaats hier een stuk resthout tussen je werkstuk en de lijmklemmen. Daardoor zal  de druk van de lijmklemmen gelijk verdeeld worden over de plank. Het hout kan zo ook niet splijten wanneer je gaat schroeven.

Nu de hoek volledig vast ligt kan je boren. Het boorgat zal net tot het einde van je lat komen, maar het volgende stuk hout nog niet aanraken. Je kan ook daar voorboren, maar in dit geval is dat niet nodig.

houtlijm aanbrengen

Houtlijm aanbrengen

Nu heb je het gat voor de verbinding goed voorbereid. Maak de lijmklem los en breng lijm aan. Aangezien de zonwering in dit geval zowel tijdens de winter als tijdens de zomer buiten moet kunnen blijven, kiezen we voor een stevige constructielijm voor hout

schfroef inbrengen

Schroef inbrengen

Nadat de verbinding is gemaakt, maak je je werkstuk opnieuw vast op je werkbank met de lijmklemmen. Verzeker opnieuw een haakse hoek met je winkelhaak. Dan kan je in het voorgeboorde gat uiteindelijk de schroef inbrengen.

Eens dat is gebeurd, verbind je de volgende hoeken op dezelfde manier: in een rechte hoek plaatsen, voorboren, lijm uitstrijken en vast schroeven. Dat zijn de stappen die je moet doorlopen. Controleer altijd of je werkstuk de juiste hoek heeft.

steunlatten uitmeten

Steunlatten plaatsen

Als je een groot kader maakt, dan kan je maar beter nog steunlatten in het midden plaatsen ter versteviging. Hier kan je dunnere latten kiezen of je kan latten met dezelfde dikte gebruiken.

De latten plaats je uiteraard horizontaal. Meet op en zaag ze op de juiste lengte. Wij plaatsen twee latten op 15 cm onder en 15 cm boven het middelpunt van het gemaakte kader. We plaatsten de latten gelijk met het vlak van de voorkant waar je doek geplaatst zal worden, zo kan het zonwerende doek straks ook op de steunlatten vastgemaakt worden en komt het doek dus strakker te zitten.

verbinding lijm schroeven 2

Verbinding met lijm en schroeven

We maken de verbinding opnieuw met houtlijm en schroeven. Hier brengen we de schroeven loodrecht door het kader in de steunlat. Teken af op de steunlat en op het kader waar de schroef moet komen en boor voor in het kader met een boor die overeenkomstig is in diameter met de schroefdraad van de schroef die je gaat gebruiken.

schroefkop uitboren 1
schroefkop uitboren 2
schroefkop uitboren 3
3/3

Bepaal ook waar de kop van de schroef moet komen. Die zal in dit geval immers verzonken zitten in het kaderprofiel. Neem nu een boor met een diameter overeenkomstig met de schroefkop van de schroef die je gaat gebruiken. Plak wat tape op de boor om zeker te zijn dat je niet dieper boort dan tot waar de schroefkop moet komen, en boor opnieuw voor.

Uiteindelijk boor je met de fijnere boor ook nog voor in de steunlat, om te voorkomen dat het hout gaat splijten tijdens het schroeven.

steunlatten verbinden 1
steunlatten verbinden 2
2/2

Zodra dat is gebeurd, is het slechts een kwestie van lijm aanbrengen op de verbinding en tenslotte de schroef inbrengen. Herhaal dit voor alle verbindingen die je moet maken met de steunlatten. 

zonwerend doek draperen

Zonwerend doek aanbrengen

Tijd om je zonwerende doek boven te halen. Hier gebruiken we een restje van een oude zonnescreen, dat we nog hadden liggen. Het heeft een lichte perforatie, waarmee we de temperatuur in de kamer waar we de screen gaan gebruiken, onder controle kunnen houden, terwijl er nog steeds wat licht naar binnen komt. Lees hier meer over de verschillende soorten screens.

doek vastklemme,n

Doek bevestigen

Leg het doek vlak over je kader, knip de zijkanten van het doek af en reken een extra marge in. Maak de hoeken vast en span het doek gelijkmatig op. Afhankelijk van je houtkeuze kan je het doek vastleggen met krammen, of nietjes. Krammen kunnen gemakkelijker met een hamer in hardhout geslagen worden dan nietjes met een tacker.

krammen vastslaan in doek

Maak gebruik van lijmklemmen om het doek goed op spanning te brengen en te houden en maak vervolgens één kant vast. Sla de krammen met een hamer in het houten frame. Als het lukt kan je de krammen ook schuin in het doek slaan, het doek komt zo nog beter vast te zitten en zal minder snel scheuren.

Hoewel het geen must is, gaan we later nog afwerklatten aanbrengen om de krammen te verbergen. Deze latten zullen er overigens ook voor zorgen dat het doek extra stevig vastzit. Ga je dat ook doen? Let er dan op dat de krammen zeker in één lijn liggen, zodat je ze makkelijk kan verbergen.

Wanneer de ene zijde vastligt, ga je door naar de overliggende zijde. Breng het doek op spanning, plaats lijmklemmen en bevestig het doek met de krammen. 

breekmes doek inkorten

Doek inkorten

Nu kan je het overtollige stof wat inkorten om gemakkelijker te werken. Leg een lange lat vast met twee lijmklemmen. Hierlangs kan je met een breekmes het zonwerende doek afsnijden.

afwerkprofielen plaatsen 1
afwerkprofielen plaatsen 2
2/2

Afwerkingsprofielen plaatsen

Als je wilt, kun je nu nog afwerkingsprofielen op de krammen plaatsen. Ze zijn smaller dan de latten van het hoofdkader. Let er op dat je profiel overal even ver van de rand van het frame ligt, voor een goede afwerking. Teken af hoe lang de afwerkingslatten moeten zijn.

Plaats ze in een rechte hoek en bevestig ze aan het kader met kleine nagels. Je spant de afwerkingsprofielen ook aan met een lijmklem zodat ze niet verplaatsen wanneer je met de nagels aan de slag gaat. Werk zijde per zijde tot alle latten vast zitten.

doek op maat maken breekmes

Doek op maat maken

Maak nu nog het zonwerende doek mooi op maat. De afwerkingslatten op je frame kunnen fungeren als een geleider waarlangs je de stof kunt afsnijden. Gebruik opnieuw een breekmes, zo kun je gemakkelijk langs het hout bewegen.

illustratie horklemmen

Klemmen voor het raamkader

Horklemmen

Als laatste moet je ervoor zorgen dat de zonwering ook effectief in je raam blijft zitten. Daarvoor kan je handige montageklemmen of horklemmen gebruiken.

We plaatsen in de boven- en onderlat van het kader twee klemmen. Voor elke klem die je plaatst, heb je twee schroeven nodig. In de klemmen die aan de bovenlat worden gemonteerd, voegen we nog een vering toe. De veringen zullen helpen om het frame gemakkelijk in en uit je raam te tillen. Ze creëren speling.

volgens het raamkader 1
volgens het raamkader 2
volgens het raamkader 3
3/3

Volgens het raamkader

Meet eerst op hoe dik de horizontale profielen van het raamkader zijn. Zo weet je precies waar je de klemmen op je houten kader moet monteren, en kun je er zeker van zijn dat de klemmen over het raamkader zullen passen.

Klemmen plaatsen

Met die maten in het achterhoofd kan je de klemmen vervolgens aan je kader bevestigen. Houd de klem op de juiste positie ten opzichte van het frame en teken de boorgaten af. Maak de boorgaten en plaats vervolgens de schroeven, veertjes en de klem vast in de voorgeboorde gaten. 

ullustratie klemmetjes 1
ullustratie klemmetjes 2
2/2
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine