Aluminium ramen & deurenPremium

Hoe maak je zelf een horraam op maat?

Wanneer het weer zachter wordt, gaan de ramen en deuren open. Welkom, frisse lucht! Jammer genoeg begrijpen vliegen, muggen en andere insecten niet dat het niet de bedoeling is dat ze door de open ramen en deuren naar binnen komen. Je kan ze nochtans makkelijk buiten houden met een correct geplaatste hor. Je kan een horraam in de winkel kopen, maar wie een beetje handig is kan die uiteraard ook makkelijk zelf maken. We tonen hoe je aan de slag gaat met hout én met metaal.

 

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Houten profielen

Op maat

op maat vliegenraam hor horraam

Wie een vliegenraam op maat wil maken, begint met het opnemen van de maat. Veel logischer kan je niet beginnen. Je hebt, overbodig te zeggen, de hoogte- en de breedtemaat van het raam nodig. Meet zeker ook de diepte van het raam op, zo kan je inschatten hoe dik je hor mag zijn. Het zou zonde zijn dat je het rolluik niet meer kan laten zakken als het horraam gemonteerd is.

 

Balken op maat

balken op maat vliegenraam hor horraam

Idealiter werk je voor een buitenraam met een hardhoutsoort, zoals bijvoorbeeld meranti. Die heeft immers geen extra verduurzaming nodig. Het hout blijft relatief stabiel onder de weersomstandig­heden. De balken op de juiste maat afkorten is echt wel kinderspel. Gebruik een handzaag in combinatie met een verstekbak, zo zaag je zeker haaks. Je kan ook een afkortzaag gebruiken als je liever elektrisch werkt.

 

Deuvelverbinding

deuvel vliegenraam hor horraam

De balken zet je aan elkaar met een deuvelverbinding. Je kan ook werken met deuvelpinnen. Waar je zeker op moet letten, is dat je voldoende diep boort, even afmeten en een stukje tape kleven is een goede oplossing. Zorg ervoor dat je bij het maken van de verbinding twee deuvels plaatst. Zo vang je mogelijke torsiekrachten op.

HOR KOPEN?
Heb je dringend een hor nodig, maar je hebt geen tijd om er zelf een te maken? Standaardkits vind je in elke doe-het-zelfzaak, bij elke raam- en deurspecialist of tuinmeubel­winkel. Die zijn praktisch, passen op een raam of een deur met standaardafmetingen, zijn goed van kwaliteit en zijn gemakkelijk te plaatsen. Heb je een raam of een deur met afwijkende grootte, dan kan je een hor op maat laten maken.
Voor ramen kies je ofwel voor een rolhor die je aan de buitenzijde van het kozijn monteert, ofwel voor een inzethor. Heb je een raam dat naar buiten opengaat, dan kan je kiezen voor een rolhor aan de binnenzijde of voor een voorzethor. Voor deuren is de makkelijkste optie doorgaans een (magneet)horgordijn. Een andere oplossing is een hordeur die je, net als een gewone deur, open- en dicht­klapt.
Lees hier meer over waarop je moet letten bij de aanschaf van een horraam of hordeur.

 

Tussenbalkje

tussenbalkje vliegenraam hor horraam

Een extra horizontaal balkje halverwege het horraam of de hordeur heeft verschillende functies. Eerst en vooral maakt het je raamwerk wat steviger. Het is ook een optische barrière: zo’n balkje springt wat meer in het oog, verstrooide gasten zullen dus niet door het vliegengaas proberen te lopen.

 

Samenstellen

samenstellen vliegenraam hor horraam

Als alle deuvels, met een drupje lijm op hun plaats zitten, rest je enkel nog het raamwerk helemaal in elkaar te schuiven. ‘Schuiven’ klinkt wat gemakkelijker dan het is, je zal hoogstwaarschijnlijk wat kracht moeten uitoefenen. Een paar welgemikte tikken van de hamer zullen soelaas brengen.

 

Gaas

gaas vliegenraam hor horraam

Gaas voor een vliegenraam is makkelijk te verkrijgen. Uiteraard wil je een soort gaas met kleine mazen, zodat er geen vliegen binnen komen, anderzijds wil je toch zo veel mogelijk vrij zicht. Het vliegengaas dat je in de handel kan krijgen is op die manier ontworpen.

Rol het gaas uit bovenop het frame. Plaats er enkele gewichten op zodat het mooi open blijft liggen. Tack het vast op de lat. Werk daarbij van het midden naar de hoek. Snij vervolgens op maat met een breekmes.

 

Plaatsen

plaatsen vliegenraam hor horraam

Om een vast horraam te bevestigen kan je haken aan de rand monteren.  Om de hor te bevestigen aan het raam kies je best schroeven boven spijkers. Zo kan het horraam na de zomer makkelijker opnieuw weggenomen worden.

 

Metalen profielen

Op maat zagen

op maat zagen vliegenraam hor horraam

Je kan ook beslissen om een hor te maken met metalen profielen. Je kan die komen die als pakket, met alle benodigdheden om het vliegenraam te maken. De metalen profielen moet je ook eerst op maat zagen van je raam. Het zagen doe je best met een ijzerzaag. Metaal zagen kan vervelende bramen opleveren, die haal je weg met een vijl. Let wel op dat je niet te veel van de beschermende verflaag weghaalt.

 

Ineenklikken

klikken vliegenraam hor horraam

Om het raam ineen te zetten heb je nu geen deuvels nodig. Het systeem van zo'n pakket werkt meestal met kunststof koppelstukken. Je hoeft ze in principe enkel vast te klikken. Bij grote ramen kies je er ook in dit geval beter voor om halverwege een dwarsverbinding te plaatsen.

LASSEN
Maak je een horraam van metalen profielen die niet uit een pakket komen? Dan kan je de profielen met elkaar verbinden door ze te lassen. Let erop dat je enkel metalen van dezelfde soort aan elkaar last en dat het contact tussen het metaal van de profielen zo zuiver mogelijk is - dus zonder roest, vuil of een eventuele coating. Die kan je verwijderen met een lamellenschijf op je haakse slijper. Je moet ook zorgen voor een haakse hoek. Dan is het beter om eerst punten te lassen zodat je de haaksheid indien nodig nog kan bijstellen met je winkelhaak. Wanneer de hoek perfect haaks is, kan je dan een volledige lasnaad maken.
Hier vind je meer lastips terug.

 

Gaas plaatsen

gaas plaatsen vliegenraam hor horraam

Ook het gaas plaatsen verloopt iets anders. Probeer het niet te tacken in de metalen structuur, dat gaat niet lukken. Je werk hier met een rubberen draad. Die past net (of net niet) in de gleuf die voorzien is in het metalen profiel. Spreidt het gaas uit over het profiel en pers het met de rubberdraad in de gleuf. Er is een speciale tool voorzien om dit te doen lukken. Doordat je het gaas in de gleuf drukt spant het gaas automatisch strak op.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine