Maak zelf een wandrek voor je atelier
Heb je een lange, lege muur? Dan heb je ook de perfecte plek om lange planken en balken te kunnen stockeren. Je kan een wandrek maken met enkele stevige staanders waaraan je een of meerdere legplanken bevestigt. Deze legplanken kunnen dan steun bieden voor lange stukken hout of dakgoten, pvc-buizen en dergelijke. We integreren een tafelzaag om ons hout gemakkelijker te kunnen verwerken. Om het geheel compleet te maken, voorzien we nog een aantal lades en een opvangbak voor het zaagsel.
WELK HOUT GEBRUIKEN WE?
We gaan stevige balken gebruiken voor de staanders en draagarmen. Multiplex gebruiken we in twee diktes: 6 mm voor de constructiedelen en 12 mm voor de legboorden. Met glad mdf maken we de opvangbak voor zaagstof.
Het rek is modulair opgebouwd. Je kan het dus aanpassen aan je werkruimte. Uiteraard schets je beter vooraf wel een plannetje.
DE STAANDERS
We beginnen niet op de grond, maar iets daarboven. Zo gaan de balken geen vocht opzuigen mocht er ooit gedweild worden. Meet de hoogte op. In dit atelier loopt een opbouwleiding, dus daar onderbreken we even onze staanders.
Zaag een balk op de juiste maat. Controleer of hij past, en zet vervolgens deze maat over op de volgende balken.
Bij al deze balken boren we verschillende gaten voor, op maat van onze slagpluggen, die we gaan gebruiken om de staanders in de muur te bevestigen. Doe dat voorboren ongeveer om de 30 cm.
Zet de positie van de voorgeboorde gaten eerst over op de muur. Daarvoor hou je de balk loodrecht op zijn plaats en boor je even in de bestaande gaten. Vervolgens kan je in de muur de nodige gaten boren. Kies hiervoor een krachtige boormachine. Zorg dat je diep genoeg boort. Een stukje tape op je boor vormt daarvoor een handige richtlijn.
Stevig vast, dat lukt dankzij de combinatie van polymeerkit en slagpluggen. Kies extra sterke lijm. Het rek zal sowieso wat doorwegen. Breng daarna de pluggen in. Tik ze op hun plaats. Met de schroefboormachine draai je de schroeven in, tot de koppen gelijk komen met de balk.
De werkwijze voor de tweede balk is verder hetzelfde als de eerste. Ook alle andere balken zet je vast met de lijm en de slagpluggen.
Ook de reeks staanders boven de kabelgoot monteren we in ons geval op dezelfde manier. Wij eindigen met vijf manshoge staanders, onderbroken door de kabelgoot.
DE DRAAGARMEN
We maken de draagarmen van twee platen multiplex, met in het midden een eindbalk. Meet op hoe lang de balken en planken moeten zijn. Je hebt vijf balken en tien planken nodig. We lijmen alles in serie. Breng voldoende lijm aan op de zijkant van de centrale balken. Kies voor D3-houtlijm, die is waterbestendig.
Plaats op iedere balk een plankje. Schuif even heen en weer zodat de lijm goed is verdeeld. Daarna schiet je twee nagels in om de plank op zijn plaats te houden.
TIP
Een verbinding met houtlijm is erg krachtig, zeker als je die over een relatief groot vlak aanbrengt, zoals hier. Vandaar dat het multiplex niet al te dik hoeft te zijn.
Om de houtlijm goed te laten uitharden, moeten we de twee delen nog goed tegen elkaar klemmen. Schiet dus zeker nog een aantal extra nagels in alle planken.
Ook op de andere zijdes komt een stuk multiplex. Zo past de draagarm op de staander. Voor de bevestiging gaan we eerst voorboren. Aan elke zijde boren we een drietal gaten.
Breng dan houtlijm aan op de rand. Als je de arm over de staander schuift, wordt de lijm vanzelf verdeeld. Schroef dan de armen vast. De schroeven zijn één millimeter kleiner, qua doorsnee, dan de boorgaten. Controleer voor je de tweede schroef indraait, of de draagarm waterpas hangt.
TIP
Je schroeft het best eerst de buitenste armen vast, en pas daarna de dragers tussenin. Zo hangen ze netjes op één lijn.
LEGPLANKEN
Bovenop de draagarmen komt een legplank. Zet hem vast met enkele schroeven. Zorg dat de schroefkoppen volledig verzonken zijn. Ook onderaan de draagarmen komt een legplank waarin we de staanders verwerken. Daarom monteren we, tijdelijk, een plank net onder de draagarmen, vlak tegen de staanders.
Op deze manier kan je gemakkelijk de plaats en de grootte van de staanders aftekenen. Verwijder de plank bij de staanders en zaag de inkepingen met een decoupeerzaag in de plank.
Voor de legplanken gebruiken we trouwens het dikkere multiplex van 12 mm, hiermee verklein je de kans op doorbuigen. Zet er een lijmklem op, dan heb je de handen vrij om de legplank vast te schroeven. Daarmee is je hoogste legplank klaar.
WERKTAFEL
Voor het legbord op werkhoogte maken we dubbel hoge draagarmen. We lijmen telkens twee balken in de lengte op elkaar. Die dubbele balken voorzien we dan aan twee zijden van dubbelbrede planken. We monteren deze dubbele draagarmen op werkhoogte aan onze staanders.
Aan de onderzijde bevestigen we een legplank. Bij de legplank aan de bovenzijde werken we rond de staanders, dus die tekenen we eerst af voor we uitzagen en hem op zijn plaats vastschroeven. Je merkt dat we een stuk open laten, omdat daar straks de afkortzaag tussen komt. Helemaal onderaan komt nog een derde legbord.
DE LADES
We beginnen met de lades. Meet nog eens de opening in de legplanken op en verzaag dan de planken op de juiste maat. We kozen opnieuw voor het dunnere multiplex. Dit is sterk genoeg voor deze toepassing. Materiaal, zoals hout, wordt steeds duurder. Dus als je kan besparen door iets dunner te gaan, doe dat dan zeker.
Heb je vier zijwanden en een bodem? Dan kan je gaan assembleren. Wij gebruiken hiervoor houtlijm en nagels uit het nagelpistool. Begin met de vier zijwanden aan elkaar te bevestigen.
Gebruik de bodem van de ladebak als richtlijn. Zo werk je haaks. Als laatste stap monteer je de bodem. Met de eerste nagels zet je het geheel haaks vast. De volgende nagels zorgen dat er overal een goede aansluiting is. Nog netjes de lijmresten weghalen en je bent klaar om de lade in te passen.
Ook voor de minder hoge openingen, maken we een gelijkaardige ladebak. Boor centraal in het voorpaneel nog een vingergat. Dit is een eenvoudige manier om je lades te openen.
Er is nog één probleem met onze lades: ze kunnen te diep doorschuiven. Dit gaan we oplossen door de diepte van onze lade eerst nog eens na te meten. Die maten tekenen we af. En daar schroeven we dan een blokje vast: een stopper. Voilà, probleem opgelost.
UITSPARING VOOR ZAAGMACHINE
We hadden een opening gelaten om onze afkortzaag in te bouwen. Die staat, net als onze andere machines, gemonteerd op een bak. Waarom? Dat lees je hier. Als we de zaag op zijn plaats zetten, kunnen we kijken hoe groot het hoogteverschil tussen de zaagtafel en de aangrenzende legplank is. Dat verschil, 5 cm, gaan we opheffen, met een gepast balkje. Boor enkele gaten voor in twee balken en schroef ze vast tegen de draagarmen.
Let op de lengte van je schroeven. Schroef door de balk en in de draagbalk, maar niet verder. De bak kan nu op zijn plaats. Zo is de zaagtafel precies even hoog als de legplanken ernaast.
STOPPERS TEGEN KANTELEN
Om de kantelbeweging te voorkomen gaan we ook hier een stopper moeten aanbrengen. Zet de maten af op een plank. Het wordt hier een L-vormige stopper. De beweging moet namelijk in twee richtingen belemmerd worden. Zo’n vorm zaag je het makkelijkst met je wipzaag. Na het uitzagen, kunnen de stoppers gemonteerd worden. Dankzij het voorboren sluiten de onderdelen mooi aan.
STOF OPVANGEN
De stofzak van het toestel halen we weg. We gaan het stof met een brede, flexibele darm naar onderen afleiden. Daar gaan we een opvangbak plaatsen. Voor de opvangbak hebben we voor mdf gekozen. Dat is gladder dan multiplex, en dus zal het ook makkelijker zijn om de opvangbak leeg te maken. Voor het maken van zo'n bak, speelt ervaring een rol.
Even controleren of het materiaal op maat gezaagd is. Voor het voorboren gaan we nog even aftekenen, maar eigenlijk gaat veel op het gevoel.
We zetten de vier zijwanden aan elkaar en dan gaat de bodem erop. Zet alles haaks vast. Dan kunnen de wieltjes gemonteerd worden. Weet dat, als je voor wieltjes kiest, je bodemplaat voldoende dik moet zijn. Mdf van 18 mm is perfect. Multiplex van 12 mm zou niet genoeg zijn.
We gebruiken hier schroeven in combinatie met een ring. Daarmee vergroten we de schroefkop, zo gaat die niet door de bevestigingsgaten van de wielen. Als de bak klaar is, kan die op z’n plaats.
UITTESTEN
We kunnen het systeem nu uittesten, en dat doen we door een extra legboord te maken. De lange balk is voldoende ondersteund. We zagen er enkele draagarmen van, allemaal van gelijke lengte. Dan zagen we ook het multiplex. Deze stukken zijn wat langer dan de draagarmen.
Vervolgens kunnen we de draagarmen samenstellen en ophangen. Zorg ervoor dat ze allemaal op dezelfde hoogte hangen en monteer dan ook de legborden.