Hoe kies je je dakramen?
Wie van zijn zolder meer dan een opbergruimte wil maken, doet er goed aan een dakraam te installeren om wat natuurlijk licht binnen te krijgen. Ook voor wie een plat dak heeft dat aan renovatie toe is, is een dakkoepel of een lichtstraat een aangename toevoeging. Maar wat zijn de mogelijkheden?
Dakramen voor hellende daken
Bij hellende daken wordt er meestal gekozen voor een val- of een tuimelraam. Daarnaast behoort een balkonraam ook tot de mogelijkheden.
Soorten dakramen voor een hellend dak
Tuimelramen
Het soort dakraam dat je het vaakst ziet bij hellende daken is het tuimelraam. Tuimelramen scharnieren om een centrale as, waardoor het raam 180 graden gedraaid kan worden. Je kunt deze plaatsen op daken met een helling tussen 15 en 90 graden. Een groot voordeel van tuimelramen is dat zowel de binnen- als buitenkant makkelijk van binnenuit te kuisen zijn.
Je hebt ook zogenaamde twee-in-één dakvensters, waarbij twee dakramen vlak naast elkaar worden geplaatst. Meestal is een van de ramen een tuimelraam, terwijl de andere een vast raam is dat niet kan geopend worden. Er bestaan ook dergelijke uitvoeringen met een tuimelraam en een kleiner vast raam erboven of eronder. Een logische variant op het twee-in-één dakraam is het drie-in één dakvenster. Die is uitgerust met twee tuimelramen en een vast raam.
Lees hier hoe je zelf een tuimelraam plaatst
Valramen
Een valraam is een variant op het tuimelraam, maar deze scharniert niet om een centrale as. De scharnieren zitten namelijk aan de bovenkant bevestigd, waardoor het raam tot 45 graden naar buiten toe gedraaid wordt. De bediening gebeurt langs onderen. Deze is geschikt voor daken met een helling tussen 15 en 55 graden.
Balkonramen
Een balkonvenster bestaat uit twee componenten: een uitzetbaar raam (volgens het principe van een val- of tuimelraam) en een verticaal uitzetbaar element dat dient als balustrade. Dit creëert als het ware een inklapbaar mini-balkon, waarbij het raam aan de onderkant ook fungeert als omheining.
Een balkonraam of balkonvenster kan dus in twee delen worden geopend, zowel aan de boven- als onderkant, waardoor een gevoel van buiten staan ontstaat zonder daadwerkelijk naar buiten te hoeven gaan.
Opties voor je dakramen
Ventilatie en isolatie
Net als gewone ramen, kunnen ook dakramen voorzien worden van een ventilatierooster of ventilatieklep. Zo kan je een ruimte verluchten zonder dat je het raam hoeft te openen. Daarnaast is ook isolatie hier een belangrijk aspect. Standaard wordt er voor dakramen tegenwoordig hoogrendementsglas gebruikt. Om oververhitting tegen te gaan kan er ook voor zonwerend glas geopteerd worden.
Zonwering voor dakramen
Meestal wordt er voor zonwering gebruikgemaakt van screens die kunnen in- en uitschuiven vanuit een profiel van bovenaf. Er bestaan ook val- en tuimelramen die kunnen worden uitgerust met een rolluik. Binnenzonwering met behulp van schuif- of rolgordijnen behoort ook tot de mogelijkheden. Hoewel dit een goede optie biedt ter verduistering, is buitenzonwering nog altijd de beste mogelijkheid om de warmte efficiënt buiten te houden. Zowel binnen- als buitenzonwering bestaat in een handmatig en een elektrisch (of geautomatiseerd) te bedienen uitvoering.
Dakramen voor platte daken
Platdakvensters bieden een waaier aan mogelijkheden. Naast de klassieke koepels uit acrylaat of polycarbonaat heb je vandaag ook de keuze uit beglaasde alternatieven met hoogrendementsglas. Wil je de lichtinval enigszins beperken of anders verspreiden? Dan bestaan er ook uitvoeringen met opale beglazing.
Soorten dakramen voor een plat dak
Platdakvenster met of zonder koepel
Een platdakvenster, zoals de term zelf zegt, is een opening in het dak waarop een venster gemonteerd is. Als dit raam bolvormig is, wordt er gesproken van een dakkoepel. Er bestaan ook vlakke platdakvensters met nog een koepel erbovenop. Dan wordt er over de vleugel vaak een afdekschelp uit acrylaat of polycarbonaat geplaatst. De koepel vervangt op die manier de derde laag glas.
Een platdakvenster zonder koepel beschikt dan weer vaak over een extra glasplaat over de vleugel heen. Deze soort wordt doorgaans afgewerkt met een aluminium profiel. De vlakke uitvoering biedt vooral een esthetische oplossing, maar is wel net iets duurder door de grotere hoeveelheid glas.
Beloopbaar dakraam
Er bestaan ook beloopbare dakramen die je als het ware in een dakterras kunt integreren zonder opstaande rand. Door de terrasafwerking aan te passen aan de hoogte van de platdakvensters en deze tot aan het venster door te trekken, ontstaat er een doorlopend oppervlak zonder onderbrekingen. Bij deze uitvoering is de buitenste glasplaat extra sterk, bestaande uit 3 glasplaten van 8 mm met telkens vier PVB-folies (een soort kunststof dat wordt gebruikt als tussenlaag bij gelaagd glas) ertussen, en is deze voorzien van een antisliplaag.
Lichtstraat
Wil je veel licht binnenlaten? Dan kan je ook een lichtstraat overwegen. Een lichtstraat bestaat uit meerdere dakramen die op een rij in een frame worden gemonteerd. Dergelijke lichtstraten heb je, net zoals gewone dakkoepels, in verschillende uitvoeringen: gebogen, vlak, in een zadeldakuitvoering, ... Doordat het over meer glas gaat, hangt er uiteraard een zwaarder prijskaartje aan vast dan bij de doorsnee dakkoepel.
Opties voor platdakvensters
Opengaand of vast?
Zowel de vlakke platdakvensters als deze met koepel zijn verkrijgbaar in vaste en opengaande varianten. Voor ruimtes die naast het platdakvenster over nog andere, opengaande, vensters beschikken, volstaat over het algemeen de vaste uitvoering. Enkel wanneer er een extra ventilatienood is, wordt de opengaande uitvoering aangeraden. Deze scharniert open tot een opening van circa 15 cm en bestaat zowel in een manuele als in een automatische variant.
De eerste wordt met een spindel geopend en gesloten; de tweede wordt aangedreven via een kettingmotor in de vleugel. Bij de elektrische versie wordt quasi altijd een regensensor voorzien, zodat het platdakvenster automatisch sluit bij regen.
Daktoegang via het dakraam
Sommige platdakvensters voorzien de mogelijkheid om geopend te worden tot een hoek van 60° à 80°. Dit is vooral handig als het dak via geen enkele andere weg bereikbaar is. Net als bij de klassieke opengaande platdakvensters wordt het openingsmechanisme hier in het kader geïntegreerd, terwijl gasdrukveren ervoor zorgen dat de vleugel in open positie kan blijven staan. Om het gewicht van de opengaande vleugel te beperken, worden ze enkel met twee- of drielagig glas uitgevoerd.
Zonwering
Ook platdakvensters kunnen uitgerust worden met een zonwering door middel van screens. Bij platdakvensters kan het doek dan vanaf de zijkant in- en uitschuiven. Binnen zijn ook hier schuif- of rolgordijnen mogelijk. Zowel binnen- als buitenzonwering kan manueel en elektrisch bediend worden, of automatisch werken.
RWA-platdakvensters
Er bestaan ook platdakvensters die specifiek zijn ontworpen voor rook- en warmteafvoer. Ook deze kunnen zowel vlak als met een koepel worden afgewerkt. In plaats van ze via een scharnier te openen, worden ze met vier scharen opgeduwd, om zo een vrije luchtcirculatie te creëren. De RWA-platdakvensters moeten wel aan strengere normen voldoen en zijn vooral gericht op grotere projecten en appartementsgebouwen.
Hoe plaats je zelf een dakkoepel?
De installatie van een dakkoepel gebeurt samen met de bekleding van het dak. Daarvoor moet je eerst een deel van het rubber, dat je eerder hebt aangeduid, doorsnijden.
Snijlijnen aftekenen
Teken de snijlijnen even af. Bij een vierkante opening kan je gewoon een kruis snijden. Bij een rechthoekige koepel heb je een rechthoekige uitsparing nodig. Daarvoor teken je eerst het midden af van de langste zijde. Zet die maat ook over op de lijn die je net plaatste. Trek dan een lijn van het punt dat je net aanduidde tot in de hoek. Dat zijn je snijlijnen. Snij langs die lijnen het rubber door.
Verankeren
Zet dan de koepel op zijn plaats. Neem voldoende lange schroeven zodat je de koepel ook in de dakstructuur verankert, en niet alleen in je isolatie.
EPDM terugleggen
Leg vervolgens de EPDM terug toe en snij hem af aan gelijk met bovenkant van de koepel., die wordt dan met contactlijm gehecht aan de opstaande rand van de koepel. Breng die contactlijm aan op dezelfde manier als de rest van het dak. Eerst op de koepel zelf en dan op het rubber. Is de lijm handdroog, dan kan je beide delen op elkaar plakken.
Afwerken
Om de hoek nu waterdicht te maken, neem je de brede afwerktape. Snij een stuk op maat af en breng de primer aan. Bovenaan snij je uit de afwerktape een stuk van 45° zodat hij bovenaan aansluit met de rand van de koepel en alle delen bedekt. Snij dan de folie weer weg. Zoals altijd doe je dat van het midden naar de zijkanten toe. Kleef de band en rol hem aan. Je werkt de onderkant nog af met rubberen dichtingskit zodat je zeker bent dat hij waterdicht is.
Nog even het glas op de koepel leggen en je koepel is afgewerkt.