Zo plaats je zelf een kastanje omheining
Wie een natuurlijke omheining wil plaatsen, kan opteren voor een omheining in kastanje. Het is een esthetische, duurzame en onderhoudsvrije manier om bijvoorbeeld een dierenweide of woning af te sluiten. Hier gaan we een vijver kindveilig maken.
De omheining plaatsen
Water en kleine kinderen zijn nooit een goede combinatie. Heb je kinderen én een vijver in je tuin? Dan moet je die kindveilig maken. Hier doen we dat met een omheining in kastanje. Praktisch, duurzaam en mooi.
Voorbereidingen
Je begint met de omtrek van je vijver te meten, om te weten hoeveel lopende meter hekwerk je precies nodig hebt. Zo’n kastanje omheining is meestal beschikbaar in rollen van 5 of 10 m. Het aantal palen stel je af op de hoogte van je omheining: is die 1,2 m of lager, dan volstaat een paal om de 2 m. Is het hoger, dan voorzie je er één om elke 1,5 m voor een stevig resultaat.
TIP
Reken erop dat je hekwerk minimum 1 m hoog moet zijn als je het wil gebruiken als kinderbeveiliging.
Ook de tussenafstand van de latjes kan variëren, maar is in dit geval minder relevant. Als je de omheining bijvoorbeeld voor je kippenren gebruikt, dan zal dit wel belangrijk zijn.
De palen specificeren
De maat van je palen kies je in functie van je hekwerk en de bodem. Hou ermee rekening dat je palen bij voorkeur 1/3e van de lengte in de grond moeten zitten, met een minimum van 50 cm! Dat betekent dat je palen minstens 50 cm langer moeten zijn dan je omheiningshoogte. Voor een hekwerk van één meter hoog, voorzie je dus palen van minimum 1,5 m lang.
LET OP
Bij dunnere palen kun je gerust wat meer marge nemen om zeker te zijn. Hier gaat het om vaste leemgrond, dus je hoeft geen al te dikke palen te hebben om een stevig resultaat te verkrijgen. Vraag gerust advies aan je leverancier die je hierover kan informeren.
Extra benodigdheden
Naast het hekwerk en de palen heb je nog schroeven en krammen nodig om alles stevig te verankeren. En ook een palenrammer, grondboor of houten tuinhamer kunnen zeker nuttig blijken als je de palen moet plaatsen. Je standaard gereedschapskoffer meenemen kan ook geen kwaad.
Aan de slag
Contour uitzetten en palen plaatsen
Je begint de installatie met het uitzetten van de contour van je vijver, dus de plaats waar je de omheining wilt plaatsen. Met behulp van touw kun je dit vlot en makkelijk doen.
TIP
Positioneer de omheining niet vlak tegen de vijver, maar laat wat marge. Zo krijg je de palen vlot in de grond én kan je aan de binnenzijde nog rond de vijver lopen.
Posities bepalen
Bereken vervolgens de tussenafstand voor het plaatsen van de palen. Deel de omtrekmaat door het aantal geplande palen. Zo kun je de locatie en de tussenafstand bepalen voor de correcte plaatsing van de palen.
Let op: de maximale tussenafstand is 2 m voor een omheining die tot 1,2 m hoog is.
TIP
Als je een ronde vorm moet volgen, zoals hier, kan het aangewezen zijn de tussenafstand wat kleiner te maken. Op die manier zal je een mooiere bocht kunnen maken en zal de vorm niet te hoekig zijn.
Zodra je dit gedaan hebt, krijg je meteen een beeld of de opstelling van je omheining goed is en kun je indien nodig nog corrigeren.
Palen in de grond
Nu moet je de palen natuurlijk nog definitief in de grond zetten. Wil je dat ze subtiel in je omheining geïntegreerd zitten, dan zorg je ervoor dat ze op een gelijke hoogte als het hekwerk staan. Leg ze dus even op elkaar, met de bovenzijde gelijk, zo kan je aftekenen tot waar de palen in de grond moeten zitten. Controleer of je nog voldoet aan de minimumdiepte van 50 cm!
Een andere optie is om een mal te maken met een lat of borstelsteel die de juiste hoogte aangeeft. Kleef af met tape hoe ver de paal mag uitsteken boven de grond. Zo kun je snel en makkelijk checken of de hoogte goed is, en hoef je niet paal per paal af te tekenen.
Met de grondboor
Je kunt dunne palen rechtstreeks in de grond slaan. Bij dikkere palen en/of zwaardere grond is het aangeraden om voor te boren. Hiervoor gebruik je een handgrondboor. Deze draai je in de grond op de plaats waar je de paal wil zetten. Let wel op dat je in wijzerzin draait! Trek dan de boor weer uit de grond. De aarde blijft zo tussen de schroefdraad zitten en haal je dus weg uit het gat. Wees voorzichtig, het is beter om niet de volledige diepte vooraf te boren, omdat de paal dan te los in de opening zou kunnen staan.
En een palenrammer
Om de palen verder in te slaan, is een palenrammer een handig hulpmiddel. Je doet de kop over het uiteinde van het hout en beweegt die dan op en neer- zo tik je de paal in de grond. Met deze methode kun je goed kracht zetten zonder het hout te beschadigen. Het gewicht van het hulpstuk helpt bovendien om de paal vlot in de grond te krijgen. De slagen zijn ook beter gecontroleerd dan met een hamer, waardoor je de paal over het algemeen rechter in de grond duwt.
Uiteraard blijft het gebruik van een houten tuinhamer ook steeds een optie. Net als met de palenrammer zal je het hout hiermee niet beschadigen, wat met een voorhamer wel het geval is. Bij het gebruik van een paalhamer moet je er wel op letten dat je de kop netjes bovenop de paal laat vallen. Zo zal je de paal niet scheef slaan. Maak dus een grote beweging en hef de hamer voldoende hoog op tijdens het hameren.
Welke methode je uiteindelijk gebruikt om de palen te bevestigen, kies je zelf, afhankelijk van welke manier voor jou het beste werkt of van welk materiaal je voorhanden hebt.
Controleer tussendoor steeds met de waterpas in verschillende richtingen of de paal recht staat, en corrigeer eventueel tijdens het verdere inkloppen. Check uiteraard ook regelmatig de diepte. Je doet dit beter te veel dan te weinig, want eens de paal te diep zit, kun je die er moeilijk terug uittrekken. Het is overigens niet nodig om ze te betonneren. Hoe meer verharding je kan vermijden, hoe beter.
Hekwerk bevestigen
Voorzie inox schroeven, die zijn weer- en waterbestendig. Een schroeflengte van 60 mm zou moeten volstaan om de latten op de palen te monteren. Daarnaast zorg je best ook voor verzinkte krammen om de omheining ter hoogte van de draad aan de paal vast te pinnen.
Startpositie bepalen
Begin met het uitrollen van de eerste rol hekwerk en plaats deze ongeveer op de juiste plaats. Bepaal de startpositie op basis van waar je eventueel wilt eindigen met een toegangspoortje. Start de montage dan bij je beginpaal, door het eerste kastanje latje daaraan vast te schroeven met drie tot vier inox schroeven. Trek de omheining zo strak mogelijk aan, voordat je deze op de volgende steunpaal bevestigt.
Als de lat uitkomt ter hoogte van de paal, schroef je hem vast. Wanneer je uitkomt met een tussenliggend stuk draad, gebruik dan de krammen. Positioneer die over de ijzerdraad en klop ze met een hamer in het rondhout. Op deze manier zit de draad geklemd en kan het hekwerk niet meer bewegen.
Het is heel belangrijk om de bevestiging per paal aan te pakken. Zo kun je de omheining telkens zo goed mogelijk aantrekken om een strak en solide resultaat te bekomen. Een stok of spade kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Steek die tussen de latten en gebruik dan de paal als hefboom om het hekwerk zo veel mogelijk op te schuiven.
Op die manier kun je de omheining beter opspannen dan met de hand. Want hoe strakker, hoe steviger. Zorg uiteraard dat je dit boven- en onderaan doet, zodat de latten zo recht mogelijk staan.
Eens je het eerste stuk omheining gemonteerd hebt, kun je het volgende stuk aanbrengen. Positioneer het begin van de rol waar het vorige stuk eindigt en ontvouw de rest vanaf daar.
TIP
Zo’n kastanje-omheining heeft geen voor- of achterkant, maar het kan nuttig zijn vooraf eens te bekijken of je bepaalde kant mooier vindt. Richt die zijde dan naar buiten toe.
Naadloos aan elkaar
Om twee stukken omheining naadloos in elkaar te laten overgaan zijn er verschillende werkwijzen mogelijk.
IJzerdraad losmaken
Een eerste optie is om de beginlat van de tweede rol te verwijderen, door de ijzerdraad los te wikkelen. Deze draad vlecht je vervolgens om het laatste latje van de al geplaatste rol. Je gebruikt best een tang om dit goed te kunnen aandraaien.
Positioneer deze draadverbinding aan de binnenzijde van je omheining om te voorkomen dat iemand zich aan de buitenzijde aan de ijzerdraad kan bezeren. Je kunt de ijzerdraad eventueel wat bijknippen na bevestiging. Vervolgend kun je verdergaan op het elan waarop je bezig was.
Lat wegnemen
Dit kan je ook op een andere manier aanpakken. Haal de laatste kastanjelat uit het al geplaatste stuk weg zonder de ijzerdraad los te maken, je moet de lat dus uit de openingen schuiven. Doe hetzelfde aan het begin van de nieuwe rol.
Bij beide stukken heb je nu dus vrijgemaakte lussen ijzerdraad. Positioneer die nu op elkaar zodat de rollen elkaar overlappen en steek er een van de weggehaalde latten opnieuw in. Op die manier verbind je beide delen met elkaar, zonder dat dit zichtbaar is, want de onderlinge afstand tussen de latjes in de overgang blijft identiek.
Toegang tot de vijver
Uiteraard moet je de vijver nog kunnen bereiken voor onderhoud. Om een toegang in de omheining te voorzien, kun je ervoor zorgen dat het laatste stukje omheining losgemaakt kan worden. Zorg dat de palen daar iets dichter bij elkaar staan en bevestig de afsluiting op de gebruikelijke manier aan de voorlaatste paal. Het eindstuk schroef je dan niet vast aan de laatste paal, maar maak je vast met een stuk ijzerdraad.
OPGELET
Maak de toegang minder zichtbaar, zodat de kinderen deze niet opmerken.
Dit is een bevestiging die je dan tijdelijk weer kan losmaken om een toegangsopening te creëren. Draai de draad wel goed aan en zorg dat de verbinding aan de kant van de vijver zit. Zo kunnen de kindjes er niet bij en kunnen ze zich niet aan de ijzerdraad kwetsen. Desgewenst kan je ook een poortje uit kastanjehout plaatsen, al dan niet met een slot.
Als je de volledige vijver met de omheining hebt omsloten, ben je klaar! Zo heb je een duurzame, budgetvriendelijke, maar ook stevige afbakening, die bovendien geen wind vangt.
Andere toepassingen
Zo’n hekwerk uit kastanje is een ideaal middel om een vijver of zwembad op een natuurlijke manier te omheinen, maar kan ook perfect gebruikt worden voor het afsluiten van een dierenverblijf, weide of tuin. Kastanje is een duurzame houtsoort en dus een onderhoudsvrije en natuurvriendelijke oplossing. Het hout zal na verloop van tijd nog wat vergrijzen zodat de afsluiting subtiel in je tuin zal opgaan.