Zo kan je je keukeneiland afwerken
Nadat je het grootste deel van je keukeneiland hebt gemonteerd, moet je nog de afwerking voorzien. We leggen je uit hoe je een spoelbak en keukenkraan in een werkblad kunt installeren. Ook de integratie van de vaatwasser wordt niet vergeten.
keukeneiland afwerken
uitsparing voor de spoelbak
Eens het werkblad van het eiland geplaatst is, kun je de spoelbak inbouwen. In de verpakking zit een mal die je zal helpen om de uitsparing correct te maken. Haal het binnenste gedeelte van de mal weg en positioneer het op de juiste plaats. Hou hierbij rekening met het volgende:
- Aan welke kant komt de spoelbak en aan welke kant komt het afdruiprek?
- Komt de spoelbak netjes boven de onderliggende kast uit?
Als het werkblad erg zwaar is, zaag dan de opening ter plaatse. Let dan wel op dat er niets onder je zaagpositie zit dat je zou kunnen beschadigen. Verplaats eventueel tijdelijk je vaatwasmachine. Stel ook je zaagblad minutieus op de juiste diepte in, zodat je niet te diep zaagt en alleen je werkblad doorzaagt.
TIP
Als je kunt, zaag je het werkblad dus beter vooraf op maat, dit levert minder risico’s op!
Begin met een korte testsnede. Zo kun je checken of de zaagdiepte goed is voor je de volledige uitsparing zaagt. Met een invalzaag doe je dan alle rechte stukken. Voor de bochten haal je er een decoupeerzaag bij. Gebruik een dun zaagblad, zodat je de boog nauwkeurig kan maken.
Verwijder het uitgezaagde stuk werkblad en controleer of je spoelbak in de opening past. Als het past, werk dan eerst de vaatwasmachine af voordat je de spoelbak installeert.
VAATWASser INTEGREREN
Je kan je machine netjes in het geheel integreren door dezelfde afwerkingspanelen als de rest van de keuken op de deur te monteren. Om de afwerking af te stemmen op de naastliggende lades, die hier uit twee stukken bestaat, zijn er extra bevestigingsprofielen nodig om die met elkaar te verbinden. Met de voorziene afstandshouders kan je ervoor zorgen dat de tussennaad hetzelfde is als bij de rest van de keuken terwijl je de profielen vastschroeft. Een deel van de schroefgaten is al voorgefreesd, de andere punten kun je zelf priemen.
De deur klapt naar beneden open, dus zal de deurafwerking via een schuifmechanisme verlopen zodat het paneel niet tegen de plint botst. De glijders daarvoor monteer je op de achterzijde van de panelen.
handvaten
Voordat je de deurafwerking definitief installeert, kun je beter eerst de handvaten plaatsen. Het grove werk is gedaan, dus doe dit meteen voor de hele keuken. De tussenafstand voor de nodige bevestigingspunten kun je terugvinden in de handleiding. Hier is dit 32 centimeter.
Teken eerst het midden van je plank af en zet dan de helft van de afstand – hier 16 centimeter – aan weerszijden uit.
Op welke hoogte je de handgrepen plaatst, kies je zelf. Zorg dat je bovenaan wel voldoende marge hebt om je hand nog over de greep te kunnen plaatsen.
Boor vervolgens de gaten voor met de aangegeven diameter. Klem hiervoor een plank tegen de achterzijde van het paneel, zo zal het boorgat minder snel splinteren. Hierna hoef je enkel nog het handvat vast te schroeven en kun je overgaan tot de volgende kastdeur of lade.
TIP
Als je veel handgrepen moet plaatsen, dan is een mal maken de gemakkelijkste manier van werken. Op die manier kun je gemakkelijk de benodigde gaten op de juiste plaats voorboren. Heb je verschillende kastbreedtes, dan integreer je dit in je hulpstuk, zodat je het handvat telkens in het midden van de kast voorziet.
Boor van buiten naar binnen, zodat het gat aan de voorkant altijd schoon is. Houd vervolgens de handgreep op zijn plaats en plaats beide schroeven er losjes in. Pas dan span je aan. Voorzie bij het terugplaatsen van je lades meteen nog de rubberen stootdoppen. Die zullen schade bij het dichtklappen voorkomen.
vaatwasserdeur afwerken
Haak het voorbereide frontpaneel met de glijders in de gleuven op de machine zelf. Daarna vergrendel je de verbinding door die aan te schroeven. Zorg er uiteindelijk nog voor dat je vaatwasmachine perfect juist gepositioneerd in de opening staat, met de deuren in hetzelfde vlak als de naastliggende kasten.
Spoelbak installeren
Tijd om de spoelbak in orde te brengen. Dit type biedt de mogelijkheid om de kraan op of achter de bak te plaatsen.
Kies je voor de tweede optie, dan moet je hiervoor uiteraard nog een gat in het werkblad voorzien. Je kan opnieuw de mal gebruiken voor een goeie positionering, zodat je kraan zeker nog binnen de onderliggende kast uitkomt.
Afhankelijk van de positie van je spoelbak, moet je de mal oriënteren. In principe heb je aan de positie van het midden én de benodigde diameter genoeg om de juiste uitsparing voor je kraan te kunnen maken. Met een klokboor van diameter 36, waarvan je het centreerpunt plaatst op het gemarkeerde middelpunt, maak je dan het gat. Doe dit geleidelijk en maak een licht draaiende beweging, zodat het hout niet zou verbranden. De binnenkant van het gemaakte gat moet je nu nog beschermen tegen water. Dit doe je door sanitaire silicone op het blote hout te wrijven. Dit doe je zowel bij de kraan als bij de spoelbak. Zo voorkom je dat het hout water kan opzuigen en zou gaan zwellen. Laat dit dan even uitharden voor je de keukenkraan bevestigt.
kraan bevestigen
Klem de kraan in het gat met een draadstang en de nodige klemstukken. Zorg ervoor dat je deze stukken in de juiste volgorde op de stang steekt, zodat de kraan voldoende vast staat. Er rest je dan enkel nog de flexibele slangen op de watertoevoerleidingen te bevestigen. De leiding met de rode sticker hoort op de warmwatertoevoer. De koppelingen zijn voorzien van een afdichtingsrubber, dus draai niet té hard aan zodat je deze niet beschadigt.
afvoer aansluiten
Om de installatie van je spoelbak te voltooien, moet je die nog aansluiten op de afvoerleiding. Voorzie eerst de aansluiting op je spoelbak zelf. Gebruik wat sanitair glijmiddel om de leidingen op elkaar aan te sluiten en schroef het afvoerventiel op de gootsteen. Vervolgens monteer je ook de overloop op de spoelbak en verbind je deze met de sifon.
Op de uitsparingen aan de rand van de spoelbak dien je nog klemmen te monteren. Hiermee kun je het geheel in de opening van het werkblad bevestigen. Zodra de klemmen in de gleuven zitten, breng je nog een dunne lijn silicone aan op de rand van de opening. Dit zal ervoor zorgen dat er geen water onder de spoelbak kan komen. Hef de spoelbak dan voorzichtig in het gat en schroef de klemmen vast.
Je moet de sifon nu natuurlijk nog op de afvoerleiding zelf aansluiten. Op de sifon – die essentieel is tegen geurhinder – is ook een aansluitpunt voor de vaatwasser voorzien. Zo kun je via dezelfde weg het vuile water afvoeren. Maak deze aftakking eerst open, door het uiteinde met een metaalzaag weg te halen. Daarna bevestig je de afvoerdarm van de vaatwasmachine erop met een slangklem. Plaats de sifon dan weer op zijn plek om de verbinding met de afvoerleiding te maken. Dit doe je met de meegeleverde flexibele leiding, die je eerst op maat zaagt en vervolgens met de juiste koppelstukken aansluit.
Draai dan het watertoevoer open en test of alle aansluitingen waterdicht zijn. In de lade onder de gootsteen kan je nog een afvalsorteersysteem voorzien, waarbij een frame de vuilnisbakken netjes op hun plaats houdt. Haal de lade daarvoor uit de kast en demonteer het frontpaneel. Nu kan je met de mal de nodige extra bevestigingspunten gaan markeren met een priem. Schroef dan alle nodige steunen op het paneel en steek de lade terug in elkaar.
Haal er dan het steunframe voor de vuilnisbakken bij en bevestig het op z'n plek. Er rest dan nog de bakken zelf in de lade te plaatsen en je bent voorzien om je afval netjes te gaan scheiden en weg te bergen.
Je keukeneiland staat nu op punt. Wil je er zelf één installeren in je eigen keuken, bekijk dan hier hoe je daar aan begint.