TuinwerkzaamhedenPremium

Hoe kies je een paneelafsluiting?

Paneelafsluitingen zijn vaak van hout. Houten afsluitingen zijn traditioneel, maar het materiaal is diverser dan je denkt. Je kan strakke horizontale of verticale houtpanelen kiezen en je tuin een strakke look geven. Daarnaast heb je uiteraard ook pvc-panelen, of panelen houtcomposiet, die de beste eigenschappen van hout en pvc verenigen.

 

Hout voor je paneelafsluiting

panelen afsluiting omheining

Hardhout

Hardhout komt meestal van loofbomen, tropische zoals bangkirai en padoek, of Europese, bijvoorbeeld kastanje en eik. Hardhout heeft een dichtere structuur dan zachthout. De poriën ademen en nemen water op, waardoor het hout minder snel rot en langer meegaat. Reken voor de levensduur op tien jaar voor naaldhout en vijfentwintig jaar voor hardhout.

Thermowood

Een milieuvriendelijker alternatief voor tropisch hardhout is echter thermowood, gemaakt van Europees naaldbomenhout. Door het verhittingsproces wordt het hout resistent tegen vocht, schimmels en andere invloeden, en krijgt het naaldhout de duurzame eigenschappen van tropisch hardhout mee.

Zachthout

Bij zachthout kan je dan kiezen tussen vurenhout van de fijnspar en grenenhout van een grove den. Vurenhout kan tot op enkele millimeters diep geïmpregneerd worden, grenenhout kan volledig worden geïmpregneerd. Dat wil zeggen dat het hout chemisch wordt verduurzaamd. Het hout zal daarmee niet onderhoudsvrij zijn, maar het zal minder vaak nodig zijn - afhankelijk van de situatie en de weersomstandigheden. De eerste behandelingsbeurt gebeurt ook minimaal 6 maanden na plaatsing.

 

Bamboe

bamboe afsluiting omheining

Wil je een natuurlijke look die minder belastend is voor het milieu? Dan is bamboe een interessant alternatief. Het is ecologischer doordat de bossen niet steeds opnieuw aangeplant moeten worden. Wanneer men bamboestengels afkapt, maakt de plant steeds nieuwe scheuten aan. De moederplant hoeft dus niet compleet geveld te worden.

Een omheining van bamboe is verder even robuust. Bamboestrengen worden gekookt, waardoor suikers en zetmeel verwijderd worden – daardoor zijn ze perfect bestand tegen insecten en schimmels. 

 

Pvc

pvc afsluiting omheining

Geen fan van het onderhoud dat een houten omheining vergt? Dan kan een omheining uit pvc ook een oplossing zijn. Deze zijn relatief goedkoop, licht en nagenoeg altijd in pakket te verkrijgen, dus gemakkelijk op te bouwen.

Qua onderhoud moet je er ook niet veel naar omkijken, behalve occasioneel groene aanslag verwijderen. Het is echter geen uv-bestendige oplossing: na verloop van tijd gaat het pvc verkleuren. Al zijn er ook pvc-panelen specifiek voor buitentoepassingen, die behandeld zijn tegen verkleuring en vervorming.

 

Houtcomposiet

decoratief paneel afsluiting omheining

Houtcomposiet is een mengeling tussen hout en kunststof. Het gemakkelijke aan dit materiaal is dat je het niet meer moet behandelen met een olie of beits. Het is tijdens de productie gemakkelijk te kleuren, dus is het meteen afgewerkt in verschillende kleuren, beschikbaar. Je hebt dan de natuurlijke houtlook met de duurzame kenmerken van kunststoffen. Verder zal houtcomposiet ook niet versplinteren.

Net als bij hout, bestaat er ook een composietvariant van bamboe, nl. BPC (bamboo plastic composite), dat eveneens niet de behandeling vergt die bamboe wel nodig heeft.

 

Behandelen

protéger afsluiting omheining

Houd er wel rekening mee dat je een houten omheining regelmatig eens zal moeten behandelen met een olie of beits. Zowel nieuw tuinhout als hout dat er al jaren staat, kan je behandelen. Is je hout geïmpregneerd? Dan wacht je wel het best een jaar na plaatsing. Een omheining gemaakt uit thermowood hoef je niet te behandelen voor praktische redenen, maar je kan het natuurlijk wel doen om esthetische redenen.

Net als tropisch hardhout of thermowood, kan bamboe vergrijzen onder invloed van de zon. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden en het bamboe voeden zodat het niet te veel verruwt, dan kan je die met een olie behandelen.

 

Hoe ga je te werk?

Om het jezelf gemakkelijk te maken, verwijder je eerst alles wat los zit. Dat zijn elementen die je niet moet afplakken. Oud hout schuur je het best eens af. Als je er een blanke kleur op zet, doe je dat het best zo grondig mogelijk. Zet je een donkere kleur op je hout? Dan is het niet nodig om het hout helemaal blank te schuren. Door het schuren komen de houtvezels wat open te staan. Hierdoor dringt het product dieper in het hout, wat een betere bescherming geeft. Om hardnekkigere groenaanslag te verwijderen neem je het best een groenverwijderaar.

Na het schuren moet je alle stof verwijderen. Wil je meteen na het schuren de beits aanbrengen? Dan zorg je er voor dat je hout droog blijft en verwijder je het stof het best met een handborstel. Voor je begint, breng je schilderstape aan op de delen die je niet wil bedekken met beits, zoals de scharnieren van de poort.

Zijn de voorbereidingen klaar? Dan kan je de omheining behandelen. Breng de beits aan in de richting van de houtnerf, dat geeft het mooiste resultaat. Na de behandeling laat je de omheining drogen. De meeste beitsen zijn in normale omstandigheden droog na 12u en klaar voor een tweede laag.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine