HoutproductenPremium

Hoe kies je de juiste hor?

Waar plaats je een hor en waar let je op bij de aankoop? We overlopen in dit artikel wat er zoal te verkrijgen is in de winkel.

 

Waar plaatsen?

hor horraam vliegenraam

Bepaal eerst waar je een hor wil. Het is echt niet nodig om aan elk raam en elke deur een hor te plaatsen. Slaapkamerramen die je regelmatig laat openstaan voor verluchting, verdienen zeker een hor. Ook grote schuiframen die naar het terras leiden of een achterdeur die uitgeeft op de keuken, blijven bij warme temperaturen vaak openstaan.

 

Deur of raam?

inzethor horraam vliegenraam

Wanneer je bepaald hebt waar je de horren wil, dan moet je voor dat specifieke raam of die deur op zoek naar een gepaste hor. Standaardkits vind je in elke doe-het-zelfzaak, bij elke raam- en deurspecialist of tuinmeubel­winkel. Die zijn praktisch, passen op een raam of een deur met standaardafmetingen, zijn goed van kwaliteit en zijn gemakkelijk te plaatsen.

Heb je een raam of een deur met afwijkende grootte, dan kan je een hor op maat laten maken. Op die manier verkrijg je een hor die volledig volgens jouw behoeften gemaakt is. Je kan natuurlijk ook steeds zelf aan de slag gaan.

 

Oplossingen voor ramen

rolhor horraam vliegenraam

In België draaien bijna alle ramen open naar binnen. Je kiest dan ofwel voor een rolhor die je aan de buitenzijde van het kozijn monteert, ofwel voor een inzethor. Heb je toch een raam dat naar buiten opengaat, dan kan je kiezen voor een rolhor aan de binnenzijde of voor een voorzethor. Het voordeel van een rolhor is dat die geen extra plaats inneemt als je die niet gebruikt. Voorzet- en inzet­horren moet je tijdens de wintermaanden ergens opbergen.

Een dakraam kantel je om het te openen, je kiest dus ofwel voor een los gaasnet of voor een rolhor die je aan de binnen­zijde, tegen de schuine wand, monteert.

 

Oplossingen voor deuren

deur horraam vliegenraam

Een hor voor een deur is iets gecompliceerder dan een hor voor een raam. Je moet immers de deur nog kunnen gebruiken om naar binnen en buiten te gaan.

De eenvoudigste oplossing is dan ook een horgordijn dat bestaat uit verschillende lamellen. Je hoeft geen deur te openen om naar binnen of buiten te gaan, je stapt gewoon tussen de lamellen door. Met een magneethorgordijn heb je geen last meer van opwaaiende lamellen, de magnetische strook zorgt voor een perfecte sluiting na elke doorgang, zonder je te hinderen bij de passage.

Een andere oplossing is een hordeur die je, net als een gewone deur, open- en dicht­klapt. Uiteraard geldt: bij naar buiten draaiende deuren plaats je de deurhor binnen (en gaat die ook naar binnen open). Bij naar binnen draaiende deuren plaats je de deurhor buiten (en klapt die ook naar buiten open). Heb je niet voldoende ruimte om een openklappende hor te plaatsen, is het deurgat te breed of heb je een schuifdeur, dan opteer je voor een rolhor of voor een schuifhordeur.

 

TIP
Koop je standaardkits, dan zijn die meestal enkel te verkrijgen in de standaardkleuren zoals wit, zilver en bruin. Laat je je hor op maat maken, dan heb je een ruime keuze aan kleuren.

 

Huisdieren

petscreen horraam vliegenraam

Heb je in het verleden slechte ervaringen gehad met de combinatie hor en huisdier, dan is er daar nu ook een oplossing voor. Met het petscreen. een dikker soort nylon, is je hor veilig voor de scherpe nageltjes van je huisdier.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een hogere schopplaat. Dat is de plaat aan de onderkant van je hordeur. Wanneer je je hor op maat laat maken, kun je kiezen voor een schopplaat met een hoogte tot één meter. Kleine huisdieren kunnen dan minder gemakkelijk bij het gaas.

Het plaatsen van een hor in bijvoorbeeld de deur naar de tuin hoeft nog niet te betekenen dat je huisdier gedoemd is om binnen te blijven. Je kunt natuurlijk altijd de deur openen telkens als je hond of kat naar buiten of terug naar binnen wil. Een handigere optie is om een katten- of hondenluikje te laten plaatsen in de schopplaat. Zo hebben ook zij alle vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

 

Montage

hor plaatsen horraam vliegenraam

Het monteren van een hor is heel eenvoudig en ideaal voor wie een beetje handig is. De bevestigings­systemen zitten over het algemeen bij de standaardkits en worden ook meegeleverd wanneer je een hor op maat laat maken. De meeste horren hebben specifieke bevestigingsclips of zijn te monteren met klittenband­oplossingen, waardoor boren, en dus mogelijke beschadigingen, vermeden wordt.

Wil je een hordeur aan de buitenzijde monteren, zonder dat je het gevelvlak moet doorbreken, dan kan je gebruikmaken van een inbouwkader dat je tussen de gevelstenen in de deuropening monteert. Horren die je monteert met klittenband, zijn goedkoper dan bijvoorbeeld de aluminium inbouwkaders, maar die zijn dan weer duurzamer.

 

EXTRA'S
Bepaalde soorten gaas hebben een zonwerende functie. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een raam in je bureau hebt en je je pc wil afschermen van de zon. Naast insecten houden bepaalde horren ook pollen buiten. Als je hooikoorts hebt, is dit geen te verwaarlozen extra. Er zijn verder ook verduisteringshorren, ideaal voor de babykamer. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine